Selvudvikling
14. november 2018

Dorthe Kandi: Er du køn?

Selv om mange børn går uproblematisk igennem barndommen og måske aldrig eller sjældent er bevidste om deres køn, så undrer det mig, at der er så stor modstand imod at tale køn og imod i det mindste at overveje, om man ubevidst gør forskel på grund af køn
Af: af Dorthe Kandi
https://imgix.femina.dk/media/article/klummeskribenter_dorthe.jpg
”Måske slog han dig, fordi han godt kan lide dig ...”. Har du hørt den sætning før? Sikkert. Har du selv sagt den? Måske. Det tror jeg, jeg har – jeg kan ikke helt huske det, men det er så integreret en del af vores kultur og normer, at det er meget sandsynligt. Men hvis det er sandt, at vores børn slår dem, de godt kan lide, når de er små, så er der jo noget galt, især med vores accept af det. Dette er bare et eksempel på, at vi mere eller mindre bevidst reagerer stereotypt på køn og adfærd knyttet til køn. Kønssociolog Cecilie Nørgaard har i 15 år forsøgt at gøre opmærksom på, at når vi behandler piger og drenge forskelligt, så er der risiko for, at vi ødelægger liv og spilder ressourcer. I juni blev hun interviewet til Børsen Pleasure, den artikel faldt jeg over forleden – og det er meget tankevækkende. Kønssociologen møder ofte mennesker, som slet ikke mener, de forskelsbehandler efter køn. Og det vil jeg da også umiddelbart påstå, jeg ikke gør. Men jeg ved også, at jeg tager fejl. Som mor til to drenge og en pige – har jeg gjort forskel. Desværre. Men det har jeg. Som Cecilie Nørgaard formulerer det til Børsen Pleasure: ”De fleste af os står oven på vores egen blinde plet. Vi bliver nødt til at anerkende, at vi er en del af en kultur, der opfatter køn på en bestemt måde, før vi kan få blik for, hvad vi selv gør”. Selv ville Cecilie Nørgaard ikke lege med dukker, da hun var barn – men blev hele tiden spurgt, hvorfor hun dog ikke ville det. LÆS OGSÅ: Tør du vælge dit eget liv? Det mindede mig om, at min nevø gerne legede med dukker og ønskede sig en dukkevogn et år, noget, hans far først ikke syntes var den mest oplagte gave til sønnen – indtil min søster sagde: ”Måske vil han bare lege far ...”. Så fik knægten selvfølgelig sin dukkevogn. Cecilie oplevede sit køn som en spændetrøje, da hun var barn. Og selv om mange børn går uproblematisk igennem barndommen og måske aldrig eller sjældent er bevidste om deres køn, så undrer det mig, at der er så stor modstand imod at tale køn og imod i det mindste at overveje, om man ubevidst gør forskel på grund af køn. For der er sket noget, som i mine øjne er et tilbageskridt. På mine børns klassebilleder er det meget tydeligt, hvem der er piger og drenge, også i de helt små klasser. På mine klassebilleder fra 1. til 3. klasse er det ret svært. Da jeg engang havde et klassebillede, taget midt i 70’erne, med på arbejde og bad min kolleger finde mig, var der flere, som pegede på Torben. Vi havde store set alle sammen halvlangt hår og striktrøje – Torbens var rød, min var brun.

I dag bliver køn i langt højere grad en del af hvert individ, fra vi er helt små. Bare gå ind i en babytøjsforretning – ofte er det enten lyserødt eller lyseblåt. Og jeg har mere end én gang hørt argumentet om, at ”ellers kan man jo ikke se, om det er en pige eller dreng” … næ, men hvorfor er det egentlig også vigtigt?

Det gør mig stolt, når min søn tager neglelak på og låner mit tøj – han lader ikke sit biologiske køn diktere, hvordan han har lyst til at udtrykke sig i sit ydre, og hvorfor skulle han også det? Det er jo den frihed, vi har i vores del af verden. Den skal vi hæge om og hylde.

Kønsstereotyper begrænser os. Punktum. Og selv om vi afskaffer dem, betyder det selvfølgelig ikke, at du eller dit barn ikke må have lyst til at gå i lyserøde tylskørter og kun lege med Barbiedukker. Men det betyder, at det ikke skal være en kamp at have lyst til noget andet end flertallet – uanset biologisk køn. Og det kan vi give meget mere plads til ved at justere vores forventninger til køn – og i stedet give hinanden frihed.

Har du lyst til at skrive et indlæg om, hvad der optager dig, så send os mellem 300 og 500 ord på redaktionen@femina.dk

Læs andres indlæg og få mere info her

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs mere om:

Læs også