https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/fred-prim.jpg
Selvudvikling

Få fred og stabilitet i hverdagen

29. november 2012
af Tien Seibæk
foto: All Over og privat
For et år siden, fik Tine Seibæk konstateret brystkræft. Kort forinden havde hun stiftet bekendtskab med Balanced View, som hjalp hende i gennem forløbet og gav hende ny indsigt. Her er, hvad hun oplevede.

"Jeg har fundet det", sagde han. Vi stod ude i køkkenet hos vores søster, og hans øjne lyste på en måde, jeg ikke huskede at have set før.
Det var i sommeren 2009, og min bror var lige kommet hjem fra Sverige, hvor han var blevet introduceret til åben intelligens hos noget, der hed Balanced View. Åben intelligens er et andet ord for bevidsthed, klarhed eller vores sande natur.

Jeg tænkte "Godt for ham" - og var ikke selv interesseret. Men af kringlede omveje skete det alligevel, at jeg næste forår tog over på Balanced View centeret i Skåne. Det, jeg mødte, var anderledes end noget, jeg før havde prøvet. Jeg kunne dog ikke benægte, at jeg blot ved at være på stedet følte en sjælden indre fred og stabilitet. Når trænerne og de andre deltagere talte om "fuldkommen mental og følelsesmæssig stabilitet" som en mulighed for alle, var jeg sikker på, det var det, de selv oplevede.

Hvad er åben intelligens?
Noget berørte mig dybt, og om sommeren tog jeg kurset "Åben intelligens i hverdagen: 12 empowerment træninger". Jeg fik derefter en personlig træner, som jeg kunne skrive til, når noget var svært at slappe af med. Jeg begyndte at træne genkendelsen af den åbne intelligens og mærkede hurtigt fordele.
Den grundlæggende praksis er at tage korte stunder af åben intelligens, indtil det bliver kontinuerligt. En kort stund er helt enkelt bare at tage et øjeblik, hvor man stopper med at tænke og bare slapper af i krop og sind - hvor man stopper med at beskrive sine tanker og følelser.
Når jeg tog en kort stund i stedet for at beskrive og lave en historie ud af det, jeg oplevede, opstod en ny stabilitet - også midt i begivenheder, der var følelsesmæssigt oprivende. Jeg blev mere fleksibel - ting, jeg førhen havde afvist som noget, jeg "ikke kunne gøre", blev mulige. Jeg oplevede færre konflikter i nære relationer. Alt sammen i løbet af de første måneder. Noget afgørende var ændret i mit liv.

LÆS OGSÅ: Hvad driver dig som menneske?

HVAD ER BALANCED VIEW?

Balanced View er en global græsrodsbevægelse med deltagere i 165 lande. Den blev startet for knap ti år siden af amerikaneren Candice O´Denver.

Der findes ca. 35 trænere, der underviser i bl.a. USA, Sverige, Indien, Australien og Danmark. Træningen er baseret på donationer.

Centret i Skåne ligger to timers togkørsel fra København H og tilbyder træning fire-fem gange om året.

www.balancedview.org kan man gratis downloade bøger, video og audio.

Skriv til balancedviewcph@gmail.com for info om, hvad der foregår i Danmark

Udvandt kraften af det negative
Et halvt år efter, at jeg var blevet introduceret til den åbne intelligens, blev jeg endnu mere motiveret for at tage korte stunder. Nytårsaften lige før sengetid opdagede jeg en blodig plet i min bh. Jeg tænkte først, at jeg måtte være stødt ind i noget. Et par uger efter var det der igen, og jeg gik til lægen.

Jeg var ikke nervøs. Jeg havde altid intuitivt vidst, at nok kunne jeg selvfølgelig blive syg, men lige netop brystkræft ville jeg bare ikke få. Samtidig havde jeg levet sundt i mange år. Jeg havde gået hos kinesiolog, biopat, homøopat, zoneterapeut osv. - bare forebyggende. Jeg havde mediteret og fået jævnlig healing i mere end et årti. Jeg havde udeladt hvidt sukker, spist økologisk og drukket spandevis af grøn te. Røg og drak ikke. Jeg forestillede mig, at jeg nok ikke kom til at fejle noget alvorligt, i hvert fald ikke før, jeg blev "gammel".

Mistede det ene bryst
Men der var en kræftknude i brystet. Og seks dage efter var mit ene bryst væk, og forude lå 14 måneder i medicinsk behandling. Jeg måtte sande, at data (omstændigheder, tanker, følelser) er uforudsigelige og ukontrollable. Alt kan og vil ske i livet. Og godt nok havde min sunde livsstil givet mig velbefindende - men derudover var den ikke en garanti for noget som helst.
Sygdommen og månederne med kemoterapi gav mig lejlighed til at tage korte stunder af åben intelligens og lade alt være, som det er. Et par uger efter første kemoterapi begynde mit hår at fælde. Jeg gik en tur en forårsmorgen, og undervejs trak jeg mit hår ud af hovedet i totter og smed det på jorden. Det gjorde ikke ondt. Det var en udfordring at få så giftige stoffer ind i kroppen, eftersom jeg normalt ikke engang brød mig om at spise en uøkologisk gulerod.


LÆS OGSÅ: Find roen - med faste og meditation

Mareridtet blev mindre virkeligt
Jeg skrev ofte til min træner, deltog i undervisning og lyttede til de gratis foredrag fra hjemmesiden www.balancedview.org. På den måde virkede "mareridtet" mindre virkeligt, og det gav ro i korte stunder at mærke min sande natur. Det i mig, som er stabilt gennem sundhed og sygdom og uanset skaldethed og hårlængde. Det, som er fuldkommen upåvirket af alt dette.
Jeg erfarede, at såkaldt negative tilstande er muligheder for at genkende åben intelligens. At man kan udvinde kraften fra det "dårlige". Når jeg hvilede og blot lod alt være, som det var (frem for at erstatte det med noget andet, undgå det eller fordybe mig i det), opstod stabilitet, lethed, velvære og medfølelse. Omstændigheder, der normalt kun ville have udmattet og svækket mig, kunne dermed forvandles til det guld, jeg altid havde længtes efter.

Frihed uden håb og frygt
Korte stunder er for alle - ikke specielt for syge. Det var bare tilfældigvis mine omstændigheder i den første tid med Balanced View.

Nu er jeg færdigbehandlet og rask. At være syg gav mig lejlighed til at møde andre patienter: mennesker, jeg ellers ikke ville have troet, jeg havde noget til fælles med. Det var spændende og berørende at være sammen under disse uventede omstændigheder - uden at nogen af os havde hår, øjenbryn og øjenvipper. Men først og fremmest gav sygdommen en rigtig god lejlighed til igen og igen at vælge korte stunder af åben intelligens.

Og hvad sker der så, hvis man gør det? Som de fleste andre har jeg et liv, der nogle gange har været let og behageligt og andre gange ikke. I de senere år har der været en overvægt af såkaldt negative "data" (skilsmisse, arbejdsløshed, kræft), og jeg er sikker på, at hvis jeg havde troet på, at de ting var min virkelighed - hvis jeg havde betonet de ting i stedet for at slappe af - ville jeg have følt mig svækket eller som et slags offer. I en kort stund ved jeg, at de omstændigheder ikke er, hvem jeg er - og jeg kan udvinde kraften fra dem til at blive mere stabil.

LÆS OGSÅ: Spiritualitet gør dig lykkelig


Tine Seibæk, foto: privat

Hviler i mig selv
Jeg oplever ikke længere mig selv som et lille lukket system bestående af en krop med tanker, følelser og minder. Førhen ville jeg f.eks. aldrig have skrevet det, du læser nu, for det ville have været for "sårbart". Sådan tænker jeg slet ikke længere, for jo mere jeg hviler i åben intelligens, jo mindre oplever jeg mig selv som en separat identitet, og jo mindre har jeg at forsvare og beskytte.

I stedet for livets rutsjebane af "op og ned" er jeg blevet mere uafhængig af ydre omstændigheder. Et medlem af min nære familie er f.eks. lige blevet diagnosticeret med noget, der regnes for et livslangt handicap. For år tilbage havde jeg måske tænkt, at det var tungt og nærmest tragisk. I dag er det lettere for mig at se, hvad der kan gøres for at støtte. Gennem at stole på åben intelligens kan jeg hurtigt se løsninger frem for at fare vild i "data" (data: tanker, følelser og omstændigheder).

Jeg lever i dag langt mindre ud fra det, man kan kalde håb og frygt. Altså håbet om, at det hele nok skal gå, og frygten for, at det ikke går eller bliver værre. Jeg har fundet en stabilitet, der er uafhængig af omstændigheder og hinsides håb og frygt. Jeg har svært ved at forestille mig nogen større frihed i livet.
At vælge den åbne intelligens giver mig også mere energi. Når jeg ikke længere er drænet af fokus på tanker og følelser, er der langt mere energi til rådighed.
Jeg oplever også, at det konstante selvfokus (på mig, mit og mine) aftager, og jeg bliver mere optaget af helheden - af at være til nytte for andre.

Fra renovationsprojekt til afslapning
Korte stunder ikke noget quick fix, der tager det "negative" væk. Jeg oplever stadig at være bange, føle mig dum og værdiløs og være irriteret på andre osv. Det er midt i de tanker og følelser - fx midt i følelsen af frygt, mindreværd eller vrede - at jeg tager en kort stund. På den måde får jeg adgang til kraft og velbefindende midt i det, der er, ligesom jeg også får et klarere og mere afbalanceret syn på tingene.

Efter nogen tid kan det være svært at erindre, hvordan livet var før. Men jeg husker, at dem, jeg betragtede som venner, førhen mest var mennesker, der var som mig. Mine veninder var kvinder, der mindede om mig (samme interesser, samme politiske holdninger, spiste samme type mad osv.). Vi mødtes og delte alle de måder, vi lignede hinanden på. Nu oplever jeg, at alle, jeg møder, er venner. Jeg mærker en dyb forbundethed på tværs af omstændigheder. Ordet kærlighed har fået en helt ny betydning.

Det er også en lettelse, at mit liv ikke længere føles som et renovationsprojekt. Jeg gik i mange år i terapi, og jeg oplevede bestemt, at det "hjalp". Men der var alligevel hele tiden stadig noget, der ikke var godt nok. Der var altid mere at "arbejde med". Det var endeløst.

LÆS OGSÅ: Mindfulness som medicin

Min sande natur
I stedet for at have fokus på det, der er galt med mig og mit liv, er jeg nu med i et fællesskab, hvor jeg igen og igen opfordres til at stole på min egen sande natur. Det paradoksale er, at jo mere jeg bare slapper af ind i livet, jo mere opdager jeg, at ting, som jeg før troede, jeg skulle arbejde hårdt for i årtier, automatisk er blevet min virkelighed. Uden at jeg har gjort noget for min "udvikling" eller mediteret i timer dagligt.

Det, jeg også kan lide ved denne metode, er, at det er enkelt, og at alle kan gøre det og få støtte. Jeg finder det samtidig styrkende, at der i Balanced View ikke kun er én "stor", "fantastisk" lærer. Der er mange trænere. De er mennesker som mig og har brugt noget tid på at træne at genkende deres sande natur. Derfor ved jeg, at det, de taler om og er rollemodeller for, også kan blive min virkelighed. Og allerede er blevet det. Fordi jeg for to år siden valgte at begynde at tage korte øjeblikke af åben intelligens gentaget mange gange.

Tine svarer gerne på spørgsmål om sine oplevelser. Du kan kontakte hende på mail ved at klikke hér

Læs også