Ekspert: Bryd dine rutiner og bliv stærkere
Foto: Henrik Bjerg
Hvis du ikke træner og styrker dine muskler og din krop, så har du ikke meget at stå imod med, den dag du bliver ramt af en skade eller sygdom. Og det er det samme med vores hjerne. For den kan vi også træne til at blive stærkere, så vi har noget at stå imod med, når livet gør ondt, og vi møder modstand.
Få 7 gode tips til hvordan bliver gladere gennem dine tanker!
Hold hjernen ved lige
Hvis vi ikke udfordrer vores hjerne, bliver den doven og falder til sidst i søvn. Men hvis vi derimod foretager os noget nyt eller varierer de ting, vi gør i vores hverdag en lille smule, får hjernen mere blodgennemstrømning, og den udvider dermed sine nervebaner. Det betyder at hjernen styrkes, når vi varierer vores hverdag. Det forklarer cand. pæd. i pædagogisk psykologi, Mette Gregersen.
”Hvis du altid handler på samme måde, vil du ikke stå stærkt, når livet udfordrer dig, for du vil kun kende til den måde at gøre tingene på. Det, der sker, er, at hvis du keder dig i dit liv, så kan du blive næsten apatisk. Du kan få modstand mod alt nyt og al forandring og blive en nej-siger,” fortæller Mette Gregersen.
365 udfordringer
En nej-siger, det kan man ikke kalde Bente Jokumsen. Hver dag i et helt år kastede den 43-årige fra Fredericia sig ud i en ny aktivitet, som hun aldrig havde prøvet før. Det kunne være et besøg hos den lokale sexshop, en nat under åben himmel eller fremstilling af hjemmelavede skønhedsmasker. Men Bente prøvede også mere ekstreme ting som at tage ud på en helikoptertur og besøge en klatrepark. Oplevelser, som gav hende et større overskud.
”Jeg har lært at se noget nyt og spændende i det små og at glæde mig over det, jeg har. Og så er jeg blevet mere åben og positiv. Selv små oplevelser kan skabe en forandring indeni dig,” siger Bente.
Lær at bryde dine dårlige vaner. Læs mere her!
Hvor lang tid vil du lide?
Når vi vænner vores hjerne til forandringer, så er den bedre forberedt på forandringer. Og netop det er helt afgørende i forhold til, hvordan vi reagerer, når vi møder modstand. Så hvis du gerne vil styrke din hjerne, så råder Mette til, at du udfordrer den. Helt konkret ved at variere din hverdag. Det kan eksempelvis ske ved, at du tvinger dig selv til at spise noget anderledes mad, at gøre en ny ting om ugen eller noget helt tredje.
”Hvis du er vant til at leve et liv, hvor du forstyrrer din hjerne, så vil du være bedre til at navigere i kaos og kritiske situationer. Du kan spørge dig selv, hvor lang tid, du vil gå og lide?” siger Mette Gregersen.