https://imgix.femina.dk/media/article/1414-for-meget-paa-net.jpg
Selvudvikling

Emma holdt net-fri i en uge og fik mere overskud

4. april 2014
af Susanne Jessen
15 timer – eller to arbejdsdage. Så meget var Emma på internettet, inden hun tog en kold tyrker og ikke var online i en uge. Læs her, hvordan hun oplevede det og test om du er afhængig af internettet?

Blev du overrasket over, hvor meget tid du egentlig bruger på internettet?

– Ja, jeg havde bestemt ikke forventet, at det vil løbe op i 15 timer, hvilket jo svarer til to fulde arbejdsdage. Jeg tænkte straks på alle de små hjemmeprojekter, jeg kunne få løst, hvis jeg brugte mindre tid på internettet.

Hvilke forventninger havde du til ugen uden internet?

– Jeg tænkte faktisk, at det da ikke kunne være så svært at være uden internet en uge – men da jeg først blev konfronteret med det, oplevede jeg at blive ret frustreret, men kun de første par dage.

Hvordan føltes det at være uden internet i en hel uge?

– Det var bestemt ikke nemt. Internettet er virkelig blevet en integreret del af min hverdag. Jeg griber tit fat i min smartphone, ikke kun når jeg vil ringe, men også per automatik for at tjekke, om der er noget nyt på de sociale medier eller en ny e-mail. Det er blevet en vane at tjekke regelmæssigt. Det værste er, at man jo tit bare vil tjekke noget, som burde tage fem minutter. Men så bliver man fanget af et eller andet og går videre til en anden hjemmeside for at læse eksempelvis en artikel, og den sætter så nogle tanker i gang, som får én til lige at Google noget og så videre. Det er som en spiral, der aldrig slutter.

– Man føler sig lidt udenfor, når man ikke er på internettet. Er man mon gået glip af noget? Jeg fik flere sms’er, hvor der stod: ”Har lige sendt dig en besked på Messenger, har du ikke læst den?”. Jeg får flere beskeder via e-mails og de sociale medier, end jeg gør på min mobil.

– I starten var det hele som sagt ret frustrerende, men til sidst føltes det bare skønt. Jeg nåede så mange praktiske ting og fik færdiggjort og ordnet en masse hængepartier i løbet af den uge – og så fik jeg læst en bog færdig, og det var en fantastisk fornemmelse. Jeg følte, at jeg havde meget mere overskud – og så blev jeg træt på en helt anden og rarere måde.

– Men jeg savnede nogle praktiske ting ved internettet, det, som gør hverdagen nemmere. Det sværeste var ikke at bruge Skype. Mine forældre bor i Sydfrankrig, og vi skyper minimum to gange om ugen, så de kan se drengene. Det fik mig til at tænke tilbage til den tid, hvor internettet ikke fandtes, og min mor måtte ringe fra den lokale Café de La Poste for at tale med sine forældre i Sverige. Det kan ikke have været nemt.

– Jeg savnede også at købe dagligvarer online, det gør hverdagen meget nemmere, når man har to små børn og bor på tredje sal. Og så savnede jeg inspiration til min madplan – og da jeg ville bage en chokoladekage, tænkte jeg per automatik, at jeg da lige ville kigge på bloggen Anne Au Chocolat, men det måtte jeg jo ikke, og så måtte jeg i stedet gribe fat i de gode gamle kogebøger i reolen. Men kagen blev faktisk ganske god – helt uden hjælp fra internettet.

Hvornår på dagen kriblede det allermest i fingrene for at logge på?

– Om morgenen, hvor jeg ellers elsker at drikke en god kop kaffe, mens jeg tjekker e-mails og læser nyhederne.

Har oplevelsen sat nogle tanker i gang omkring dit forbrug af internet?

– Ja, og jeg vil helt klart anbefale alle at prøve en uge uden internet. Det sætter virkelig tankerne i gang og tingene i perspektiv. Man ser pludselig nogle nye muligheder og er mere kreativ, specielt med sine børn. Fremover vil jeg forsøge at være meget mere målrettet, når jeg er på internettet.

Emma Migliorini Kristensen

Er gift og har to børn, Gustav på tre år og Louis på otte måneder

Er på barsel fra jobbet som PR & Marketing Chef hos Ørgreen Optics

Top-5-aktiviteter på internettet: Google, Skype, Instagram, Facebook og danske og franske online-aviser og -magasiner

TEST – ER DU AFHÆNGIG?

Du er internet-afhængig, hvis du i den seneste uge, har oplevet 5 ud af følgende 10 ting:

1. Du har hele ugen haft din telefon, computer eller tablet tæt på dig, så du kan gå ”på”.

2. Du er blevet vred og har overreageret, fordi din adgang til nettet blev afbrudt eller var langsom.

3. Du har følt ubehag, når du var for langt væk fra din smartphone, så du ikke kan følge med i mails, Facebook osv.

4. Du har løjet om dit netforbrug. Underdrivelse er også løgn.

5. Du har afvist en henvendelse fra dine børn, fordi du lige var online.

6. Du er vågnet op om natten og har tjekket din telefon eller tablet.

7. Du har valgt at være på nettet frem for at have sex med din partner.

8. Du har gjort forgæves forsøg på at skære ned på, hvor meget tid du bruger online.

9. Du har afbrudt samtaler, fordi du lige skulle tjekke noget på nettet.

10. Du har fået at vide af andre, at du er online alt for tit.

LÆS OGSÅ: 13 gode råd mod digital stress

Udviser du mere end 5 af symptomerne, har du måske endda et meget stærkt afhængighedsforhold, som i værste fald stjæler alt for meget af dit korte liv. I sidste ende er det dog naturligvis kun dig selv, der kan afgøre, om dit forbrug er o.k. eller ej.

Kilde: Anders Colding-Jørgensen, psykolog med speciale i internet

Læs også