https://dk-femina-backend.imgix.net/media/7921be8ee0024ded868aee3b85f793db.jpg
Selvudvikling

40 fri og fantastisk

23. november 2009
af Julie Svarrer
illustration: Nathalie Nystad
Der kommer måske nok lidt flere rynker omkring øjnene, grå stænk dukker op i håret, og kroppen kan ikke helt holde til at løbe ti kilometer længere – eller nøjes med et par timers søvn efter en festlig aften. Men ikke alt går ned ad bakke, for livet efter de 40 åbner også helt nye døre.

1. Du får mere tid til dig selv

For de fleste over 40 år hører tiden med bleskift, afbrudt nattesøvn og amning fortiden til. Måske er børnene allerede flyttet hjemmefra, eller måske har de så travlt med deres egne interesser, at de kun dukker op til måltiderne. Nu får du pludselig mere tid til dig selv - tid til at dyrke fritidsinteresser, tage på café med veninderne eller gå i gang med den uddannelse, du altid har drømt om. Hvor karriere og småbørn fyldte det meste, dengang du var i 30'erne, har du nu endelig tid til at læse bøger, gå ture eller tage på ferie med din elskede og genfinde romantikken.

2. Du hviler i dig selv

I modsætning til deres yngre medsøstre er kvinder over 40 år generelt ikke så fokuseret på, hvad andre mener eller tænker om dem. Før i tiden gik du måske i panik, hvis en anden festdeltager dukkede op i en kjole magen til din, eller hvis veninden kommenterede dit nye tøj i negative vendinger. Selvironi er kodeordet og med den i håndtasken bliver det meget lettere at håndtere hverdagens små pinligheder. Du gør, hvad du har lyst til, og bekymrer dig ikke så meget om andres meninger.

3. Du har erfaring

Du begår sikkert stadig fejl, men i mindre og mindre omfang. For med alderen bliver vi klogere på alt lige fra kærlighed til madlavning. Det gør uden tvivl livet nemmere, og samtidig kan du nu med en vis tilfredshed dele ud af dine egne erfaringer.

4. Du spiser det, du kan lide

Efter al sandsynlighed har du indset, at idealstørrelsen ikke længere er en uopnåelig str. 38, men snarere en komfortabel str. 42. Samtidig tyder nyere forskning på, at kvinder med et par ekstra kilo på sidebenene føler sig både lykkeligere og friskere end deres helt tynde medsøstre. Så hvorfor lade rødvinen eller chokoladen stå urørt?

5. Du har flere penge

Studiegælden er betalt af, du har lige fået lønforhøjelse, og børnene tjener måske deres egne penge. Nu er tiden inde til at forkæle dig selv, måske med en smart taske, et par lækre sko eller rejsen til Italien, som du altid har drømt om. Tiden, hvor kvinder over 40 år klippede sig korthårede og iførte sig en striktrøje, er for længst ovre, så med flere penge mellem hænderne er det bare med at komme af sted til yndlingsbutikkerne. Desuden har hjerneforskere netop bevist, at shopping er sundt - det holder os i form og gør os gladere.

6. Du glemmer dine komplekser

Du accepterer efterhånden din skæve næse eller de brede hofter. Nu har kroppen set sådan ud i mange år, så hvorfor ikke holde af den i stedet for at fokusere på alle fejlene? Tiden, hvor den ene mislykkede slankekur afløste den anden, er forbi. I stedet bruger flere og flere kvinder over 40 år tiden på meditation, som ifølge internationale undersøgelser udsætter kroppens aldringsproces.

7. Du har bedre sex

Engelske forskere fandt for nylig ud af, at selv om unge kvinder oftere har sex, så får dem over 40 år langt bedre sex. Sandsynligvis er du blevet såvel friere som gladere under dynerne med årene. Du kender dine behov, bekymrer dig mindre og har fået mere selvtillid. Når børnene er flyttet hjemmefra, skal du heller ikke spekulere over uventet besøg i soveværelset.

8. Du bliver bedre til at udtrykke dine ønsker og behov

Livet er for kort til at lade sig nøjes, så med alderen bliver du ofte bedre til at give udtryk for dine behov. Du ved, du har fortjent det bedste.

9. Du har et stabilt netværk

En af fordelen, ved at bliver ældre er, at du har etableret et stabilt netværk. For mange hører vilde byture på udkig efter en potentiel kæreste for længst fortiden til, og du ved, dine veninde altid vil være der for dig, for I har efterhånden kendt hinanden i rigtig mange år. Du kan være helt dig selv i selskab med andre.

10. Du tør prøve noget nyt

Du har mod og tid til at prøve noget nyt. Lav for eksempel en liste over tre ting, du altid har drømt om, men stadig ikke har prøvet. Sæt dig som mål at gennemføre mindst en af dem i løbet af året. På den måde undgår du også, at dagene bliver alt for ens.

Læs også om, hvorfor alenetid er guld

10 søvnråd der virker..

Lær at skabe den gode stemning

Læs også