https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/februar/sparta-prim.jpg
Selvudvikling

Er dit liv lykkedes?

27. februar 2014
af Lizl Rand
foto: PR
Oplev stjernen fra ”Arvingerne” (Carsten Bjørnlund) i et tankevækkende familiedrama på scenen. ”Sparta” sætter sig spor og får en til at tænke over livets helt store spørgsmål, lyder det begejstret fra anmelder Lizl Rand.

Det gør næsten fysisk ondt at være vidne til det drama, der udspiller sig i stykket "Sparta". Dels er replikkerne og refleksionerne så godt skåret - dels er skuespillerne i deres spil så naturligt livagtige, at man glemmer, at man er i teateret og i stedet føler, at man er til familiekomsammen. Så ærligt og autentisk opleves dialogen og familiemedlemmernes indbyrdes forhold. Måske fordi familiens udfordringer på mange måder er identiske med dem, vi alle har. En god blanding af svigt og skuffelse tilsat uforløste drømme, gode intentioner og planer, der aldrig ser ud til at lykkes.

Herbert og Lilly har opfyldt deres gamle drøm om at tilbringe livets efterår i en lille by i Provence. Herbert må erkende at livet ikke har formet sig som han ønskede, og måske heller ikke kommer til det. Han trænges op i en krog, og mens han i stigende desperation leder efter sit livs gerningsmand, fødes tørsten efter at tage sagen i egne hænder. Varmen hærger i landskabet, sønnerne banker på døren, Tour de France-feltet nærmer sig, og efter 60 års tilløb er Herbert endelig klar til at træffe en selvstændig beslutning.
Stykket følger den lille families tragiske vej mod det uundgåelige. De stærke følelser lurer lige under overfladen, hvor alt ellers umiddelbart ånder fred og idyl.

"Sparta" er skrevet af Benjamin Kitter, vinderen af Teater V's store dramatikerkonkurrence "Dramatisk Debut 2014". Den talentfulde mand, der i øvrigt er uddannet skuespiller, kan i disse måneder tillige opleves på Nørrebro Teater, hvor han gør det fantastisk i "Kronprinsen og Danmark".

For alle os som ivrigt har fulgt "Arvingerne" på DR er det et ekstra krydderi at opleve Carsten Bjørnlund live. Og han har mindst lige så stor udstråling, nærvær og karisma på scenen, som han har på skærmen.

I bilen hjem talte vi meget om hvorfor det er svært at rystet oplevelsen af sig. Stykket sætter sig spor. Måske fordi det i mange familiedramaer sjældent er den modne grå, stille og selvudslettende mand, der får ordet. Men i dette stykke er det den tavse, der pludselig åbner op og viser, at han trods sit rolige og kedelige ydre har voldsom ild i maven. Respekt til Kristian Halken, der i rollen som Herbert evner både at få ens sympati - samtidig med, at man bliver frastødt.

Rabat på billetterne
Du får 60 kr. i rabat ved at købe billetter via dette link:
http://www.klubxtrabilletten.dk/event/37549

Sparta på Teater V, Prøvehallen, Porcelænstorvet 4, Valby. Forestillingen spiller frem til 23. marts 2014. Ons - fre. kl. 20, lør. kl. 17 & søn kl. 15.

Medvirkende: Kristian Halken, Ditte Gråbøl, Carsten Bjørnlund & Brian Hjulmann
Manuskript: Benjamin Kitter
Instruktion: Frederik Arntzen Neergaard
Scenografi: Louise Beck
Billetbestilling: 70 20 20 96 eller via teaterbilletter.dk

Læs mere på teater-v.dk

Læs også