https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/maj/norge-prim.jpg
Selvudvikling

Find lykken i de norske fjelde

6. maj 2013
af Parastou Booyash
foto: All Over
Hvorfor tage hele vejen til Østen for at finde sig selv, når man kun er en times tid fra de bedste selvudviklingsoplevelser i Norge. Få en sprød smagsprøve på, hvilke tricks fjeldene kan lave med dit sind…

"En vandretur i Norges største nationalpark, Hardangervidda, er mere end en ferie. Det er at finde tilbage til det ægte og menneskelige i dig selv." De lovende ord pynter naturparkens hjemmeside, men de lugter lidt af marketing. Efter en tur i de fortryllende fjelde indser vi dog, at de nordmænd har ret. Bevægelse giver mere indsigt og lykke.

Find dit indre urmenneske

Man skal være klar på at gå på toilettet i naturen. Med mindre man kan holde sig i mange timer ad gangen. Alt efter hvor lange ben man er udstyret med, hvor gode vandrestøvler man har, og hvor god kondi man kan prale af, kan der være op til omkring fem timer mellem hytterne og toiletfaciliteterne. Så man skal lade den sarte sjæl blive hjemme, og hvis den alligevel sniger sig med, skal de norske fjelde nok omvende en.

Ven med den norske fjeldvind
Du kan lige så godt blive venner med den snedige vind, der leger i de norske fjelde, lige fra start. Ellers bliver du irriteret over vindens overlegne personlighed. Men den er der for din skyld. Altså vinden. Den blæser nye tanker ind i dit hoved og hjælper dig med at muge de dumme tanker ud. Men man er ikke altid heldig at have vinden med på hele vandreruten i Hardangervidda. Vinden skifter nemlig skikkelse alt efter, hvor højt du har kæmpet dig op ad de hårde fjelde. Men bare rolig. Hvis du skal gennemføre ruten, kan du ikke komme uden om at skulle kæmpe dig op på mindre bjergtoppe og smage sejrens sødme.

Mærk dig selv
Jeg går tredagsturen på 60 kilometer med en håndfuld nordmænd, der alle har vandret hele deres nogen-og-fyrre-årige liv. Så de har helt styr på, hvilke sten, man ikke skal træde på, hvor hurtigt man skal komme over en sump, og hvordan man nemmest laver mad midt i naturen. Allerede fra første skridt er jeg bagud. Men det er vist meningen at gå lidt for sig selv og mærke naturen, stilheden og vinden. Sådan rigtig mærke. Under fødderne, i ansigtet, i knæene, i ryggen og i hjernen.

Udfordrer fysikken
Efter nogle hundrede meter, er de andre ude af syne, og man er allerede fordybet i sig selv. Kun delvist afbrudt af det ujævne terræn, der kræver lidt opmærksomhed. Området er invaderet af løse, farvede sten, en masse smukt ukrudt, man har lyst til at plukke med hjem og ikke mindst store klipper. Det er hårdt at gå op ad klipperne, men det kræver intet andet end en ja-hat, en rask krop og gode vandrestøvler. Turens leder, Pål Sannan, forklarer, at det at udfordre sin fysik gør, at man også udfordrer sit sind. "Og det er en god og næringsrig måde at trænge ind og fokusere på sine tanker."

Om Nationalparken:

Man kan selv arrangere sin fjeldtur eller se ruter og reservere hytter - klik her eller her

Naturparken ligger nogle timers kørsel nord for Oslo.
Hytterne i Hardangavidda har åbent fra marts til oktober.
Nationalparken huser Europas største vildrensdyrstamme.

Derudover kan man være heldig at se fjeldræve og sneugler.

Tøm din hjerne for stress
Pål var på sin første vandretur som to-årig, og siden har han krydset sit aflange hjemland fra den sydligste til den nordligste del med sine to ben og et par ski. Men hvad får han ud af at bruge flere måneder af sit liv i de, til tider, barske fjelde? "Når jeg er ude i naturen, tømmer jeg min hjerne for hverdagens stress. Jeg sørger for ikke at tænke på noget. Det giver mig en varm følelse, som starter i hjertet og spreder sig i hele kroppen og ender oppe i hjernen. Den varme følelse bliver mere intens, lige før man ser hytten i det fjerne. For det er jo hytten, der er målet for dagen," griner Pål. Han tager en lang weekendvandretur, når han kan komme til det. Det samme gør et flertal af nordmænd.

Lykke på norsk
Nordmændene konkurrer med os danskere om, hvem der er jordens lykkeligste, men hvis man kun spurgte fjeldfolket, ville de helt sikkert eksplodere alle lykkebarometre. Vi føler i hvert fald, at vi bliver lykkeligere af at vandre. Følelsen galoperer i os, mens vi vandrer gennem de fabelagtige landskaber, mens vi kæmper os op ad klipper, mens vi lader vinden tage vores tanker og mens, vi belønnes med hjemmelavet norsk mad og pejsehygge i hytterne om aftenen. Ja selv mens vi ømmer os over vores vabler og skavanker, er det lykkefølelsen, der vinder. Den følelse tager vi med tilbage til Danmark, kun for at længes efter den, når den langsomt bliver ædt af hverdagen. Hvis vi ikke skal glemme lykkefølelsen helt, kan vi lære lidt af den norske vandrementalitet.

Vandrefilosofi for livet
Den norske identitet er tæt forbundet med naturen, og deres historie bygger på kampe mellem naturen, menneskekroppen og sindet. De er vant til at hente ny inspiration og energi i naturens stilhed. For det kommer automatisk til en, når man er midt i det. Vi bliver overrasket over, hvor nemt det er at finde harmonien i naturens nøgne klæder. Også når man har ondt i kroppen, og bliver overhalet af en gravid dame i syvende måned eller af en jæger, der er nyopereret i benet. Selvom det har regnet i ugevis, ligger de norske smil altid på lur under det våde tøj. Så der må være noget om Påls filosofi: "Kan man gå, kan man også vandre i fjeldene."

Læs også