https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/oktober/museum-prim.jpg
Selvudvikling

Efterår er museumstid - oplev verdens kunst fra din yndlingsstol

22. oktober 2014
af Charlotte Amtrup Kjær
Foto: All Over
Efterår er museumstid. At slentre blandt kunstværker, mens regnen pisker ned udenfor, og lade sig fordybe i farver, penselstrøg og spændende perioder indenfor kunsthistorien. Nu kan du gøre det hjemme fra sofaen.

Drømmer du om at besøge Louvre i Paris, Guggenheim i New York eller vores eget Skagens Museum, så er det faktisk muligt at få en bid af det hele på en eftermiddag.

Google Art Project er et samarbejde mellem Google og nogle af verdens mest anerkendte og forskelligartede kunstinstitutioner, der giver dig mulighed for at opleve kunst og museer fra hele verden på nettet.

OM CHARLOTTE AMTRUP KJÆR

Charlotte arbejder til daglig som konsulent på kommunikationsbureauet FrontPage, hvor hun bl.a. rådgiver Google Danmark.

Hun opfatter ikke sig selv som særlig teknisk, men arbejder til daglig med, hvordan digitale værktøjer kan give mening og skabe værdi i hverdagen for helt almindelige mennesker (herunder hende selv).

Med et travlt arbejdsliv, der skal kombineres med mand, to børn, fritidsinteresser, venner, rejser og meget mere, har Charlotte vænnet sig til, at tage digitale genveje, hvor det kan lade sig gøre - og det er disse digitale tips og interessante sager, hun vil dele ud af her.

Oplev verdens kunst fra din yndlingsstol

Med få klik har du adgang til et enormt antal kunstværker, samlinger, kunstnere og museer, mens du kan sidde i din yndlingsstol med benene oppe og en kop kaffe inden for rækkevidde. Museerne har stillet deres ekspertise til rådighed og har valgt, hvilke samlinger der skal vises, hvilke oplysninger, der skal følge de forskellige kunstværker og endelig, hvilke detaljer, der er vigtigst på billederne. Og netop muligheden for at studere detaljer er helt unik ved Art Project.

Faktisk har man endnu bedre mulighed for at komme tæt på f.eks. malerier og detaljer end hvis man fysisk besøger de enkelte museer og kunstværker. Udvalgte kunstværker er nemlig optaget med såkaldt 'gigapixel'- teknologi, der giver mulighed for at studere detaljer i penselføring og patina, udover hvad der er muligt at se med det blotte øje. Så selvom du allerede har studeret Mona Lisa (med trætte fødder efter at have travet Paris tynd), kan du med denne funktion nu sidde med fødderne oppe og opdage aspekter ved maleriet, du ikke tidligere kunne se på nært hold.

Sådan kommer du i gang:

Gå ind på websiden google.com/culturalinstitute/project/art-project - eller søg blot efter Art Project på Google, så er det det første resultat, der kommer frem. Få forsiden bliver du øverst inviteret til at komme på en rundvisning i mulighederne eller til at se en kort film. Du kan også kaste dig ud i herlighederne på egen hånd. Her kan du vælge mellem kunstsamlinger, kunstnere, kunstværker, andre brugeres samlinger eller søgefunktionen, hvor du kan søge i hele databasen.

Hvis du eksempelvis søger efter Van Gogh museum, og klikker på museets ikon blandt søgeresultaterne, kommer du ind i Van Gogh-museets univers. Ved at trykke på den lille gule mand og teksten 'Museum view' har du mulighed for, ligesom på et hav af andre museer i Goggle Art Project, at bevæge dig virtuelt rundt på museet, så du ikke bare får en fornemmelse af kunstværkerne, men også de omgivelser de er placeret i. Under rundturen kan du klikke på de enkelte kunstværker for at se nærmere på dem. Tilbage på Van Gogh-museets forside kan du også studere de enkelte kunstværker under 'items'. Her kan finde flere detaljer om hvert enkelt kunstværk, og det er også her du finder gigapixel-billederne.

Der er et hav af muligheder at gå i krig med - rigtig god kunsttur til Rom, NYC, Amsterdam, London eller Skagen!

Charlotte

Læs også