https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/taet-paa-dig/2013/03/1312-er-du-indadvendt/1312-er-du-indadvendt.jpg
Selvudvikling

Er du (også) indadvendt? 8 tips til en lettere hverdag

26. marts 2013
af Redaktionen
Lader du bedst op, når du er alene? Foretrækker du hyggelige vennemiddage fremfor store fester og receptioner? Og får du ofte at vide, at du er reserveret? I en udadvendt verden kan det være en udfordring at være indadvendt – her får du 8 tips fra en indadvendt til en lettere hverdag

TIPS FRA DEN INDADVENDTE
Lise Karup Pedersen, 38 år, projektleder

1) Læs noget mere om at være indadvendt, og find ud af, hvad det vil sige.

2) Prøv at spotte hvem i din omgangskreds, der også er indadvendt, og tag en snak med ham/hende.

3) Lad være med at mystificere det at være indadvendt. Det drejer sig bare om, hvordan man lader op, hvor meget stimuli man har det godt med og i hvilken kontekst.

4) Det behøver ikke at fylde meget at være indadvendt - men det kan blive stort, hvis du ikke tager hensyn til trækket eller hvis du er i et miljø, hvor det ikke accepteres.

5) Find en måde at forklare det på, som passer til for eksempel din arbejdsplads: "Jeg har brug for, at kunne lukke døren ind til kontoret/arbejde hjemme en gang i mellem, for så er jeg mere effektiv."

6) Tillad dig selv at gå tidligt hjem fra en middag/fest, hvis du har brug for det. Fokuser på at det skal være en god oplevelse.

7) Når du acceptere at du er indadvendt, så mærker du også de gode ting ved det - for eksempel evnen til at gå i dybden og være eftertænksom. Og det at kunne nyde sit eget selskab er jo også en styrke.

8) Kom ud i naturen - det er guld værd for mig.

TEST DIG SELV: ER DU INDADVENDT

JEG VAR DYBT FRUSTRERET
Lise Karup Pedersen, 38 år, begyndte først at få øjnene op for, at hun er indadvendt, da hun for ni år siden skulle afslutte sit studie på RUC og i forbindelse med jobansøgningen blev præsenteret for personlighedstests. Men under hendes studiestart havde hun ingen idé om, at hun egentlig har en indadvendt natur:

- Jeg gik nærmest rundt i en permanent stresstilstand. Jeg var urolig indeni og følte mig ved siden af mig selv. Både fordi, der skete en masse nyt og man skulle skabe kontakter og danne grupper, men også på grund af alle festerne. Jeg kan huske, at jeg var dybt, dybt frustreret over, at jeg ikke kunne sove - i dag ved jeg, at det er fordi, der var for meget udadvendt aktivitet, siger hun.

I sin første personlighedstest, prøvede Lise at svare lidt mere udadvendt, end hvad hun egentlig følte - for det lå mellem linjerne at "ekstrovert" ville være det bedste resultat. Dengang ville hun ønske, at hun var udadvendt. I dag er hun afklaret med at være indadvendt og vil ikke bytte - hun er jo bare sig selv.

- En af mine styrker som indadvendt er, at jeg reflekterer meget. Og så er jeg god til at tage den med ro nogle gange. Det er der brug for i verdenen. Noget ro til at tænke sig om, siger Lise.
Hun har været igennem en proces, der først og fremmest handlede om at acceptere at være indadvendt, og derefter at kunne se at det også har sine fordele. For eksempel kan hun nyde at være alene - noget som nogle af hendes udadvendte bekendte kan have svært ved.

Vi har alle været i situationer, hvor vi ikke har helt styr på vores følelser. Bliv klogere på dine følelser her

Læs også