Sexværd
Selvudvikling

Din krop er fantastisk - Lær at elske den og få et højt sexværd

24. maj 2016
af Pia Melander Guilbert
Du kender det med garanti – det med gerne at ville ændre et par ting ved din krop. Men for nogle kvinder kan utilfredsheden med egen krop ende med at ødelægge deres sexliv. De får ganske enkelt et dårligt sexværd, mener sexolog Viktoria Handberg, der selv har kæmpet med at føle skam over sin krop. Nu hjælper hun kvinder med at lære at elske deres krop.

Er du typen, der går hurtigst muligt forbi spejlet? Lader du bare, som om du får orgasmer, og har du svært ved at mærke lysten til sex? Så er det muligvis, fordi du skammer dig over din krop – noget, halvdelen af alle kvinder gør, fortæller sexolog Viktoria Handberg, som har specialiseret sig i at hjælpe kvinder, der lider af kropsskam, til at slippe hæmningerne. Årsagen til kropsskam har du sikkert hørt før: Alt for mange af os ligger under for et ideal, som handler om, at man skal se ung og veltrænet ud for at være attraktiv.

”Vi spejler os i damebladsmodeller, men i virkeligheden er det jo de færreste kvinder, der bruger størrelse 34 i tøj og har en fedtprocent på under 10. Er du en størrelse 44, er ”Mad Men”-stjernen Christina Hendricks måske et bedre ideal end myndetynde Victoria Beckham,” foreslår Viktoria Handberg.

Læs også: 3 modige kvinder fortæller og viser: "Det elsker jeg ved min krop"

Men er netop Christina Hendricks ikke også et godt eksempel på, at der er sket et skift, og at åleslank ikke længere er det eneste ideal i verden?

”Jo, der er kommet nogle nye idealer, hvor man godt må have lidt mere til gården og gaden, men de idealer er det jo heller ikke alle kvinder, der kan leve op til, så det mest fantastiske ville være, hvis det var okay at se ud, som man gør, uanset hvilken kropsform man har,” pointerer Viktoria Handberg, der selv har kæmpet med at acceptere sin krop.

Fra hun var 10 år og mange år frem, led hun af anoreksi.

”Jeg har selv været ked af min krop hver eneste dag i mange år, så jeg forstår godt, hvad det vil sige at være hæmmet,” fortæller hun.

Anoreksien førte hende gennem en større selvudvikling hjulpet på vej af terapeuter og kropsbehandlinger, men det afgørende skridt væk fra sygdommen skete, da hun selv besluttede, at nu var det nok.

”Fra den ene dag til den anden indså jeg, hvor meget det havde hæmmet mig. Jeg holdt op med at gå i tøj, som skjulte det ene og det andet, og begyndte at gå til dans. ”Fake it till you make it” tænkte jeg.”

Accepter din krop

I dag hjælper hun andre med at acceptere deres krop.

”Bag kropsskammen gemmer der sig en angst for kritik og for ikke at være lækker nok, men du får jo ikke lyst til at gøre noget godt for dig selv, bare fordi du skammer dig. Det er først noget, du har overskud til, når skammen forsvinder”.

Læs også: Selvkærlighed: Lær at tænke positivt om dig selv

Hvordan får man den til det?

”I første omgang handler det om at lære at elske sig selv, som man er. Når jeg spørger mine klienter, hvad de tænder på seksuelt, er der mange af dem, der slet ikke ved det. De er flove over deres drifter, og når de er sammen med en mand, vil de hellere lade, som om de nyder sex, end indrømme, at de ikke gør. Mange får aldrig orgasme, og der er også nogle, der får overskredet deres grænser, fordi de ikke kan finde ud af at sige til og fra,” siger hun.

Andres sexliv er garanteret bedre

Faktisk bliver skammen kun værre af, at mange kvinder forestiller sig, at andre kvinder har et meget bedre sexliv, mener Viktoria Handberg.

”Hvis du i forvejen skammer dig over din krop og læser en artikel om sex i damebladene, er det svært at se den som en kilde til inspiration, selv om det er det, der er hensigten. I stedet vil du måske være tilbøjelig til at se den som et eksempel på, at alle andre kvinder har et bedre sexliv, end du har, og så bliver skammen kun større.”

For at hjælpe sine klienter til at finde glæden ved deres krop, som den er, arbejder Viktoria Handberg med det, hun kalder for sexværdet.

”Dit sexværd er dit selvværd på det seksuelle område. Når du har et godt sexværd, er du stolt af dig selv og din krop, og så tør du godt fortælle, hvad du tænder på. For at nå dertil er kvinder nødt til først at forstå en vigtig ting,” understreger Viktoria Handberg.

”Mænd går ikke op i, hvor meget du vejer. Selvfølgelig er der nogle, der tænder på det meget slanke, men det, der betyder noget for dem, er, hvordan du bærer dig selv. Lyser selvglæden ud af dig, virker du dødsexet, uanset hvordan du ser ud, og de vil hellere se former og fedt, end at du skjuler dig selv i sort oversize-tøj,” siger Viktoria Handberg, der mener, at vejen til et bedre sexværd er, at du lærer at tænke og tale positivt om dig selv.

”Når jeg beder mine klienter om at nævne én ting, de elsker ved deres krop, siger mange, at det kan de ikke. De hader det hele. Så insisterer jeg på, at der altid er noget, og når de er gået med på den præmis, skal de lære at fremhæve det, de godt kan lide,” siger hun.

Læs også: 7 skridt til ægte succes

For at de kan finde ud af, hvad de tænder på, og lære at lytte til deres lyst, anbefaler Viktoria Handberg desuden sine klienter at begynde at lege med deres udseende og tænke over, hvordan de kan blive bedre til at pleje deres krop.

”Prøv noget nyt tøj, eksperimentér med makeup, og begynd at danse eller gå til yoga for at øge din kropsbevidsthed. På den måde lærer du at vise dig frem skridt for skridt.”

Kvinder løfter hinanden

Mens de fleste kvinder er utrolig hårde ved sig selv, oplever Viktoria Handberg gang på gang, hvor gode kvinder er til at komplimentere hinanden.

”Når jeg afholder mine workshops, er det tydeligt, at vi har meget nemmere ved at se det smukke i andre end i os selv, og det er så fint at se, hvordan kvinder kan løfte hinanden. Én siger måske, at hun har en virkelig stor næse, og så viser det sig, at de andre slet ikke har tænkt over hendes næse, fordi de lagde mærke til hendes flotte øjne.”

Men hvad er egentlig årsagen til, at vi er så selvkritiske omkring vores udseende og så påvirkelige af, hvad vi tror, andre mener om os?

”Det handler om vores kollektive og individuelle selvværd. Allerede fra vi er helt små, vænner vi os til, at udseendet er det, vi får allermest belønning for: ”Nej, hvor er du sød, når du gør sådan”, sagde din mor måske, og mellem veninder er en af de største komplimenter, man kan give: ”Ih, hvor har du tabt dig”, og på de sociale medier får en selfie typisk meget mere opmærksomhed end en opdatering, der siger noget om dine personlige egenskaber.”

Skal vi så passe mere på med at give komplimenter for udseendet?

”Nej, det synes jeg ikke. Det ligger i vores kultur, at udseendet betyder meget. Det kan man ikke tone ned, men man kan være mere bevidst om at tone de personlige egenskaber op og få en bevidsthed om, at skønhedsidealer er noget, der er skabt, og at virkeligheden er lige så succesfuld.”

Få gode råd til, hvordan du øger dit sexværd i Q, som er på gaden lige nu. Du får magasinet ”Kvinder med Kurver” med helt gratis, når du køber Q i maj.

https://imgix.femina.dk/q_nr5_320x160px_0516.jpg

Læs også