Selvudvikling
16. september 2013

Emilia van Hauen: Heksejagt eller heksemagt?

Engang blev kvinder anklaget for at vÊre hekse, hvis de brÞd med de normer, flertallet havde vedtaget og/eller hvis nogen havde set sig sure pÄ dem. Men det sker heldigvis ikke lÊngere, at kvinder tortureres og brÊndes for at vÊre anderledes. Men heksejagten er alligevel ikke helt indstillet, mener Emilia van Hauen
Af: Emilia van Hauen
https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1324-emilie-van-hauen.jpg

Redaktionschefen pĂ„ dette blad, Dorthe Kandi, og jeg diskuterer mit fĂžrste take pĂ„ denne klumme, og pludselig udbryder hun: ”Har du hĂžrt om den undersĂžgelse, der viser, at syv ud af 10 mener, at kvinder over 40 ikke bĂžr vise sig pĂ„ stranden i bikini?!”. Og sĂ„ var det, jeg mĂ„tte lave introen til nĂŠrvĂŠrende klumme om, som ellers startede sĂ„dan her:
Tachira slÄr oftest Þjnene ned, mens hun fortÊller mig sin historie. Vi sidder i et lille ugenert hjÞrne af landsbyen, hvor agerhÞnsene pikker rundt i jorden. Der er nÊsten kun kvinder i denne landsby. Det er en hekselandsby. I Ghana. Og det er nutid. Vores hekse er fortid. Behagelig fortid

Men nej, Äbenbart er strande en slags aktuelle hekselandsbyer i den danske nutid! Min pointe med klummen er nemlig, at vi jo stadig laver heksejagt i dagens Danmark, selv om det ikke lÊngere drejer sig om modermÊrker som Satans tegn, drÞmme som gyldige beviser eller torturmetoder, der blev legitimeret som prÞver pÄ en kvindes skyld. Mange af de hekse, som blev dÞmt i middelalderen, blev dÞmt, fordi de pÄ en eller anden mÄde provokerede det eksisterende samfund. Fordi de udfordrede de gÊldende normer.
MÄske var de meget dygtige, og det mÄtte de ikke vÊre pÄ bekostning af mÊnd. MÄske havde de en livlig seksualitet, som de kun delte med de mÊnd, som de Þnskede, og det skabte misundelse hos andre. MÄske tjente de lidt for mange penge i forhold til deres mandlige konkurrenter, og det mÄtte der sÊttes en stopper for. Anklagerne var talrige, men grundene bag, var ofte skrÊmmende ens: Kvinde, bliv ved din norm-lÊst!

I Ghana, som jeg besĂžgte som ambassadĂžr for CARE i 2010, er det stadig sĂ„dan, at en kvinde kan risikere at blive anklaget for at vĂŠre heks, bare et barn drĂžmmer, at hun er det. Hvis barnet vel at mĂŠrke kommer fra en mere magtfuld familie, der er i stand til at skabe tvivl om kvindens ”sande” identitet. Tachiras historie er ikke usĂŠdvanlig, selv om den er usĂŠdvanligt forfĂŠrdelig. Da hun blev enke, klarede hun sig sĂ„ godt, at hun antagelig spredte misundelse i sin landsby, og da hun samtidig nĂŠgtede at ĂŠgte sin afdĂžde mands bror, sĂ„ han kunne gafle hendes formue, drĂžmte hendes nie-ce bekvemt en nat, at hun var heks – og fra da af var hun dĂždsdĂžmt! Familien og landsbyen bankede hende nĂŠsten ihjel ad to omgange, indtil hun sĂžgte beskyttelse i en hekselandsby, hvor hun i dag stadig er udstĂždt af det gode samfund, men dog opretholder livet og forsĂžrger sig gennem sine agerhĂžns. Frygtelig historie, der findes i alle afskygninger i flere lande i Afrika. Og mĂ„ske sidder du og ryster pĂ„ hovedet og tĂŠnker: Hold op, hvor er jeg glad for, at det ikke er sĂ„dan lĂŠngere i Danmark!

LÆS OGSÅ: Emilia van Hauens klumme om den moderne trofé-kone

Meeen – vi ”hekser” skam stadig herhjemme, hvilket undersĂžgelsen med de +40-Ă„rige bikiniklĂŠdte kvinder pĂ„ stranden viser. Og nogle gange er jeg ogsĂ„ selv med til at gĂžre det. Pinligt nok. Jeg bliver nemlig provokeret af kvinder, der trĂŠder meget frem i medierne, men som ikke lever op til mine normer. Som f.eks. vores egen statsminister. Hun er for kold, synes jeg. Virker for afhĂŠngig af sine mandlige politiske musketerer. Og muligvis er hun ikke den bedste statsminister, vi nogensinde har haft, men jo mere jeg bliver bevidst om, hvad hun egentlig stĂ„r model til af udtalelser og ytringer via medier og kollegaer og alligevel stĂ„r op hver morgen for at udfĂžre sit job, jo mere mĂ„ jeg beundre hende. Ingen tvivl om, at hun bliver udsat for en sĂŠrlig heksejagt, der ogsĂ„ kĂžrer pĂ„ hendes kĂžn. Jeg husker stadig en overskrift i et dagblad, der slog tonen an i en artikel om kampen om formandsopgĂžret mellem hende og Frank Jensen. Overskriften lĂžd: Rouge eller rĂžd? Og billedet viste de to kĂŠmpende i hver deres side af Folketingssalen, mens den ene var ved at tage lipgloss pĂ„. Ækvivalenten til den mĂ„tte vĂŠre en mand, der rettede pĂ„ sit slips? Mindre provokerende, ikke?

Eller hvad med dengang, Joan Ørting fortalte om sin elsker? Og de adskilte sove-vÊrelser? Hun blev ogsÄ hekset ud, selv om hun jo om nogen faktisk forventes at ville pille ved vores normer. Pernille Aalund er ogsÄ gentagne gange blevet udstillet som en trussel og latterliggjort, forsÞgt forvandlet til en lille dum blonderet fodnote, fordi hun gentagne gange rykker ved vores forventninger om, hvad en dygtig kvinde Þnsker sig af livet, og ikke mindst hvordan hun ser ud og i Þvrigt agerer.
Supercool, at hun har en direktĂžrpost i en stor mediekoncern.

En udvikling er altsĂ„ ogsĂ„ i gang – og det er da ogsĂ„ det eneste ordentlige, for der skal da vĂŠre plads bĂ„de til os alle og til at blive provokeret, rykket ved og udviklet. Ellers stagnerer vi som samfund, og det tjener ingen! Jeg er selv blevet mere og mere opmĂŠrksom pĂ„, hvornĂ„r jeg hekser andre kvinder, og derfor kunne jeg godt tĂŠnke mig at bruge denne klumme til at fĂ„ dig til at tĂŠnke over tre ting:
HvornÄr hekser du andre kvinder?
Hvorfor?
Og hvornÄr hekser du dig selv? (NÊsten det vÊrste, for nÄr du er tolerant og nysgerrig pÄ dig selv, bliver du som regel ogsÄ mere tolerant og nysgerrig pÄ andre).

Lad os stoppe heksejagten og i stedet bruge heksemagten positivt ved at turde rykke ved vores normer for, hvordan kvinder skal se ud, opfĂžre sig og leve. Og ja, det begynder hos dig selv! God fornĂžjelse

LĂŠs mere om:

LÊs ogsÄ

Bliv medlem af femina+

Du skal vÊre medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrÊnset adgang til alt indhold.