https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/spionprim.jpg
Selvudvikling

Din stalker er en mand!

3. oktober 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
… sandsynligvis! Du kender ham måske allerede. Og ikke nødvendigvis for noget dårligt. Din stalker kan nemlig sagtens være både charmerende og behagelig. Lige indtil han lukker op for posen af sygelige skyggesider.

Måske er det din ekskæreste eller en gammel ven. En bekendt eller en fra arbejdet. I to tredjedele af alle stalking-tilfælde kender ofret deres stalker. Ja, man kan endda være gift med ham. Han er jaloux, manipulerende og humørsvingende. Aggressiv, klæbende og selvoptaget. Sandsynligvis veluddannet … og ekstremt vedholdende! Så når du tror, han trækker sig lige om lidt, tager du måske fejl. Han kan ødelægge dit liv i årevis. Det er derfor, du skal sige fra. Omgående.

Stalking kan slå dit liv i stykker
Der går ikke mere end et par uger, før et stalking-offer er alvorligt præget af situationen. Næsten samtlige ofre for stalking oplever psykiske og fysiske reaktioner på stalkingen, der er både stressende og stærkt traumatiserende. Konstant nervøsitet, fornemmelsen af at blive overvåget og angst for fysisk overgreb eller overfald fylder hverdagen og kan få alvorlige konsekvenser. Nogle mister deres arbejde, andre isolerer sig og mister deres netværk, og en del føler sig tvunget til at flytte fra deres hjem eller gå under jorden. Med god grund. I halvdelen af tilfældene inkluderer stalkingen vold. I sjældne tilfælde drab.

Genkend en stalker
Så der er desværre god grund til at være bange. Og der er al mulig grund til at søge hjælp, så snart man opdager, at ens grænser er blevet overtrådt, og at man faktisk bliver stalket. Fordi begrebet er nyt i Danmark, kan det være svært med det samme at se, at det vi er udsat for er strafbart - og at det er stalking! Hos dansk Anti-Stalking-Forening kan man både få hjælpen og blive meget klogere på faresignalerne og på, hvilke stalkingtyper, der faktisk findes. Måske genkender du en af dem?

De fem stalking-typer!

Den afviste stalker er blevet afvist af et andet menneske - en partner, kæreste, date, ven, nabo, bekendt og lignende. Denne type kan være meget vedholdende, typisk i flere år. De opfatter ofte sig selv som offer. Gruppen anses for at være den største og samtidig gruppen med den største sandsynlighed for vold og anses samtidig for at være den farligste gruppe.

Den intimitetssøgende stalker ønsker at etablere en intim relation med et udvalgt andet menneske. Er typisk meget vedholdende og uanfægtet af offerets negative respons. Findes ofte i gruppen, der stalker berømte.

Den inkompetente stalker søger en partner gennem metoder der i sig selv har en modsatrettet virkning. Udviser typisk forskellige grader af nedsatte sociale funktioner, i særdeleshed i forhold til at kurtisere. Stalker typisk over kortere tid.

Den hævngerrige stalkers oplevelse af krænkelse eller fornærmelse fører til forfølgelsen, hvor stalkingadfærden har til sigte at hævne og retfærdiggøre dette. Stalkeren drives af behovet for at skabe frygt og at spolere offerets liv.

Den psykopatiske stalker er relativt sjælden. Vedkommende søger at opnå seksuel tilfredsstillelse og kontrol. Mens tilfredsstillelsen vil være en indbygget del af stalkingen, så vil adfærden typisk bestå i forberedelse til overfald. I modsætning til den hævngerrige, har stalkeren ikke til hensigt at skræmme eller advare før det fantaserede eller planlagte overfald.

Du bliver' stalket …

Hvis du bliver forfulgt eller overvåget
Hvis du er udsat for gentagende, upassende og påtrængende adfærd
Hvis vedkommende også pludselig begynder at dukke op på steder, hvor du normalt færdes
Hvis du modtager uønskede opkald, mails, breve og sms'er
Hvis du får uønskede blomster, chokolade eller - i den modsatte afdeling - døde fugle eller råddent kød
Hvis du gentagne gange bliver kontaktet via sociale medier
Hvis andre mennesker er blevet bedt om at opsøge eller udspørge dig
Hvis du modtager direkte eller indirekte trusler
Hvis du oplever identitetstyveri, som oprettelse af bankkonti i dit navn eller lignende
Hvis du oplever falsk rygtespredning
Hvis din ejendom eller ejendele bliver bevidst beskadiget
Hvis du oplever fysisk eller seksuelt overgreb

I partnerstalking … føler ofret sig overvåget og forfulgt af partneren både i hjemmet og uden for, men kan have svært ved at bryde forholdet på grund af frygt for repressalier mod dem selv og mod børnene - og af frygt for utilstrækkelige beskyttelsesmuligheder ...

Kilde: www.anti-stalking.dk

Besøg Dansk Anti-Stalking Forening her!

"Hvem holder øje med dig?"

Se videoen! Det handler om angst … !

"Når tankerne ta'r magten!" Læs med her!

Trænger du til en pause? Tjek Shoppen for gode tilbud!

Læs også