Selvudvikling
6. september 2013

Flere overlever kræft

En god nyhed? Ja, selvfølgelig. Men selv om flere danskere overlever kræft, halter vi bagefter de øvrige nordiske lande, erkender Kræftens Bekæmpelse. Vores organisering af sundhedssystemet – og vores livsstil – er ikke god nok.
Af: Lonnie kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/september/cancerprim.jpg

Foto: All Over

Det går fremad. Overlevelsesstatistikkerne peger i en positiv retning, og dugfriske og optimistiske tal er netop offentliggjort og viser en stigning på tre procent for mænd og fire for kvinder, når det gælder en overlevelsesperiode på et år. Så ud af de 34.000 danskere, der hvert år får konstateret kræft, er godt 75 procent i live et år efter diagnosen.

Få professionel og gratis rådgivning om kræft
Kræftlinjen tlf.: 80 30 10 30


Kræftpakker og samarbejde
Det er de selvfølgelig glade for i Kræftens Bekæmpelse, og seniorstatistiker Gerda Engholm tilskriver indførelsen af kræftpakkerne og det gode samarbejde mellem læger landet over en del af æren. Især for lungekræft hos kvinder er der betydelige forbedringer fra 38 til 44 procent på kun tre år. Men så stopper begejstringen også her.


Danskerne gav hele 100 mio. kr., da TV 2 og Kræftens Bekæmpelse satte fokus på kræft i efteråret 2012. Følg med her og se, hvordan pengene fra Knæk Cancer indsamlingen bliver brugt på kræftsagen.

Kræft - og geografisk skævvridning
For Danmark har stadigvæk meget at indhente ift. de øvrige nordiske lande, men ikke nok med dét. Det har også noget at sige, hvor du bor henne ilandet. Overlevelse i Region Sjælland og til dels Region Nordjylland er ikke på højde med resten af landet. Det kan der være flere oplagte forklaringer på, som social ulighed og flere lungekræfttilfælde i Region Sjælland, men alligevel vil Kræftens Bekæmpelse kræve en analyse af årsagerne, lyder det fra direktør Leif Vestergaard Pedersen.

Forkus på dårlige vaner
Men analyser og kræftpakker gør det ikke alene, selv om sidstnævnte har gjort en stor forskel og er en væsentlig del af årsagen til den pæne stigning. For danskernes rygevaner og alkoholforbrug skal have mere fokus og kan være en af grundene til, at vi altså - stadigvæk - ikke kan leve op til vores nordiske naboer, skriver altså Kræftens Bekæmpelse.

Alle beregningerne af overlevelsestallene er foretaget af Kræftens Bekæmpelse i et samarbejdsprojekt med Statens Seruminstitut på baggrund af Cancerregistret og CPR.

Selvudvikling i Shoppen! Se her!

Læs også