https://imgix.femina.dk/media/5ae021b7bbd34218b9ed0f4623274fbf.jpg
Selvudvikling

Eva Jørgensen efter DR

6. april 2012
af Britta Bjerre
Foto: Birger Storm
Eva Jørgensen er blevet selvstændig, siden hun sagde ja til en aftrædelsesordning for DR. Nu arbejder hun på sin tredje bog, og har modtaget en litteraturpris. Læs her, hvorfor hun sagde ja til ordningen under DR's store fyringsrunde, samt hvorfor hun troede at hun måtte være blevet snydt, da hun helt uventet modtog en stor litteraturpris.

Kendte kvinder på soendag.dk

Portrætter af
kendte kvinder
Kendte kvinders
egne kulturfavoritter

Hvor gik Eva Jørgensen hen…

…da hun forlod DR? Sådan har flere spurgt,
når den tidligere tv-vært er rundt i landet for at holde foredrag. Og svaret er: da den nu 49-årige journalist sagde ja til en aftrædelses-ordning under den store fyringsrunde i DR for snart to år siden, var det for at blive selvstændig og komme til at skrive noget mere. Nu sidder hun og arbejder på sin tredje bog.
Og fryder sig stadig over en uventet pris, hun fik for nogle måneder siden.

Da DR skulle fyre 100 medarbejdere i august 2010, valgte flere kendte profiler, bl.a. tv-værterne Eva Jørgensen, Kurt Strand og Lene Johansen at gå selv og sige ja til en aftrædelsesordning.

Siden har Eva Jørgensen haft sit eget firma, hvor hun holder foredrag og træder til som konference- og mødeleder - og så skriver hun. Efter stor succes med sine to første, meget bevægende bøger, "Vi ses i morgen" og "Sorrig og glæde - fra en enkes dagbog", er hun i fuld gang med sin bog nummer tre.

Den uventede litteraturpris

Eva Jørgensen ser ikke sig selv som forfatter, men som journalist. Og da hun sidst på året, 2011, modtog det fineste brev på det fineste papir fra "en højesteretssagfører et-eller-andet", var det en uventet henvendelse. Da hun åbnede brevet, så hun, at der stod noget i retning af: På vegne af bestyrelsen af grosserer M.A.N. Hvass' Fond vil vi høre, om du vil gøre os den ære at modtage en pris for dit litterære virke…

Troede det var snyd

Eva Jørgensen fortæller: - Jeg læste brevet igennem to-tre gange og tænkte, at det måtte være snyd. Jeg ringede til min veninde, der er redaktør på tv-programmet "Kontant", fordi jeg tænkte, at hun måtte være den rette at spørge til råds, og samtidig begyndte jeg selv at undersøge, hvad jeg kunne om den fond. Og så opdagede jeg jo, at den fandtes åbenbart, den fond. Og den var god nok: Jeg blev spurgt, om jeg ville modtage en pris!

Dybt beæret

- Der gik alligevel fulde 14 dage, fortsætter hun, - før det rigtigt var sivet ind, at jeg, journalist Eva Jørgensen, var blevet tildelt en pris, som jeg var inviteret til at modtage ved en reception! At jeg havde fået en pris for "mit litterære virke", det fattede jeg ikke. Og jeg synes stadig, det er helt utroligt og meget fantastisk. Jeg er dybt beæret!

Græd af glæde

Da Eva Jørgensen fik overrakt sin pris midt i december, fældede hun en tåre af ren og skær glæde, fortæller hun.

- Og selv om det rejselegat på 25.000 kr., jeg modtog, gjorde stor lykke, var det faktisk selve æren, der føltes så overvældende, siger hun.

Ifølge fundatsen i M.A.N. Hvass' Fond gives Fondens pris "for en kulturel indsats af skabende eller formidlende karakter indenfor de talte og skrevne massemedier". Og prisen kan ikke søges, men tildeles efter fondsbestyrelsens forgodtbefindende.

Obs. Eva Jørgensens tredje bog ventes at udkomme til efteråret.

LÆS OGSÅ: Eva Jørgensens 5 bog-favoritter

Læs også