https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/1011-renee/1011-renee-2-kopi.jpg
Selvudvikling

Et utroligt fattigt kvindesyn

10. august 2011
af Renée Toft Simonsen
Hvis du bliver voldtaget af en du kender i forvejen, så er det ikke nær så slemt og skal ikke straffes så hårdt, som hvis du bliver voldtaget af en person, du aldrig har set eller været i kontakt med før. Hvor kom den logik lige fra?

Læste forleden om noget, der kaldes tryghedspakken, og ærlig talt blev jeg ikke særlig tryg af det, jeg læste. I stedet sad jeg tilbage med en underlig flad fornemmelse og en følelse af, at politik indimellem er meget teoretisk og retorisk og ikke har så meget med virkeligheden at gøre.

Der blev nemlig skelnet mellem forskellige former for voldtægt. Ikke, hvor meget vold der var involveret, eller hvordan offeret var blevet mishandlet, mens det stod på, ej heller noget om de psykiske mén, offeret fik efter voldtægten. Næ, den skelnen, der var blevet skrevet ind i tryghedspakken (som underforstået skulle give os mere tryghed, går jeg ud fra?), handlede om forholdet mellem voldtægtsmanden og offeret. Og således bliver en voldtægt begået af en voldtægtsmand, offeret kender i forvejen, ikke straffet på samme måde som en voldtægt begået af en for offeret ukendt gerningsmand. Straffen for en ukendt gerningsmand er blevet fordoblet, mens straffen for en, offeret kendte i forvejen, er, som den altid har været.

Med andre ord, hvis du bliver voldtaget af din lærer, din onkel, din professor, din bedste vens ven, en, du har chattet med på Facebook eller måske en fra din parallelklasse, så er det ikke nær så slemt og skal ikke straffes så hårdt, som hvis du bliver voldtaget af en person, du aldrig har set eller været i kontakt med før. Herre jemini, hvor kom den logik fra?
Altså, skal du voldtage nogen, er det bedst at satse på en, du kender i forvejen. Menes der hermed, at en voldtægt ikke er en ordentlig voldtægt, hvis det er onkel Gert, der har begået den?

Er vi med tryghedspakkens udspil så ikke ude i det der totalt forældede syn på kvinder, at de på en eller anden måde er lidt skyld i det selv, når en mand, de kender, antaster dem - for de har jo nok været udfordrende klædt eller været udfordrende i deres tale eller andet? Jeg tænker, det er et ret stort tilbageskridt, og ikke mindst et utrolig fattigt kvindesyn, der har dikteret det forslag, især når man tager i betragtning, at over halvdelen af alle voldtægter begås af en, offeret kender i forvejen. Jeg mener, hvad er det lige den lov siger til de kvinder?


Kærlig hilsen
Renée

LÆS OGSÅ:

https://imgix.femina.dk/legacy/media/d07a1f4330a644e6b6af9b782410e35d.jpg
https://imgix.femina.dk/legacy/media/f22c71648e58431caaceb356c9c5376b.jpg

Læs også