Familien Danmarks stamtræ hjælper kræftforskning

Foto: All Over
I befolkningsundersøgelsen Kost, kræft og helbred har forskerne fulgt en generation på små 60.000 danskere, men nu udvides projektet til også at omfatte deltagernes børn og børnebørn og dermed kortlægge flere generationers helbredsmæssige tilstand og f.els. undersøge, hvordan forældres livsstil påvirker børn og børnebørn, skriver Kræftens Bekæmpelse.
Læs mere på www.cancer.dk
Vigtige vaner og risiko for kræft
For hvor meget ryger vi, hvor meget drikker vi, motionerer vi nok, og er kosten i orden? De spørgsmål - og ikke mindst svarene - kan afklare sammenhænge mellem livsstil og familien Danmarks generelle helbred og betydningen af den genetiske og sociale arv ift. risikoen for at udvikle kræft og andre sygdomme.
"For første gang får vi en helt unik mulighed for at sammenligne flere generationer," fortæller Anne Tjønneland, forskningsleder fra Kræftens Bekæmpelse.
Dansk kræftforskning i front
Den nuværende befolkningsundersøgelse har allerede bidraget med masser af ny viden om helbred og kræft og har dannet grundlag for mere end 600 videnskabelige undersøgelser og artikler, så danskerne er blevet endnu bedre oplyste om forebyggelse af kræft.
Med invitationen til deltagernes børn og børnebørn er Danmark endnu en gang med helt i front indenfor kræftforskning, og med udvidelsen af undersøgelsen forventer man derfor også at se et markant løft i kræftforskningen, skriver Kræftens Bekæmpelse.
Kommunikation om kræft
Som noget nyt tages SMS'er og app's i brug, så man på den måde løbende kan kommunikere med deltagerne, som også lettere kan registre f.eks. hvor meget motion, de får i løbet af et døgn.
"Det giver langt mere troværdige svar end interviews og spørgeskemaer, som er afhængige af folks hukommelse og dermed behæftet med en vis usikkerhed," fortæller Anne Tjønneland.