https://imgix.femina.dk/media/c12a67d5b064464ab7fd4ad652a0acd9.jpg
Selvudvikling

Drikker min mand for meget?

19. juni 2009
af Renée Toft Simonsen, Colourbox
Først når man svigter, ikke viser hensyn og ikke tager ansvar er der tale om et misbrugsproblem

Kære Renée

Hvornår drikker man for meget? Min mand har altid været en festabe, lige siden jeg mødte ham - på et værtshus. Dengang var vi unge, og det var helt normalt at gå i byen torsdag, fredag, lørdag - i hvert fald for os. Han knoklede hele ugen som håndværker i Tyskland, og når han var hjemme på lang weekend, så var det festligt. Nu arbejder han herhjemme, vi har hus og to børn, og han fester ikke tre dage hver uge, men han forpasser ikke en chance for en øl eller tre.

Kommer naboen forbi, skal han da have en øl. Får vi venner på besøg, så nøjes han ikke med vin til maden - nej så skal den gerne have hele armen med øl, vin og cognac til kaffen og en sjus bagefter. Ofte bliver han naturligvis fuld - flere gange om måneden - og jeg synes, det er for meget, at han hver anden eller tredje weekend ikke orker at lege med børnene i weekenden, fordi han har tømmermænd. Men når jeg prøver at tale med ham, slår han det hen og siger, at han da har lov til at hygge sig. Hvad skal jeg gøre?

Den ædru kone

Kære ædru kone

Det der med, hvad der er for meget, er utrolig individuelt. Det, du beskriver, virker ikke som så frygtelig meget på mig, men kan sagtens være det for dig. For mig skal det være ovre i kategorien, hvor personen ikke tager hensyn, svigter, ikke passer sine pligter, ikke tager ansvar, ikke passer sit arbejde etc., før man kategorisk kan sige, at nu er der et misbrugsproblem på spil. Alt det, der ligger før, det skal vel diskuteres? Men du skriver, at det er for meget for dig, og det synes jeg virkelig du skal tage hensyn til og være bevidst om. Og jeg synes også, at din mand skulle tage hensyn til det. For i et forhold skal man tage hensyn til hinanden som udgangspunkt. Samtidig synes jeg også, man skal være varsom med sine krav, og i hvert fald skal man snakke om det, der sker hos hinanden, når ting opstår.

Så jeg synes, du skal tage dig selv alvorligt og finde ud af, hvad det er der lige nøjagtigt generer dig, når han bliver for festlig? Og så måske også finde ud af, hvad du synes er rimeligt. Altså hvor mange gange om måneden synes du, det er o.k. at drikke sig fuld? Og når du har tænkt over det, skal du prøve at tale med din mand og se, om I kan lave nogle faste aftaler om, hvornår og hvor meget der ville være passende. Aftaler, der både tilgodeser hans behov og dine. Det tror jeg kunne være en rigtig god start, for den der diffuse fornemmelse af, at det er for meget, kan fylde ret meget, og måske kan det også være usikkerhedsmomentet, du reagerer på, mere end det er, at han gerne vil more sig. Altså det, at du aldrig rigtig ved, hvornår han pludselig synes, der skal være fest.

Kærlig hilsen Renée

Spørg Renée
Renée Toft Simonsen er Cand.psyk. Har du et spørgsmål til Renée, kan du skrive til hende renee@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også:
Jeg føler mig mislykket

Læs også