Dorthe Kandi siger: Kys hinanden
Selvudvikling

Dorthe Kandi: Spred lidt kærlighed

9. november 2016
af Dorthe Kandi
Synes du, ligesom jeg, at det kan være lidt svært at give et kompliment til en vildfremmed, så begynd med dem, du kender – og så kan det med at give et kompliment til en fremmed på gaden jo komme hen ad vejen

What a beautiful dress!, råbte en kvinde efter mig, da jeg i sommer cyklede hjem fra arbejde. Med det bredeste smil takkede jeg og cyklede endnu gladere videre. Jeg tænkte, at det ikke helt var nogen tilfældighed, komplimentet kom fra en amerikansk kvinde – formentlig på ferie i København. For selv om jeg har oplevet fine og dejlige komplimenter fra andre danskere, så er der altså noget længere imellem dem fra mennesker, man slet ikke kender, end mellem dem, man får, hvis man besøger USA

Jeg har oplevet det adskillige gange i det, de kalder for USA’s mest uhøflige by – nemlig New York – hvor folk venligt siger: Undskyld mig, når de ”moser” forbi én i undergrundstoget, og hvor de stopper op og spørger, om de kan hjælpe med noget, hvis du står og kigger forvirret ned på et kort, og så videre.

En rundrejse forrige sommer i Californien viste sig at gemme på endnu mere venlighed – og komplimenter, ja, de gives i forbifarten fra både unge og ældre, mænd og kvinder. Det kunne være komplimenter til os alle fire: What a wonderful family, til min datter: Great hair!, eller til min søns nye tøj: Cool vest!, og så videre. Vi kom i hvert fald ikke hjem med mindre selvtillid.

Så I’m starting with the woman in the mirror – for det er jo det, man skal, hvis man vil ændre noget – begynde med sig selv. Efter mit første besøg i USA besluttede jeg at tage den smittende attitude med mig hjem til Danmark, og det gen-beslutter jeg, hver gang jeg har været der – venlighed kan man ikke få for meget af i verden.

LÆS OGSÅ: 5 nemme måder at gøre en god gerning på

Men det er ikke altid så nemt, som man kunne tro. Jeg har i hvert fald adskillige gange tænkt noget pænt om andre uden at få det sagt. Desværre står forbeholdene i kø: Hvad nu hvis hun synes, jeg er underlig .., eller: Hvad nu hvis han tror, jeg lægger an på ham .., og andet vrøvl. Men jeg har heldigvis også fået det gjort. Fået vendt cyklen og gået tilbage til det ægtepar, som stod med et kort og ikke kunne finde den vej, de gerne skulle hen ad. Fået takket for god service i tøjbutikken. Fået fulgt de spanske turister lidt på vej, som gerne ville finde et supermarked.

Jeg har også fået givet nogle komplimenter til ”vildfremmede”, men jeg øver mig stadig i ikke at tænke for længe over det. For jeg kan stadig mærke, at jeg lige står og overvejer, om jeg nu skal sige højt, at kioskdamens tatovering er virkelig flot, eller at ham den smarte i bussen har en virkelig fed stil. Men hver gang jeg gør det, så bliver jeg så glad – fordi de bliver glade. Fordi det føles godt. Fordi vi simpelthen ikke kan få for meget kærlighed i verden. Og et kompliment er en lille smule kærlighed i mine øjne, og vi har brug for, at kærlighed ikke kun er til dem, vi kender i forvejen.

I oktober satte magasinet Skøn gang i en virkelig fin kampagne om at give komplimenter. De havde nemlig i samarbejde med Matas lavet en undersøgelse omkring komplimenter blandt danske kvinder, hvor det viste sig, at hver femte kvinde ikke har fået et kompliment inden for de seneste tre måneder. Samtidig viste undersøgelsen også, at 84,9 procent bliver glade og får overskud, når de får et kompliment, mens 79,1 bliver gladere, når de giver et. Og synes du, ligesom jeg, at det kan være lidt svært at give et kompliment til en vildfremmed, så begynd med dem, du kender. Dine veninder, familie og kollegaer bliver helt sikkert også glade – og så kan det med at give et kompliment til en fremmed på gaden jo komme hen ad vejen. For det er med komplimenter og kærlighed ligesom med karma – det kommer tilbage til én – det er jeg overbevist om. Ikke fordi jeg tror på en overnaturlig karmalov, men fordi at når man er sød ved andre, så er andre sødere ved én. Og det er da ikke det værste, der kan ske, vel?

Har du lyst til at skrive et indlæg om, hvad der optager dig, så send os mellem 300 og 500 ord på redaktionen@femina.dk

Læs andres indlæg og få mere info på femina.dk

Læs også