https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/08/33/hjernero/hjernero612x325.jpg
Selvudvikling

Fem tips til at give hjernen ro

19. august 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
foto: Pantherstock
Din hjerne har brug for ro i løbet af en travl dag. Her er fem tricks til at opnå det

At have lidt for travlt i hverdagen påvirker helbredet.

Når vi er stressede, frigiver hjernen nemlig stresshormoner, og det kan efter noget tid nedbryde vores hukommelsescenter. Samtidig vokser en del af hjernen kaldet amygdala, som styrer frygt og angst.

Til gengæld genopbygges hjerneceller og nerveforbindelser, når vi slapper af. En undersøgelse fra University of California-Los Angeles har vist, at der var en øget grad af forbindelse mellem nerveceller i hjernen hos mennesker, der havde mediteret i otte uger i forhold til en kontrolgruppe, der slet ikke mediterede, skriver iForm.

Hjernen har altså brug for afslapning i løbet af en lang og travl dag. Her får du fem gode råd fra forskningens verden til, hvordan du giver hjernen ro:

Frisk luft og motion
Når du har stirret i mange timer på en computerskærm, kan det være en god idé at få lidt frisk luft. Forskning peger på, at den friske luft kan være den bedste måde at rense hjernen på.
Gå en tur eller noget andet, der kan forny din energi.

Meditation og yoga
Som nævnt kan meditation have en stor effekt på hjernen. Hjernescanninger har nemlig påvist, at hippocampus og andre områder i hjernen, som har været påvirket af stress og uro, gendannes og vokser hos mennesker, som mediterer dagligt.

Yoga kan også give dig en pause i hverdagen. Du behøver ikke at bruge lang tid, men det kan få din hjerne til at være fokuseret og rolig, og du kommer til at tænke på noget helt andet end vasketøjet og andre kedelige gøremål.

LÆS MERE: SØNDAG giver dig en 3-trins guide til meditation, læs den her

Gør noget nyt
Når du gør tingene, som du plejer, skal hjernen ikke bruge mange kræfter på at følge med. Gør i stedet noget helt nyt, såsom at cykle eller køre en ny vej på arbejde, børste tænder med den anden hånd, spis morgenmad om aftenen osv. for at udfordre hjernen.

Du kan også cykle eller gå en tur efter arbejde i helt nye omgivelser, hvor du har mere travlt med at kigge på det fremmede landskab end at tænke på arbejdet, vasketøjet og andre ting.

Husk dit åndedræt
Giv dig selv nogle små pauser i løbet af en dag, hvor du fokuserer på dit åndedræt og slapper af.
Brug tre minutter, hvor du lukker øjnene, trækker vejret dybt og kun fokuserer på åndedrættet. Følg luftens vej fra næseborene, ned gennem halsen, brystet og maven og udåndingen fra maven, gennem brystet, halsen og næsen. Vend langsomt tilbage til dine gøremål efter øvelsen.

Drop koffein, alkohol og slik
Drikke som kaffe, te og cola indeholder koffein, som er med til at producere stresshormoner som adrenalin. Drikker du mere end to-tre kopper kaffe om dagen, som svarer til 200-300 mg koffein, kan det gøre dig anspændt og irritabel. Vælg i stedet den grønne te, som ikke indeholder koffein.
Drikker du alkohol, kan det udløse stresshormonet kortisol. Så selvom du føler dig mere afslappet efter et glas vin, har det altså en negativ effekt og gør dig mere stresset.
Har du en sød tand, kan det være svært at holde igen med slik og kager. Men begge dele indeholder sukker, farvestoffer og fedt, hvilket giver dig en kortvarig opkvikkende effekt. Det kan gøre det svært for dig at slappe af. Vælg et sundere alternativ som nødder. Særligt mandler og valnødder skulle være gode for hjernen, viser undersøgelser.

Kilde: iForm.dk

LÆS MERE: Vil du holde hjernen i topform? Så læs her hvordan

Læs også