https://imgix.femina.dk/media/19cfcdbb6b144b13a644c76d3ee0b77b.jpg
Selvudvikling

Flyt Sankt Hans bålet og red pindsvinet

23. juni 2011
af Marie Tromborg
foto: all over press
Bålene skal flyttes helt, hvis man skal være sikker på at få alle dyr ud i tide

Alive.dk Havens små beboere kender ikke til skikken med at sætte heksen op på bålet og sende hende afsted til Bloksbjerg til tonerne af Midsommervisen. Pindsvinene ser nemlig Sankt Hans Bålene som perfekte gemmesteder og derfor kan du risikere at dit Sankt Hans bål allerede nu er hjem for pindsvin, mus, fugle og sågar kattekillingekuld.

Den mest effektive måde at få alt levende ud af bålene er slet og ret at flytte dem.
Biolog i Dyrenes Beskyttelse Michael Carslen råder således til, at man bygger bålet om. Selvom det kan virke uoverskueligt, så skal man altså pille bålet fra hinanden og bygge det op et andet sted, inden man sætter ild i det.

- Det er faktisk ikke så stort et besvær, når alt materialet i forvejen er slæbt sammen. Man kan godt flytte bålet dagen inden sankthansaften, for det tager lidt tid for dyrene at etablere sig et nyt sted, men det er selvfølgelig bedst at gøre det på dagen, siger Michael Carlsen.

Kvas er trygt
- Mange dyr der lever i naturen har brug for mere sikre skjulesteder til at anbringe deres unger, men også til at overnatte. Buskads og krat giver mange dyr en følelse af tryghed, og det er det samme. De opfatter bålet som et sikkert sted, og det er det jo på sin vis også, for det er jo ikke lige sådan et sted, ræven kommer, siger Michael Carlsen.

Ikke nok med larm
Det er er ikke nok, at lave en masse larm og undersøge bålet grundigt, som man tidligere blev rådet til. Ligesom man heller ikke kan være sikker på, at bålet er fri for dyr, selvom man har rusket i det.

- Jo mere dyrene føler sig truede, jo mere vil de trykke sig ned mod jorden og gemme sig i bålet for ikke at blive opdaget, og så kan man næsten ikke undgå at overse enkelte dyr, siger Michael Carlsen.

Også dyr i strandbålene
Skulle man, når man flytter bålet, finde et dyr, der har brug for hjælp, kan man kontakte en af Dyrenes Beskyttelses plejestationer eller en kredsformand.

Michael Carlsen fortæller, at der også er dyr ved bålene på stranden, selvom det ofte vil være et mere åbent område.

- Selvfølgelig kan man sige, at jo mere bart der er omkring et bål jo mindre sandsynligheden for, at der er mange dyr. Men mange dyr færdes også ved stranden. Omvendt kan man sige, at anbringer man bålet på et åbent sted, så kan bålet hurtigt blive et sted dyrene meget hurtigt kaster sig ind, fordi det er et sjældent skjulested, siger Michael Carlsen.

Læs også

Skab et mekka for et pindsvin

Sankt Hans: Alle ud af kosteskabet!

Læs også