Eksperiment: Marianne læste 12 selvhjælpsbøger på et år for at se, om hun blev lykkeligere
Foto: PR
Jeg har 100.000 på min bankkonto! Er i gang med at skrive en fantastisk bog! Jeg har lykke, frihed, kærlighed! Jeg tager med fly hele tiden, rejser meget, elsker min lækre, flotte, rare, høje mand, som giver mig frihed til at være mig selv. Jeg er slank, har det skønneste tøj på, går til frisør, så tit jeg lyster! Sheila, Helen og mor er lykkelige! Og jeg er lykkelig! Jeg er sprængfyldt med energi, er produktiv! Og jeg har bøjle på, for jeg er ved at få ordnet mine tænder.
Engelske Marianne Power havde været på et firedages kursus hos supercoachen Tony Robbins, der har som mission at få folk til at indse, at de kan, hvad de vil. Marianne Powers mission var lidt anderledes. Hun var journalist, træt af at være single og ikke have styr på sin økonomi og sit liv. Derfor var hun gået i gang med et projekt, hvor hun hver måned i et år levede efter en selvhjælpsbog.
I den anledning havde hun også kastet sig over Tony Robbins’ selvhjælpsbog ”Unleash the Power Within” og var taget med på et af hans kurser. Her blev hun bedt om at skrive ned, hvad hun ønskede sig af livet. Ovenstående citat var resultatet. Det kan man læse i den bog, hun har skrevet om sit selvhjælpsprojekt: ”Et bedre jeg – hvordan selvhjælp (ikke) forandrede mit liv”. Og opgaven med at skrive fremtidsønsker ned var langtfra den eneste, Marianne Power påtog sig det år.
Hun læste selvhjælpsbogen ”Føl frygten – Og gør det alligevel” af Susan Jeffers og tog kontakt til fremmede mænd i toget og kastede sig over standup.
Hun læste ”Penge – En kærlighedshistorie” og gennemgik sin økonomi og fandt ud af, at hun havde en gæld på 15.109,60 pund.
Hun læste ”The Secret – Hemmeligheden” af Rhonda Byrne og gik i gang med at prøve at tænke sig tyndere og tiltrække en mand (nærmere bestemt forsangeren i bandet Snow Patrol, Gary Lightbody) ved at klistre et billede op af ham på sit moodboard.
Hun læste ”F**k It: The Ultimate Spiritual Way” af John C. Parkin og prøvede at sige netop det til sig selv, når hun gik i gang med at bekymre sig.
Hun læste ”Nuets kraft” af Eckhart Tolle, ”Glem, hvad andre tænker” af Brené Brown og flere til.
LÆS OGSÅ: femina tester selvudvikling: Kan man lære at elske sig selv på 5 timer?
Hverken Buddha eller Beyoncé
Hvad gør det ved et menneske at læse al de selvhjælpsbøger og tage dem alvorligt? Det fortæller Marianne Power her, i anledning af at hendes bog udkom herhjemme i juni.
– Efter 10 måneder med selvhjælpsbøger havde jeg gjort mig selv sindssyg. Jeg havde troet, at jeg kunne gøre mig selv perfekt. At jeg, hvis jeg læste alle de her selvhjælpsbøger og gjorde alle de her ting, så ville det fikse mine fejl. Men efter 10 måneder var barren sat så højt, at jeg syntes, jeg havde flere og større fejl end alle andre. Jeg var ikke blevet til hverken Buddha eller Beyoncé, fortæller Marianne Power, der mener, at det skadelige i bund og grund var at bruge så meget tid på at kigge indad.
Fuck it!
Marianne Powers yndlings-selvhjælpsbog i dag er Eckhart Tolles ”Nuets kraft” efterfulgt af Brené Browns ”Glem, hvad andre tænker”. Det er også i dem, hun har fundet de råd, hun stadig efterlever.
– En af de ting, jeg har taget med mig, er det spørgsmål Eckhart Trolle opfordrer os til at stille os selv: Har du et problem lige nu i dette sekund? Og så finder jeg ud af, at det har jeg ikke. De bekymringer, jeg har, drejer sig altid om fremtiden. Det er noget, der er oppe i hovedet på mig! Og Brené Browns bog har lært mig at blive bedre til at række ud – noget, jeg har svært ved at gøre, hvis jeg er ked af det. Jeg tænker: Nej, nej, det er ikke et problem, jeg kan besvære andre med ... Men det jeg blevet bedre til, og jeg har erfaret, at folk gerne vil hjælpe.
Den selvhjælpsbog Marianne Power havde det sværest med følge undervejs, var ”Engle” af Doreen Virtue.
– Jeg kunne ikke. For nogle giver det mening med skytsengle, men ikke for mig. Jeg troede ikke på det: At vi hver især har to skytsengle, en introvert og en ekstrovert ...
Og en af de selvhjælpsbøger, hun har det ambivalent med i dag, er ”The Secret – Hemmeligheden”, der bl.a. andet handler om, at du kan tiltrække det, du ønsker i dit liv (hvis du altså ønsker det på den rigtige måde).
– Noget af mig tror på det. Jeg kan godt se, at det rationelt er skørt, at vi kan få det hele ved at tro på det. På den anden side er der meget, vi ikke forstår, og der sker fantastiske ting. Men … jeg ved det ikke, som hun siger.
LÆS OGSÅ: "Selvudvikling: Jeg måtte ikke sige et ord i 10 dage"
En grænse for selvhjælp
Power forstår også godt dem, der kritiserer selvhjælpsindustrien. Men foretrækker, at man gør det med måde.
– Det er en kæmpe industri, og ofte nøjes du jo ikke med at købe en bog, men mange. Og det kan blive en slags afhængighed. Så jeg forstår godt kynikerne – men samtidig synes jeg ikke, man skal gøre grin med noget, der hjælper andre. Og mennesker har altid haft brug for vejledning til at leve et godt liv. Tidligere har vi måske i højere grad haft religionen, bedsteforældrene eller andre kloge ældre omkring os, og nu har vi så selvhjælpsbøger. Men trangen til at finde ud af, hvad livet handler om, er ikke ny, siger hun – og også i dag tyr hun til selvhjælp.
– Da jeg var færdig med projektet, troede jeg, jeg var færdig med selvhjælp. Jeg ville bare sidde på en pub med mine venner. Men nu er jeg vendt tilbage, og jeg hører f.eks. en podcast med den buddhistiske lærer Tara Brach. Jeg kan godt lide den buddhistiske tanke om accept og finder det hjælpsomt, at jeg ikke skal ændre på alting. Man kan også sige, at det, jeg beskæftiger mig med nu, handler mere om livet og andre mennesker. Altså det store billede. Og ikke så eget om mig selv. Jeg ville f.eks. aldrig læse en bog i dag, som hed: ”10 ting, du skal nå inden morgenmaden”, siger hun.
Og så her til sidst – med den erfaring, hun har inden for selvhjælp – hvilket råd har hun til andre selvhjælpslæsere?
– Find én bog. Læs den langsomt, og implementér den langsomt. Og tal med andre om den. Og husk: Du er fin, som du er. Vi gør det alle meget bedre, end vi tror. De fleste af os står op hver morgen og prøver at være søde mennesker og passe vores arbejde og vores familie, og det er nok! Og er der noget, der bekymrer dig, så tal om det. Vi skal blive bedre til at tale sammen.