https://imgix.femina.dk/media/erduglaprim.jpg
Selvudvikling

Er du glad? Det er dit valg!

11. februar 2013
af Lonnie Kjer
foto: PR
Er glasset helt eller halvt fyldt? Er du lidt for god til at bevare pessimismen? Dén fælde er nem at falde i. Og heldigvis også til at vride sig ud af igen. Velkommen til ’Klub Glæde!’ og psykolog Mette Holm.

Du kender det godt. Fra dig selv, din kæreste, veninden eller kollegaen: Det er bare nemt af og til at komme til at fokusere på det negative. Alene vejret kan være nok til at lægge en seriøs dæmper på humøret, og så er der også lige arbejdet, økonomien, parforholdet og alle drømmene, der trænger til en justering. Men den er lige her, glæden. Og det er bare med at vælge den til, siger psykolog Mette Holm.
"Den smutter hurtigt fra os, glæden, men at have et fokus på den gør en forskel. Man kan godt vælge, at i morgen bliver fantastisk, og man kan godt have fokus på og gøre dagen anderledes god, uanset om det bare er dagens frokost eller cykelturen på arbejde, der kan gøre forskellen."

Er du sortseer? Find glæden!
Men at pessimismen overtager, er ikke så underligt. Den 'sorte væg' drager os, fordi vi af og til vælger at flirte med det selvdestruktive og kan have en tendens til at fastholde os i dét, der er lidt svært. Derfor giver det ikke sig selv at vælge 'den hvide væg', selvom vi inderst inde godt ved, hvad vi har brug for.
"Vi er tilbøjelige til at sige, at vi ikke lige kan mærke, hvad vi egentlig har behov for og lyst til, men det er ikke sandheden. Inderst inde ved vi udmærket, hvornår vi skal sige fra og til, men det er bare valget, der er svært," siger Mette Holm.
"Så sig fra, når noget føles forkert, og vælg de sunde valg, som du kan mærke, du har brug for. Der er masser af ting, vi kan gøre for at forbedre vores livskvalitet uden at blive skilt, skifte job, flytte eller noget helt fjerde."

Kender du dine skyggesider? Læs med her!

Energi avler energi, glæde avler glæde!
Så velkommen til mellemvejene. Dér, hvor de små glæder ligger. Måske er det noget defineret, du ved, skal ske. Måske har du bare en plan om, at den helt almindelig mandag bliver lidt bedre end normalt. På en eller anden måde.
"Selvfølgelig er det grænseoverskidende at erkende, at der, hvor man er lige nu, ikke helt er godt nok, men selvom det lyder banalt, så handler det altså om at finde en grund til at smile. I dag og i morgen. Se frem til de små ting, der kan gøre en forskel, når du ser dem i et andet lys, og oplev de små forandringer, der kommer, hvis du kæmper for at se det lyse i hverdagen i stedet for det negative," fortæller Mette Holm, der ligefrem har stiftet en 'Klub Glæde' - eller Club Happiness - som er seneste skud på stammen af psykologens kursustilbud.

Club Happiness - for dig, der ønsker, at …

Blive glad og fortsætte med at være det

Få styrket dit selvværd

Blive mere handlekraftig

Få din egen personlige psykolog tilknyttet et halvt år

Få konkrete værktøjer, som du kan bruge her og nu

Besøg Mette Holm og Club Happiness her

Udvikling gør dig glad!
For hvordan gik det for en måned siden, og hvordan har du det i dag? Er du samme sted, eller har du flyttet dig lidt? Hvis det sidste er tilfældet, så går det godt! For udvikling gør os lykkelige, uanset om den sker på løbebåndet i jobsammenhæng eller i parforholdet.
"Man ved, at udvikling skaber livsglæde. Vi skal flytte os hele tiden, blive junkier efter uendelig selvudvikling - uanset i hvilken retning, vi bevæger os.
En måde at gøre det på kan være at gøre noget for andre, at få din kæreste, din kollega eller dine venner i godt humør og gøre deres dag lidt gladere.
"Vend stemningen, og bliv smittet af glæden. Om den så skabes af dig selv eller andre, som gør noget for, at din dag bliver lidt sjovere."
Og gør det ærligt!

Lev ærligt - og bliv glad!
Punkt nummer ét på listen over, hvordan du bliver et gladere menneske lyder nemlig: Lev ærligt!
"At leve på en løgn gør dig ulykkelig. Det avler stress, angst og tvivl, så selvom livet ikke er lutter lagkage, så lev det oprigtigt og som den, du virkelig er," lyder rådet fra psykologen.
Der er ikke 'plads' til fake! Og heller ingen grund til det, For det er ofte sandheden, der sætter os fri, og distancen og løgnen, der skaber det negative.
"Vær i sandheden, vælg glæden, og pas på med at tro, at, andre skaber lykken for dig, for så er du altså i gang med projekt håbløs," siger Mette Holm.
Så lyder projekt glæde lidt sjovere. Eller Club Happiness. Sort, hvid. Halvtomt eller næsten fyldt. At være glad er dit eget valg. Og det ligger lige for…

Læs også