https://imgix.femina.dk/media/article/klummeskribenter_dorthe.jpg
Selvudvikling

Dorthe Kandi: Husk læbestiften, inden du skal på job!

1. maj 2019
af Dorthe Kandi
I mange flyselskaber er der regler for stewardessers fremtoning. I British Airways skal de som minimum have læbestift og blush på, ligesom de skal trimme øjenbryn og dække synlige røde pletter i ansigtet. Og som om det ikke er vildt nok, så får stewardesserne i Singapore Airlines tre en halv måneds træning i at lægge makeup og sætte hår!
Nu må stewardesserne i Virgin Airlines selv bestemme, om de vil have nederdel eller bukser på, når de skal på arbejde. Er det ikke vildt, at det var en nyhed i alt, fra Ekstra Bladet til P1! Det var det i begyndelsen af marts. I år – 2019. For mange – i hvert fald for mig – var det en overraskelse, at der ligefrem havde været – og er – så specifikke krav til både påklædning og makeup. Men altså, nu kan kvinder ansat i Virgin Airlines vælge bukser og fravælge makeup. Men hvis de ønsker at bruge makeup, er der stadig retningslinjer for makeuppen – altså hvilken og hvordan. Ligesom i Emirates – hvor kvinder generelt skal gemmes væk, altså bortset fra hvis de er stewardesser – så skal de have knaldrøde læber, sortmalede øjne og stramt tøj!
Også i British Airways er der regler for stewardessers fremtoning. Ifølge dr.dk påbyder reglerne, at ”de skal som minimum have læbestift og blush på, ligesom de skal trimme øjenbryn og dække synlige røde pletter i ansigtet, hvis det er muligt”. Og som om det ikke er vildt nok, så læste jeg i et blogindlæg på BeautybySilke.dk, at stewardesserne i Singapore Airlines efter deres ansættelse får tre en halv måneds træning i at lægge makeup og sætte hår! TRE EN HALV MÅNED! Og der er regler for dagsmakeup og aftenmakeup. Læber og negle skal altid matche, og folk får (trods alt) leveret makeup fra det samme mærke, så de er ensartede i looket! For man kan jo ikke have en stewardesse med pink læber og en anden med røde?! Stewardessen, som skribenten havde talt med, brugte to timer på at lægge makeup og sætte hår inden hver flyvning – og hun havde også fået ny frisure, da hun blev ansat, for hendes ansigt var nemlig ”lidt for rundt” til det lange hår, hun havde, så det blev klippet i en mere klædelig page. Jeg er i chok … Jeg forstår selvfølgelig sagtens, at der kan være krav om at bære uniform – det er der jo i mange fag, lige fra sygeplejerske til stewardesse. Men regler for din makeup – og dit hår – ja sågar for, om din frisure er klædelig … Altså jeg er ret ligeglad med, om hende, der skal hjælpe mig med sikkerhedsbæltet, har røde læber og passende page. Jeg er mere interesseret i, om hun er venlig, hjælpsom og har styr på, hvornår vi lander. LÆS OGSÅ: Hvorfor er feminister så sure? Og jojo, der er også regler for mændene – de skal jo også have uniform på. Men gad vide, om de også skal klippe deres hår i en bestemt frisure og huske, at hvis de bruger eyeliner, skal det være i bestemt farve og mærke? Og hvis det er sådan, så gør det jo egentlig ikke sagen bedre. Når jeg er ude at handle, kan bag kassen sidde en med dreadlocks eller tørklæde – begge har supermarkedets uniform på, men resten er jo dem. Sådan som de har lyst til at være og udtrykke sig. Det synes jeg er ret fedt. Jeg arbejder på en arbejdsplads, hvor der er ret højt til loftet. Hvor folk går med og uden makeup, og jeg har også set miniskirts, løse bukser og pæne slips – uden problemer. Vores personligheder kommer med på arbejde, men står ikke i vejen for vores arbejde. Og det er vel det vigtigste. Kan man være en god stewardesse uden mascara og i flade sko – ja selvfølgelig. Måske jeg skulle overveje at tage det med i mine kriterier, når jeg vælger flyselskab – om reglerne for, hvordan personalet skal se ud, er rimelige. Heldigvis skal jeg næste gang flyve med SAS, og de har ingen regler om makeup.

Og så kan man jo håbe, at stewarderne nu også selv må vælge, om de vil skifte bukserne ud med nederdel – det havde været progressivt i stedet for de håbløst gammeldags regler om makeup og skørter.

Har du lyst til at skrive et indlæg om, hvad der optager dig, så send os mellem 300 og 500 ord på redaktionen@femina.dk

Læs andres indlæg og få mere info her

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også