modermærkekræft
Selvudvikling

Danmark har Europas slappeste solarielov!

20. januar 2014
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Vi har nordisk rekord i modermærkekræft. Det får tilsyneladende ikke regeringen til at følge vores nabolandes lovgivning omkring solariebrug. Pinligt, siger Kræftens Bekæmpelse.

De gør det alle sammen. Forbyder unge under 18 år at lægge sig i cancergrillen. Island, Norge, Finland, England og Skotland har gjort det, og Sverige er også snart på trapperne med en solarielov, der indeholder en aldersgrænse og et bemandingskrav på solarierne.

Vores solarievaner

Andelen af voksne, der bruger solarium, er halveret på fem år.

15 procent af de 15-25-årige går stadigvæk i solariet

Hver tiende dansker mellem 26 og 64 år går stadigvæk i solariet.

www.cancer.dk

Går imod WHO's anbefalinger
Men Danmark halter efter, og der er ikke meget, der tyder på, at vi følger vores nabolandes gode eksempler i den solarielov, der ventes fremlagt inden længe. Det undrer mildest talt Kræftens Bekæmpelse, at regeringen dermed går imod WHO's anbefalinger.

"Det er pinligt, at den danske solarielovgivning er en af Europas slappeste. Det skal have konsekvenser, hvis sikkerheden ikke er i orden, og vi bør beskytte vores børn og unge mod en alvorlig sundhedsrisiko, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Solarie ekstra farligt for unge
Der er ellers ikke fordi, der ikke er grunde nok til at tage risikoen for modermærkekræft alvorligt. Det er den hyppigste kræftform blandt de 25-34-årige, og der er klar dokumentation for, at uv-stråling fra solarier er kræftfremkaldende. Forskning viser nemlig, solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 procent, og køber man sig jævnligt til den gode kulør, før man fylder 35 år, øges risikoen med hele 60 procent.

Aldersgrænsen beskytter de unge
Det er derfor, WHO anbefaler aldersgrænsen på 18 år og bemanding af solarierne for at håndhæve forbuddet.

"Det er præcis, hvad man har gjort i alle de lande, vi normalt sammenligner os med. Så det undrer mig dybt, at danskere politikere tilsyneladende ikke vil beskytte de unge med en aldersgrænse, siger Leif Vestergaard Hansen.

FAKTA OM HUDKRÆFT

Betegnelsen 'kræft i huden' dækker over:
• Modermærkekræft - kan sprede sig til lymfeknuder og andre organer i kroppen (fjernmetastaser).
• Hudkræft af typen basalcellekræft - er ikke livstruende, men kommer ofte igen og skal behandles.
• Hudkræft af typen pladecellekræft - kan i sjældne tilfælde sprede sig til lymfeknuderne.

Antallet af nye tilfælde af kræft i huden har været kraftigt stigende de sidste 30 år.

www.cancer.dk

Solcentre bryder reglerne
Og når Leif Vestergaard Hansen kalder den danske lovgivning slap og pinlig, handler det også om, at en stor del af de danske solcentre overskrider de regler, der trods alt allerede er lavet. De overholder nemlig ikke EU's sundhedsstandarder om maksimal uv-stråling. Uden konsekvenser. For lovovertræderne, hvert fald.

For imens sidder Danmark stadigvæk solidt på den kedelige førsteplads som det land i Norden med flest tilfælde af modermærkekræft.

Modermærkekræft rammer årligt 1800 danskere.
Antallet af nye patienter har været stærkt stigende gennem de sidste 50 år og stiger fortsat
.

Læs også