https://imgix.femina.dk/media/1b1634def4274425915aa2567aae2f49.jpg
Selvudvikling

Feder nødder?

20. august 2009
af Lone Severinsen
Foto: Colourbox
Hvis man ønsker at komme ned i vægt, skal man være opmærksom på, at nødder er de absolutte top-scorere, hvad angår kalorier

Jeg har altid været meget glad for chips. Men eftersom jeg har brug for at tabe mig, har jeg forsøgt at undgå dem. I stedet spiser jeg forskellige saltnødder - især cashewnødder er jeg glad for, da jeg har hørt, at fedtet i nødder er sundt. Jeg taber mig ikke rigtig, og nu tænker jeg på om det kan være på grund af nødderne?
Anna

Du har helt ret i, at fedtet i nødderne er det sunde fedt, da det er de umættede fedtsyrer, som er gavnlige for vores hjerte-kar-system og bestemt værd at anbefale i moderate mængder (25 g om dagen) til normalvægtige mennesker. Hvis man derimod ønsker at komme ned i vægt, skal man være opmærksom på, at nødder er de absolutte top-scorere, hvad angår kalorier, så det er kun ganske få nødder, der er plads til i det daglige kalorieregnskab. Cashewnødderne koster eksempelvis den nette sum af 610 kcal. pr. 100 gram. Til sammenligning kan jeg oplyse, at det er flere kalorier, end der er i en middag bestående af to skiver flæskesteg (uden fedtkant, men med sprød svær), 150 gram rødkål, 100 gram kogte kartofler, 100 gram brunede kartofler og 1 dl jævnet skysauce (i alt 550 kcal.). Ret tankevækkende, ikke? Så selv om du spiser sundere ved at undgå chips, så kan det være svært at opnå et vægttab, hvis du spiser mange nødder til daglig. Mit råd er, at du vælger lidt nødder som et lille ekstra pep til salaten, i råkosten eller f.eks. i den sammenkogte ret - men så vidt muligt undgår at spise dem som snacks, da det så kan være svært at begrænse mængden. På den måde forsager du heller ikke de sunde nødder, som du elsker smagen af.
Det allerbedste, når du vil ned i vægt, er derfor at vælge et sundt mellemmåltid, f.eks. bestående af ét stykke groft knækbrød med 20 gram mager 30+-ost, peberfrugt og ét æble (i alt 145 kcal.). Du kan også prøve at lave æblechips: Fjern kernehuset, og skær æblerne i papirtynde skiver (gerne på en pålægsmaskine). Læg skiverne på bagepapir, og tør dem i ovnen ved 100° i et par timer. Knasende, sprødt, sødt og sundt :o) 100 gram æble (frisk, før det tørres): 56 kcal. Til sammenligning er der 390 kalorier i 100 gram saltstænger, 400 kalorier i 100 gram light-popcorn, 470 kalorier i 100 gram kartoffelchips og 570 kalorier i 100 gram flæskesvær og 580 kalorier i 100 gram peanuts og 610 kalorier i 100 gram cashewnødder.
Held og lykke med dit vægttab og din sunde livsstil.
Lone


https://imgix.femina.dk/legacy/media/29d3bac450c741718047070c9d3ecdbd.jpg


Spørg om kost
Lone Severinsen er diætist og ekspert på sundhedscoach.femina.dk. Har du et spørgsmål til Lone, kan du skrive til hende på lones@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også