https://imgix.femina.dk/media/article/klummeskribenter_dorthe.jpg
Selvudvikling

Dorthe Kandi: Hvem har ansvaret?

19. december 2018
af Dorthe Kandi
Tremeterreglen handler om ansvar for andre og ikke bare for én selv. Du har et ansvar for fællesskabet, som hverken kan eller skal være skrevet ind i loven, men som skal være en retningslinje i din moral
Min datter arbejder i Tivoli, som ud over at være en eventyrlig oplevelseshave, har en simpel og effektiv ledelsesregel, som jeg er ret vild med, nemlig ”tremeterreglen”. Reglen er nem at forstå: Hver enkelt medarbejder er direktør inden for en radius på tre meter fra sig selv. Så hvis man går gennem haven på vej fra kantinen til arbejdsstedet og ser et stykke ispapir på jorden, så samler man det op. Det er medarbejderens ansvar lige dér, selv om alle jo godt véd, der er ansat adskillige folk til hele tiden at rydde op i Tivoli – men princippet er altså, at du ikke skal vente på andre og overlade ansvaret til dem, når du selv kan tage det. Den regel kunne være en leveregel for os alle. For selv om der selvfølgelig er masser af ting, den enkelte ikke kan have ansvar for, så kan vi stort set altid bidrage. Jeg kan f.eks. ikke ændre på hele Danmarks eller verdens CO2-udledning. Og jeg mener virkelig, at det er op til politikerne at tage det store ryk og ansvar og ikke bare overlade det til mig at spise linser frem for bøffer, og droppe flyrejser. Men det betyder jo ikke, at jeg ikke rent faktisk kan spise linser en gang imellem og tage toget frem for flyet, hvis det passer. Det at tage ansvar, hvor og hvornår man kan, bidrager til både lidt mindre ispapir på gaden og til stor sammenhængskraft i det hele taget. Tror jeg. Tremeterreglen kan bruges overalt. Min mand samler f.eks. ofte skrald op, når vi er nede og bade i havnen, og andre har efterladt pizzabakker på kajen. Han kunne med rette bare ryste på hovedet ad andres rod og dårlige opdragelse og overlade det til kommunens folk at rydde op. Men han gør det blandt andet, fordi vi ofte bader og ikke gider bade i skrald, når pizzabakker blæser i vandet. For der er jo lige det ved det, at det bidrag, man får ud af tremeterreglen, også er til gavn for én selv. Og for fællesskabet. LÆS OGSÅ: Er du køn? Og måske er der lidt mere fællesskab på vej. Det håber jeg. For efter mange år, hvor vi var så vant til at have fokus på, hvad vi har krav på, så tales der igen om fælles ansvar – ja, nogle gange måske ligefrem om solidaritet (tør jeg mon sige det højt). Sidst solidaritet var sådan rigtig på mode, boede jeg i Warszawa, hvor Lech Walesa stod i spidsen for fagforeningen, der bare hed Solidaritet, og navnet – og slagordet – stod skrevet på murene og varslede nye tider for Polen og østblokken. Men solidaritet er ikke bare socialistisk eller fagforeningsretorik i mine ører, det er ganske enkelt noget socialt – et spørgsmål om at tage ansvar for fællesskabet. Og jo, jeg ved godt, at min glorie strammer lidt rigeligt lige nu – og jeg kan berolige med, at selv om jeg aldrig smider skrald nogen steder, så har jeg helt sikkert gjort andre ting, der har været ”egoistiske” – f.eks. fløjet til Aalborg, fordi flybilletten var billigere end togbilletten. Jeg er absolut ingen juleengel. Men jeg kan jo prøve igen og igen og starte med hende i spejlet og bruge tremeterreglen.

Det kunne man ønske, både bankerne og Britta havde tænkt lidt over. For tremeterreglen handler netop om ansvar for andre og ikke bare for én selv. Du har et ansvar for fællesskabet, som hverken kan eller skal være skrevet ind i loven, men som skal være en retningslinje i din moral – for sådan en har de fleste af os heldigvis. Selv om det kan være svært at bevare håbet om den i en tid med hvidvask, svindel og humbug, hvor det virker, som om alt for mange tænker mest på sig selv og snyder os andre, bare fordi de kan. Men netop derfor har vi brug for mere ansvar for fællesskabet. Jo mere ansvar vi tager, jo mere fællesskab får vi. Og hvem vil ikke gerne have det?

Har du lyst til at skrive et indlæg om, hvad der optager dig, så send os mellem 300 og 500 ord på redaktionen@femina.dk

Læs andres indlæg og få mere info her

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også