veninder
Selvudvikling

Er dine veninder gode for dig?

19. februar 2018
af Sara Skaarup
Foto Panthermedia
Hvis dine veninder ikke får dig til at vokse, løfter dig og gør dig stærkere og klogere på dig selv, er det tid til udskiftning.

Skal du skifte din veninde ud?

De fleste kvinder kommer på et eller andet tidspunkt i deres liv til at stå over for en udskiftning i venne-geledderne. Måske er det et par veninder fra barndommen, du kender endnu, måske er det nogle af dem, som er kommet til gennem arbejde, familie eller interesser. Nogle vokser man fra, andre glider bare ud. Og så er der de veninder, som kan være svære at slippe, selv om man egentlig ingen glæde har af dem.

Det er fint at lege den andens grædemur eller terapeut – en sjælden gang. Men det dur ikke, hvis der generelt bliver givet meget mere den ene vej end den anden. Et godt venskab er baseret på gensidighed.

Se på de kvinder, du giver din opmærksomhed. Hvad bidrager de med i dit liv? Og ikke mindst: Hvordan påvirker du dem? Når vi er sammen med de rigtige kvinder, kan vi slappe af. Vi kan åbne os sammen i en tryg atmosfære, og livet bliver nemmere, sjovere. En god venindes selskab er som en ladestation.

Et venskab kan sagtens have sin tid

Er du i tvivl om, hvorvidt de kvinder, du omgås, er gode for dig eller ej, så tjek følelsen i din mave, når I bryder op. Hvis du føler dig løftet og set, har hendes selskab næret dig. Hvis du er lettet, når hun går – eller slet og ret drænet – har relationen tæret på dig.

Det kan godt være, I var tætte engang. Det betyder ikke, at det er sandt hele livet. Et venskab kan sagtens have sin tid: Nogle gange er man bundet sammen af livsomstændigheder, studier eller det kvarter, man bor i – og så ændrer livet sig.

Hvis I kun taler om gamle dage, konkurrerer i det skjulte, eller du i virkeligheden ville ønske, I sås sjældnere, er venskabet opbrugt. Du skylder ingen at blive i en sådan relation. Det kan føles ømt at trække sin opmærksomhed tilbage, for vi er bange for at såre andre. Men ærlig talt, hvis forholdet kun eksisterer, fordi du lige til nød tolererer det, så giver du faktisk en uholdbar relation kunstigt åndedræt. Let go of it.

Der er ikke ikke nødvendigvis noget galt med din gamle veninde – I er bare ikke længere noget godt match. Den bedste veninde er hende, der får det bedste frem i dig.

LÆS OGSÅ: Er venskabet slut? Sådan kommer du godt videre

LÆS OGSÅ: Brev til Renée: Min veninde kræver mere af mig, end jeg kan give