https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juli/emiliaartprim.jpg
Selvudvikling

Emilia van Hauen: Giver du dig selv den opmærksomhed, du fortjener?

24. november 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock og PR
Hvor meget gør du ud af dig selv? Og hvor meget lader du være med at gøre, fordi du er bange for, hvad folk tænker om dig? Det er på tide at droppe forbeholdende og give din kvindelighed fuld power, mener Emilia van Hauen.

Hvis du har gæster og har lavet noget mad, som du er særligt stolt af, gør du så lidt ekstra ud af anretningen? Bruger den pæne gryde, de flotte fade, lidt flot pynt?

Det gør de fleste.

Men hvad så med dig selv? Hvor meget gør du ud af dig selv? Viser du med dit eget udseende og din egen påklædning, at du er stolt af dig selv og at du er værd at tage alvorligt?

Det er kultursociolog Emilia van Hauen, der stiller spørgsmålet, for det er hendes oplevelse, at vi kvinder gemmer os alt for meget væk. At vi prøver at underspille os selv af frygt for at komme til at være "for meget".

- Hvor tit har du selv prøvet at stå i en butik og set på en kjole, som du synes er helt fantastisk og som bare sidder perfekt - men så lagt den væk, fordi den "nok er for meget"? Eller stået og kigget ind i dit skab og overvejet at tage den der røde kjole på, som får alle til at vende sig om efter dig, men har droppet det, fordi folk ikke skal tro, at DU tror, du er noget?, spørger hun videre, og fortsætter:

Forfængelig og fjollet

- Det er som om, at opfattelsen her i Norden er, at hvis en kvinde gør noget ud af sig selv, så er hun forfængelig og det er ikke noget, der giver respekt. Tværtimod vil man ofte opfatte en forfængelig kvinde som lidt dum, fortæller Emilia van Hauen til Q.

Hun sendte for nyligt bogen "Ladycool. Dit køn er en styrke - brug det!" på gaden og i dén slår hun netop ned på opfattelsen af, at man ikke kan være både forgængelig og klog.

- Der er kommet et meget negativt skær over "at udstille sig selv", men hvorfor egentlig? Det er genetisk og biologisk betinget, at kvinder helt tilbage fra urtiden har skullet gøre sig så attraktive som muligt for at tiltrække de stærkeste hanner, hvilket gav vores art de bedste betingelser for overlevelse. Og derfor bliver skønhed ofte tolket som underkastelse over for manden. Men det holder jo ikke mere. I dag vælger kvinder jo selv, hvordan de vil bruge sig. Det har ikke noget med underkastelse at gøre.

Indtag din egen scene

Når Emilia van Hauen taler om skønhed er det vigtigt for hende at pointere, at det ikke er en skønhed, som nødvendigvis lever op til tidens modeidealer. Det er ens egen skønhed. At man finder ud af at bære sig selv på en måde, som tilsvarer ens indre. At man hviler i sig selv.

- Prøv at lægge mærke til, hvem du selv bliver tiltrukket af, når du træder ind i et lokale. Det vil næsten altid være dem, som bærer sig selv med en eller anden form for respekt. Det handler ikke om et stereotypt udseende eller tøjvalg, men om at vise, hvem du er og ikke prøve at fremstå som noget, du ikke er. Man skal finde sig egen stil og indtage sin egen scene, hvis man kan udtrykke det på den måde,

Kvindeligheden skal have en oprejsning

Men desværre har kvindeligheden, forfængeligheden og lysten til at gøre sig smuk på sin egen måde efterhånden trange kår.

- Desværre synes jeg, at vi ser meget ned på kvindeligheden, og jeg vil gerne være med til at give det kvindelige en oprejsning. Jeg synes, at de traditionelle feminister har haft en holdning og indflydelse, som har gjort, at en kvinde skal opføre sig meget maskulint for at blive taget seriøst. I stedet mener jeg, at vi bør hylde kvindeligheden. Vores værdier og måde at gribe ting an på er vigtige, siger Emilia van Hauen videre.

- Den tid vi er på vej ind i, handler i det hele taget meget om fællesskaber og relationer, som jo er nogle typiske kvindelige værdier, så forhåbentlig kan det være med til at give de kvindelige dyder en oprejsning. Men vi kvinder skal også lære at være stolte af at vise, hvem vi er. Vi skal hylde mangfoldigheden og nyde vores egen kvindelighed. Vi skal lære, at man ikke ENTEN er smuk og dum ELLER klog og kedelig. Der er så mange andre facetter og kombinationer af os kvinder, og det skal vi være stolte af!


Læs også