Hænder i luften
Selvudvikling

Dansker bosat i USA: 3 ting vi kan lære af vores amerikanske medsøstre

3. april 2019
af Bodil Dam
Foto: Panthermedia og privat
Danske kvinder er sjove, handlekraftige, frisindede – og selvstændige! Men kan vi alligevel lære noget af kvinder andre steder i verden? Ja, mener denne klummeskribent, der er bosat i USA.

Hvordan er danske kvinder?

Dét spørgsmål får jeg igen og igen, mens jeg bor her i USA, og hver gang efterlader det mig forbavsende stille. For hvordan er danske kvinder i virkeligheden?

Vi er sjove, handlekraftige og frisindede. Vi er selvstændige! Og så er vi meget ens, plejer jeg at sige. En tur ned ad Strøget eller hovedgaden i en større dansk by kan, uanset sæson, lynhurtigt klarlægge for dig, hvad moden dikterer blandt de yngre danske kvinder. Og så følger vi dét. Ikke så mange dikkedarer. Om det handler om gummistøvler, høj knold eller gigantiske tørklæder. Hvis det er dét, vi skal, så gør vi det. Det, synes de amerikanske kvinder, er rasende morsomt. At vi ligefrem anstrenger os for at passe ind og være som alle de andre. Hvorfor dog?, spørger de. Og gad vide hvorfor?

Jeg kan selvfølgelig ikke udtale mig på vegne af de ca. 165 mio. kvinder, der bor i USA, men her i Atlanta, hvor jeg bor, er det på mange måder modsat. På baggrund af min egen lille research gennem venner, utallige artikler og rejser på tværs af landet, tør jeg godt kaste mig ud i tre ting, som danske kvinder (måske) kan lade sig inspirere af på den anden side af Atlanten:

1. Amerikanske kvinder er ligeglade. Dels med hvad andre synes; dels om hvorvidt, det sætter dem i en speciel kategori. De har på ingen måde behov for at passe ind i nogen kasse, men derimod et stort behov for at være deres egen personlighed. Det gør dem ofte meget modige med påklædning, hår og personlig stil.

2. De bærer deres krop med stolthed. Jeg ved godt, at vi også kan tale slankekure, fitness afhængighed, spiseforstyrrelser og alt det andet, der selvfølgelig også findes her. Men generelt er det et træk, som rigtig mange europæere lægger mærke til ved de amerikanske kvinder. Det gør ikke noget, at det buler lidt (eller meget) hist og her. Det betyder ikke, at de skal gemme deres kvindelige former eller konstant gøre opmærksom på, hvor meget, det buler. De bærer tøjet med selvsikkerhed og selvfølge og sammenligner sig sjældent med størrelse 36-38, som der (også her) ofte hænger flest af i butikken. Mangfoldighed gør godt.

LÆS OGSÅ: Amerikansk blogger: Danske kvinder er de mest usexede, maskuline og bedrevidende i verden

3. Kvinderne herovre står sammen! De giver hinanden komplimenter, smiler indforstået over larmende børn og har hyggelige samtaler mens de venter i køer. De er hjælper hinanden, netværker og glædes på hinandens vegne. Det er vældigt befriende og meget smittende. Sjældent møder jeg himmelvendte øjne, rynken på næsen eller syrlige kommentarer om andre kvinder. Good for you!, hører jeg derimod ofte. That’s awesome!

LÆS OGSÅ: Hollandske Jolan til danske kvinder: Glem nu alle de slankekure!

Hvad der kunne virke en lille smule overdrevet og intimiderende for mig i begyndelsen, har jeg i dén grad lært at holde af. I virkeligheden er jeg nok blevet en lille smule afhængig. Men vigtigst af alt er jeg blevet meget mere modig, mere stolt og væsentligt mere rosende!

Hvornår har du sidst givet et kompliment til en fremmed?

https://imgix.femina.dk/laeserklumme-bodil.jpg

Bodil Dam er 40 år, gift og mor til tre piger, cand.mag i medie- og kommunikationsvidenskab, og arbejder som freelance skribent.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også