https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/januar/2013-5-mand-p.jpg
Selvudvikling

De moderne mænd - en nuanceret maskulinitet

29. januar 2013
af Camilla Lind, magasinet Q
Asger Aamund kalder ham en ”vatnisse”, og han er blevet beskrevet som en fusion mellem James Bond og Alfons Åbergs far. Men hvordan har den moderne mand det i virkeligheden derinde bag striksweateren? Læs med her.

Her kommer farmand med kost og spand

Du har sikkert set ham flere gange i gadebilledet, iklædt cykelhjelm, barnesæde, empati og indkøbsposer, på vej hjem for at lave mad og hygge om familien.

Mens kvinderne gennem årtier har haft travlt med at kæmpe for ligestilling, er der også sket noget med manderollen, der i dag rummer langt flere såkaldte feminine kvaliteter end for blot et par generationer tilbage. Udover at være karrieremenneske og pleje netværket, forventes det i højere og højere grad, at han bidrager ligeligt på hjemmefronten.

Det bedste og værste ved kvinder - Det siger mændene...

For år tilbage stod kvinden stort set for alt husarbejdet, og kun 10 procent af de huslige pligter var mandens. I dag står han for op til 30 procent af de huslige pligter.

Kønsforskellene er reduceret

Tidligere på året konkluderede forskere fra Rockwoolfonden, at hvis udviklingen fortsætter, vil der være total ligestilling, arbejdsmæssigt såvel som privat, for mænd og kvinder i år 2023.

Forskellen mellem det at være mand og kvinde er altså blevet målbart mindre. Spørgsmålet er så, om det er en gave eller en byrde for det maskuline køn. For er den moderne mand ideel, eller er han reduceret til et bløddyr, som Asger Aamund fortalte til Politiken i sommer - og kan en rigtig mand egentlig være moderne?

Sådan lyver mænd og sådan lyver kvinder - læs om forskellen her

Et splittet menneske

Antropologen og kønsforskeren Christian Groes-Green siger:

- Den moderne mand er et splittet menneske. Der er i mine øjne tydelige tegn på, at den moderne mand er splittet mellem det feminine og det maskuline, mellem at være en god far eller kæreste derhjemme og samtidig være en dygtig eller succesfuld mand i sit arbejdsliv.

Groes-Green ser denne splittelse manifisteret i tidens modetendenser. Her viser manden med al tydelighed den indre kamp mellem vildmanden og urinstinktet på den ene side, og det bløde, til tider feminine, der også spiller ind. Brad Pitt og Ben Affleck er to rigtig gode Hollywood-eksempler på disse semi-bløde mænd, der tilsyneladende trives med både karriere, stærke partnere og evigt voksende børneflokke, og hvis maskulinitet hviler så meget i sig selv, at de kan bære udfordringen.

Myter om mænd og kvinder - hvordan vil ser mænd og kvinder egentlig hinanden?

Antropologen forklarer:
- Det kan lade sig gøre at udfylde begge roller, men det kræver en enorm fleksibilitet, og selvindsigt. Den her enorme splittelse afspejles f.eks. i moden, hvor mange mænd kombinerer et par stramme feminine jeans eller en halsklud med et stort mandigt skæg og vildmandshår.

Den moderne mands styrker består i hans evne til at tackle alle de forventninger, som følger med arbejdsliv og hjemmelivet. Altså, at skifte rollerne ud fra den ene time og dag til den anden, og det er ikke alle, der kan det. Ifølge Danmarks Statistik ender lidt over 40 procent af alle ægteskaber i skilsmisse, og det kan ikke udelukkes, at kombinationen af stærke og uafhængige kvinder, kombineret med mænd i identitetskrise, spiller ind. Groes-Green sætter dilemmaet i perspektiv:

- Så svagheden ligger i, at han næsten altid på et eller andet tidspunkt står tilbage som skurken - ham der ikke lever op til den moderne kulturs krav og mandeidealer.

Dilemmaet vil fortsætte, så længe manden kæmper med at finde sig til rette i et stadig mere ligestillet samfund, hvor kvinder og mænd bytter eller udskifter roller hele tiden. Men det kan såmænd være lige så forvirrende for kvinden.

Læs her hvad tre kendte mener, om forskellige påstande om mænd og kvinder

Også lyspunkter

Selvom den moderne mand er udfordret på de mange hamskift, er der dog også lyspunkter i ændringerne. Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog på Rigshospitalet, ser også en værdi i, at den moderne mand får en mere nuanceret tilgang til følelseslivet:

- Den moderne mand er i høj grad karakteriseret af mange former for maskulinitet. Mænd er meget forskellige, og den enkelte mand har mange forskellige måder at være mand på. En gang så man det at være mand og maskulin som noget, der ikke kunne forenes med at være omsorgsfuld og indlevende i andre mennesker. Den moderne mand har indset, at man ikke mister maskulinitet ved at være en engageret far eller være omsorgsfuld over for andre.

Svend Aage Madsen hilser forandringen velkommen på mandens vegne, men anbefaler også, at man forholder sig til, at det reelt er en udfordring for manden at slutte fred med de mange modsætningsforhold:

- Den moderne mands udfordringer er i høj grad at overkomme alle de modsætninger, han møder i sine bestræbelser på både at være engageret i familielivet og arbejdslivet. Og den nød er der mange, både mænd og kvinder, der prøver at knække.

Læs også