https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/februar/clausen-prim.jpg
Selvudvikling

Erik Clausen: Jeg har svært ved at nyde lykken

16. februar 2014
af Camilla Leyla Lind, Psykologi
Foto: All Over
Han er kendt for sine altid friske kommentarer og for sit klare ståsted på venstrefløjen. For at sige tingene ligeud og uden omsvøb. Mød Erik Clausen, der forbander finkulturen og hylder den universelle kærlighed.

Hvad ser du som din største bedrift?
Det er at have overlevet og til stadighed at overleve mit grundlæggende mismod. Jeg har altid fået at vide, at jeg ikke var noget særligt. Jeg er jo født dengang, aborten endnu ikke var fri, så mange fra min generation er uden tvivl ikke ønskebørn. Det fik jeg også at vide i tide og utide, og derfor skrev jeg også sangen »Det var godt at vi blev født, før aborten den blev fri«, som Kim Larsen synger. Selvfølgelig var min mor glad for mig indimellem. Men jeg ser forsøget på at blive et helt menneske og forsøget på at slippe fra det mismod, jeg altid er blevet overfaldet af, som min største bedrift.

Det har jeg trænet mig op til at kunne, fx når jeg går i seng efter en hård dag, holder jeg fokus på at tænke meget positivt, og så sker der altså et eller andet mærkeligt den næste morgen; jeg vågner op med fornyede kræfter. Det har krævet mange års træning, fordi jeg sådan temperamentsmæssigt har nemt ved at ryge ned i det mørke hul, og det er jo ikke så godt. Men jeg er ved at lære ikke at falde så dybt i.

Hvad har livet lært dig om kærlighed?
Da jeg var en ung mand, ville jeg konstant bekræftes af andre. Men så fandt jeg ud af, at problemet ikke var kærlighed i forhold til andre mennesker, men manglende kærlighed til mig selv. Efterhånden har jeg erfaret, at kærlighed frem for alt handler om at give. Ofte behøver du jo ikke at få noget igen. Kærlighed
er at give et smil, give en tier, give dig hen til en følelse og give dig hen til et andet menneske. Kærligheden er smuk og essentiel.

Hvad har været din største skuffelse?
Jeg kommer fra et meget jævnt miljø, og jeg var 25 år, inden jeg hørte ordet depression. Når man kommer fra et fattigt hjem, som jeg gør, så er der hverken tid, råd eller mulighed for at være deprimeret. Så er det »Op med humøret, søster, kom med en god vittighed og pas dit arbejde!«. Sådan har jeg jo forsøgt at leve, men det har ført mange skuffelser med sig.

Den største skuffelse er nok min egen følelse af at være utilstrækkelig i mange henseender, især hvis jeg ihærdigt har forsøgt at opnå noget bestemt og alligevel er mislykkedes. Hver gang jeg er blevet svært skuffet, er jeg stoppet op for at analysere situationen - på den måde føler jeg også, at skuffelserne har været med til at give en særlig indsigt i mig selv, for alle idioter kan køre i medvind - det er i modvind, du viser, hvem der kan kæmpe.

Hvad bør ethvert menneske opleve inden døden?
Kærlighed. Den universelle kærlighed til livet, naturen og den individuelle kærlighed til mennesker, herunder den private kærlighed og erotik. Det er sikkert meget banalt sagt, men jeg mener det virkelig. Hvis du nu går ud på gaden og passerer to pædagoger, der går en tur med en flok børn, så kig på de børn og føl kærlighed. Det må man godt, for der kommer en kæmpe varm følelse, der er fuldstændig gratis og meget smuk. Jeg er ikke en grim, gammel mand, fordi jeg står og kigger på skolebørnene og siger: "Hvor er de smukke"

Hvor og hvornår har du været lykkeligst?
Lykke er en slags strømning, der kommer igennem kroppen på de mærkeligste tidspunkter. Fx kan du jo sagtens føle dig tilovers og ensom midt i din kærestes arme og lykkelig mutters alene. Der hvor jeg kommer fra, var man lidt bange for det der med lykken - frem for alt skulle man gøre sig fortjent til at nyde. Derfor har jeg haft svært ved at nyde lykken, selvom jeg i dag er et privilegeret og forkælet menneske. Men jeg har også gjort mig umage, og jeg ved, at lykken har en fætter, der hedder held. På mange måder har jeg har været meget heldig.

Hvilken egenskab hos dig selv er du gladest for?
Min humoristiske sans. Jeg kan gå rundt og se lige så sur ud som andre danskere, men indeni kan jeg gå og more mig over alt muligt. Jeg morer mig over vejrudsigten, jeg morer mig over selvhøjtidelige mænd, når de diskuterer noget, de ikke har forstand på, og når bankmændene sidder i tv'et og er fulde af løgn. Der er mange ting, jeg kan more mig over, og det er en egenskab, jeg er utrolig glad for.

Hvis folk skulle bagtale dig, hvad ville de så sige?
Dumme svin, ville de nok sige. Jeg ved det egentlig ikke. Det interesserer mig heller ikke. Når man har sådan et arbejde, som jeg har, kommer man ud for mange mærkelige ting, og man kan jo ikke regne med, at alle kan lide, hvad man laver.

Hvornår løj du sidst?
Jeg lyver aldrig. Nogle gange er der bare visse ting, jeg glemmer at sige. Jeg har aldrig følt det nødvendigt at lyve. Når et barn fx siger, at han lige har været sammen med Harry Potter, lyver han så, eller digter han? Jeg skriver om ting, der ikke er sket, men de bliver til virkelighed oppe på lærredet.

OM ERIK CLAUSEN

Erik Clausen F. 1942. Er skuespiller, instruktør, manuskriptforfatter og markant debattør på venstrefløjen. Clausen, der voksede op i Sydhavnen, er udlært maler og er i dag kunstmaler, filminstruktør og foredragsholder. I 1960'erne var han utilfreds med de etablerede kunstgallerier og begyndte at udstille på gaden sammen med Leif Sylvester Petersen.

Det førte til gadecirkus og showbiz i det hele taget. Clausen & Petersen, som makkerparet kaldte sig, blev i sidste halvdel af 1970'erne en del af Røde Mors Rock Cirkus. I musikalske sammenhænge har Clausens største succes været hittet Mormors kolonihavehus fra 1978, som han skrev teksten til.

Livet som gøgler og artist blev foreviget i den meget selvbiografiske film Cirkus Casablanca. Klassekamp
er den røde tråd i mange af Erik Clausens film, der ofte skildrer den lille mand mod kapitalismen. Privat har han været gift med Pernille i 45 år, og sammen har de to børn.

Hvilken egenskab hos dig selv er du mindst glad for?
Mindreværdskomplekser har været et problem for mig. Jeg har altid været meget genert. Det er heldigvis blevet meget bedre, især i kraft af min kone. Der er et udtryk, der hedder »klar dig selv«, men det er noget vrøvl. Man klarer sig i kraft af andre, og det har jeg også gjort.

Det bedste råd, du har fået?
Min mor sagde engang, at jeg skulle huske at være mig selv. Det er sværere, end man tror, for man vil meget hellere være alle andre. Når jeg spiller skuespil i mine egne film, er det så skønt at være en anden. Det giver en frihed, men det er nu engang bedst at være sig selv.

Hvad er meningen med livet?
Der er ingen mening! Meningen med livet er, at du leder efter en mening. Hvis der var en mening, behøvede du ikke at lede. For mig at se er livskunsten derfor at bevare nysgerrigheden efter netop din mening, selvom der objektivt set ikke er nogen. Livet er meningsløst. Mange mennesker har forsøgt at finde en manual til livet i form af religion osv. For at blive trygge. Men det er op til dig selv at finde en mening, der giver mening. Du finder den aldrig, men undervejs får du fandens mange gode oplevelser.

Det mest besynderlige en kvinde har sagt til dig?
Der var engang en sød kvinde, der kiggede meget intenst på mig, mens hun fortalte, at jeg lignede Marlon Brando - ham, der spiller Godfather. Og jeg troede, at det var en vittighed, men hun var helt alvorlig. Det tog jeg som et kompliment. Jeg var faktisk ved at få storhedsvanvid og jeg sagde det til min kone, men hun kunne ikke se det.

Hvad er nøglen til at holde sig ung?
Det kan man ikke. Jeg synes, at det er fedt at blive gammel. Jeg har oplevet så mange fantastiske ting. Men man må ikke tabe gnisten. Nogle begynder med alderen at tænke i datid og hele tiden tale om fortiden. Bevar nuet, tænk fremad. Selvom du er 100 år, kan du jo godt have nogle gode planer for den næste tid - fremad!

Hvad er det bedste, du nogensinde har gjort?
Det største og det bedste har været at få børn. Når du ikke har børn, er du midtpunkt i dit eget liv. Det var en kæmpe befrielse, da det pludselig var min søn, der blev midtpunktet.

Læs også