https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/renee-3-kopi-2_2.jpg
Selvudvikling

Erobring eller tilbageslag for kvinder?

9. december 2009
af Renée Toft Simonsen
Vi ved, at kvinder først rigtig når deres seksuelle højdepunkt omkring de 40, mens mænd når det allerede i 20'erne

Jeg faldt forleden over et helt nyt ord - cougar - opfundet til tiden og selvfølgelig amerikansk. Direkte oversat betyder det puma, og betydningen af det er ret interessant. Det bruges nemlig om ældre kvinder, der seksuelt foretrækker mænd, som er langt yngre end dem selv.

I begyndelsen blev cougar brugt nedsættende, som en slags fornærmelse af de ældre singlekvinder, men nu har det lige så stille sneget sig ind i mainstream-kulturen blandt andet via TV, og som sådan bliver begrebet nu debatteret: Er det et tilbageslag for kvinder, eller er det en stor triumf?

Her i efteråret begyndte en TV-serie på ABC med Courtney Cox i hovedrollen, "Cougar Town" hedder den, og hun skal spille en ældre kvinde med en teenagesøn - en kvinde, der konstant går efter seksuelt at erobre yngre mænd. Samtidig startede der en TV-serie på CBS, "Accidentally on Purpose", som skal handle om en kvinde sidst i 30'erne, der bliver gravid med en mand først i 20'erne. Og ud over de to nye serier starter der også et realityshow, der skal hedde "The Cougar", hvor en 40-årig kvindelig ejendomsmægler, skilt med fire børn, skal vælge mellem en masse yngre mænd i de tidlige 20'ere. Hun skal så finde den, hun bedst kan lide, og ud på en date med ham.

Og ikke nok med det, Jennifer Aniston skal have hovedrollen i en biograffilm, der skal have titlen "Pumas", som skal handle om, at hun og hendes medskuespillerinder, alle i 30'erne, nyder opmærksomhed fra langt yngre mænd. Pumaer skulle være lidt yngre udgaver af cougars - (cougars in waiting). I virkelighedens verden er der åbenbart også masser af cougars, og blandt de mest kendte finder vi jo Demi Moore med sin 16 år yngre Asthon og Madonna på 51 år med sin nye kæreste Jesus Luz på 23. I den virkelige verden findes også en dating site, www.dateacougar.com, hvor man finder slogans som "Young stud wants older woman".

Nogle mener, at begrebet er et tegn på kvinders frihed og emancipering. De synes, det er godt, at TV-serierne viser en kraftfuld kvindelig seksualitet, som det er på tide, vi forholder os til, og samtidig synes de, det er rigtig fint, at vi kvinder erobrer et stykke af det territorium, som mænd traditionelt har siddet på. Andre mener, det er et tilbageslag for feminismen, at den type kvindelig adfærd overhovedet ses som feminisme. Begge sider af sagen har ganske sikkert gode argumenter, men jeg tænkte, det var interessant at se det fra et seksuelt synspunkt, da vi ved, at kvinder først rigtig når deres seksuelle højdepunkt omkring de 40, mens mænd når deres seksuelle højdepunkt allerede i slutningen af teenagealderen, begyndelsen af 20'erne.
Det nye ord og alt, hvad det indeholder, passer altså faktisk som fod i hose med vores biologiske indretning ...
Kærlig hilsen
Renée

Læs også