https://imgix.femina.dk/media/d2e25e02536c415cbd531dfc47dfac02.jpg
Selvudvikling

Familieforhold på afstand

1. oktober 2008
af Lone Michelsen
Foto: Brian Rasmussen og Claus Boesen
Som græsenke eller græsenkemand skal man ikke kun acceptere, at ægtefællen er langt væk i dage, uger eller måneder. Det betyder også en hverdag som enlig forælder. Hvordan får man hverdagen til at fungere, når hustruen arbejder i Bruxelles, ægtemanden på havet eller i Afrika?

- Tillid, enighed og nærhed er nogle af de vigtigste ingredienser i et parforhold, hvor parret lever adskilt i dagligdagen, siger praktiserende psykolog Pia Bromer, med speciale i par og familier.

Vær tætte - selv på afstand
I en familie, hvor den ene voksne part ikke er til stede i hverdagen, er det ekstremt vigtigt, at alle elektroniske hjælpemidler tages i brug, således at der alligevel er en daglig forbindelse.
- Mail, sms og mobiltelefoner er en rigtig god opfindelse for disse familier, siger psykolog Pia Bromer.
Kontakt er fantastisk vigtigt. Det er synd for alle parter, hvis den ene bliver hægtet af, fordi han eller hun ikke er med i hverdagen. Og så bliver det rigtig svært at komme tilbage. Men hvis der derimod er en daglig kontakt, og den, som er ude, er med til de daglige beslutninger, er forskellen mellem ude og hjemme ikke så stor.

Kodeordet er tillid
Pia Bromer understreger vigtigheden af, at der er tillid i parforholdet. At han har tillid til, at hun fører deres fælles beslutninger ud i livet, og at hun har tillid til, at han engagerer sig fuldt ud i familiens liv, selv om han måske er tusinde kilometer væk.
Til sidst er det også vigtigt, de begge har tillid til, at de gør, hvad de kan for at bevare og passe godt på det forhold, de er to om.
Intet parforhold kan overleve uden nærhed. Heller ikke det, hvor parret lever adskilt. Dér hvor den daglige kontakt og følelsen af nærheden ikke findes, går det nemt galt, mener Pia Bromer.
Derfor er de elektroniske hjælpemidler, man har i dag, guld værd for de familier, der lever adskilt.
Jo mere man kan være på sms og mail, jo bedre.

Enighed og vilje
Bliver den ene part i et forhold mere eller mindre tvunget til at være adskilt fra den anden part, tror Pia Bromer ikke på, forholdet kan holde i længden.
- Ingen kan tvinges. Hvis det bliver for stort et afsavn, at den anden ikke er der, vil forholdet være dømt til opløsning. Man vil glide fra hinanden. Vores økonomiske uafhængighed er medvirkende til, at vi i dag hellere går fra hinanden end lever i et forhold, der er op ad bakke hele vejen. Man skal være enige med hinanden og kunne forhandle sig til løsninger og fornuftige kompromiser, som tilfredsstiller begge parter, hvis man skal bevare sit parforhold uden at være sammen i hverdagen, siger Pia Bromer.

Læs mere om emnet på www.familiepsykologerne.dk

Læs også