https://imgix.femina.dk/media/0c6b6fedde1b4f95bc5ea8fabf886314.jpg
Selvudvikling

Danskernes fordomme om hinanden

12. maj 2009
af Karitte Lind Bejer
Ill: Kirsten Gjerding
Til daglig går vi rundt med en hel masse stereotype forestillinger om danskerne i de andre landsdele. Det er ikke tilfældigt, og samtidigt ret harmløst. Fordommene gør det nemmere for os at forholde os til de fem millioner andre mennesker, vi deler supermarkeder, togkupé og sprog med.

Jyder ved for eksempel, at sjællændere har det med at tale rigtigt meget, hurtigt - og allerhelst om sig selv.

Sjællændere ved til gengæld om jyder, at de er lidt langsomme i det, men også dygtige håndværkere, der er til at stole på.

Sidst er der fynboerne, der går for generelt at være glade, milde. De tager ikke tingene så tungt.

Det er ikke virkeligheden, de foregående linjer beskriver, men de giver et godt indtryk af vores stereotype opfattelser og klichéagtige forestillinger om hinanden.

Ingen af os kan forholde os til over fem millioner landsmænd som spændende og vidt forskellige enkeltpersoner, så derfor går vi i stedet rundt med nogle faste, forudfattede ideer om, hvordan »de andre danskere« er.

Naturligt at danne stereotype forestilinger

Forsker og underviser i sociolingvistik, Hans Ladegaard, har kortlagt de mentale billeder, danskerne har af hinanden, og ifølge ham har de forudfattede meninger intet at gøre med, hvorvidt man bor i et lille eller stort land. Det ligger nemlig så naturligt til mennesker at danne sig faste forestillinger om andre, at man gør det alle steder.

- Det er universelt, at mennesker danner sig nogle stereotype forestillinger om andre grupper i samfundet. Objektivt set ved vi måske godt, at forestillingerne ikke er sandheden, men de forenkler vores virkelighed. Hvis vi ikke havde den slags stereotyper, ville vi blive lige så overvældede som små børn af vores møde med verden. I stedet skaber vi med vores stereotyper en overkommelig verden, siger han.

Humor kan ikke måles

Han mener ikke, at vores fordomme siger noget som helst om hverken sjællændere, fynboer, jyder eller bornholmere. Det er nemlig typisk for de af dem, der bliver ved med at cirkulere i landet, at de ikke kan hverken af- eller bekræftes i en videnskabelig sammenhæng.

De handler gerne om luftige begreber som fåmælthed, sindighed, udadvendthed, selvoptagethed, manglende humor og naivitet, og det er alt sammen størrelser, der er nærmest umulige at undersøge objektivt. Hvis en fordom handlede om, at jyder var højere end sjællændere, ville den kunne efterprøves, og når den var blevet det, ville den enten blive til fakta eller blive manet i jorden.

Forskellige danske vaner

Jyder
Køber flere Toyotaer (med »jydekrog«), sparer mere op, har mindre gæld og shopper mindre end sjællændere.

Specielt sønderjyder ynder i højere grad at holde slappe- og solferie ved swimmingpoolen.

De køber mere hakket svinekød og sætter størst pris på, at kødet er mørt. Drikker mindre øl, vin og spiritus end sjællændere.

Sjællændere
Har generelt større gæld og sparer mindre op. Nordsjællændere går mest op i fysisk aktive ferier.

Når det kommer til svinekødet, køber sjællændere mere helt kød og kød i strimler end jyder og fynboer, og så vægter de kødets smag højest.

De er hurtigere til at finde et nyt job efter en fyring og er de lykkeligste i landet ifølge en undersøgelse fra Cambridge University. Til gengæld bruger de flere penge på medicin end fynboerne og jyderne.

Fynboer
Udleder mindre CO2 end sjællænderne, men er ifølge undersøgelsen fra Cambridge University også mindre lykkelige end sidstnævnte.

Til gengæld ligger fynboerne på niveau med jyderne i lykkeniveau, skylder færre penge væk end sjællænderne og snupper endelserne mere af ordene.

Kilder:
Star Tours, berlingske.dk, Danske Slagterier, www.ingeniøren.dk. www.afk.dk

Sådan får du en god dag

Lær at sige nej

40 fri og fantastisk

Elsk de grå hår

Lær at skabe den gode stemning

Læs også