https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/august/farmorprim.jpg
Selvudvikling

Familien Danmarks stamtræ hjælper kræftforskning

28. august 2013
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Hvad betyder arv og miljø for kræft? Det er et af de store spørgsmål inden for kræftforskning, og nu arbejder Kræftens Bekæmpelse på en ny stor satsning, som skal gøre både forskerne – og vi andre – klogere på de vigtige spørgsmål.

I befolkningsundersøgelsen Kost, kræft og helbred har forskerne fulgt en generation på små 60.000 danskere, men nu udvides projektet til også at omfatte deltagernes børn og børnebørn og dermed kortlægge flere generationers helbredsmæssige tilstand og f.els. undersøge, hvordan forældres livsstil påvirker børn og børnebørn, skriver Kræftens Bekæmpelse.

KNÆK CANCERDanskerne gav over 100 millioner kr., da TV 2 og Kræftens Bekæmpelse sidste år samlede penge ind til kampen mod kræft.En stor del af pengene går til forskning i kræft; befolkningsundersøgelsen Kost, Kræft og Helbred får 15 millioner kr. til at udbygge undersøgelsen med børn og børnebørn.Sammen med TV 2 planlægger Kræftens Bekæmpelse at gentage succesen til efteråret med en ny Knæk Cancer indsamling og oplysning om kræft.

Læs mere på www.cancer.dk

Vigtige vaner og risiko for kræft
For hvor meget ryger vi, hvor meget drikker vi, motionerer vi nok, og er kosten i orden? De spørgsmål - og ikke mindst svarene - kan afklare sammenhænge mellem livsstil og familien Danmarks generelle helbred og betydningen af den genetiske og sociale arv ift. risikoen for at udvikle kræft og andre sygdomme.

"For første gang får vi en helt unik mulighed for at sammenligne flere generationer," fortæller Anne Tjønneland, forskningsleder fra Kræftens Bekæmpelse.

Dansk kræftforskning i front
Den nuværende befolkningsundersøgelse har allerede bidraget med masser af ny viden om helbred og kræft og har dannet grundlag for mere end 600 videnskabelige undersøgelser og artikler, så danskerne er blevet endnu bedre oplyste om forebyggelse af kræft.

Med invitationen til deltagernes børn og børnebørn er Danmark endnu en gang med helt i front indenfor kræftforskning, og med udvidelsen af undersøgelsen forventer man derfor også at se et markant løft i kræftforskningen, skriver Kræftens Bekæmpelse.

Kommunikation om kræft
Som noget nyt tages SMS'er og app's i brug, så man på den måde løbende kan kommunikere med deltagerne, som også lettere kan registre f.eks. hvor meget motion, de får i løbet af et døgn.
"Det giver langt mere troværdige svar end interviews og spørgeskemaer, som er afhængige af folks hukommelse og dermed behæftet med en vis usikkerhed," fortæller Anne Tjønneland.

Besøg Shoppen ... det vrimler med gode tilbud!

Læs også