https://imgix.femina.dk/media/259ba5dfa4dd4962a67009ab924f1088.jpg
Selvudvikling

Cigaretterne betyder mere end mig

21. september 2009
af Renée Toft Simonsen
Motivationen skal komme indefra. Det dur ikke med trusler om bål og brand

Hej Renée!
Jeg er en kvinde på 33 år, der er gift med en dejlig mand, som jeg har to piger på tre og fem år med. Selv om vi på papiret er en rigtig kernefamilie, har vi (læs: Jeg) et stort problem, som jeg synes overskygger mere og mere: Min mand ryger. Da vi mødte hinanden på diskotek for otte år siden, havde han en smøg i munden, så det er ikke kommet som nogen overraskelse for mig. På en måde har jeg nok bare håbet, at det var noget, jeg kunne ændre på. Min mand kender min holdning og har altid været meget forstående og aldrig røget i vores hjem.

Det egentlige problem består i, at jeg savner hede kys og god sex. Forstå mig ret: Kys og sex, hvor jeg ikke behøver at holde vejret eller fodre ham med saltlakridser. Når jeg fortæller ham, hvad jeg forventer og savner, og han så fortsætter med at ryge, føler jeg mig fravalgt. Jeg vil gerne, at min mand synes, jeg er lækker, ser godt ud og har lyst til mig. Hvorfor vil han så ikke være lækker i mine øjne? Hvordan kan han undvære kyssene og den gode sex? Han siger, han ikke savner det. Men det gør jeg. Jeg savner ham. Savner at føle mig som kvinde. Hvordan kommer vi (jeg) videre?
Antirygeren

Kære antiryger
Jeg er ked af at sige det, men det lyder altså, som om du straffer din mand ved at nægte ham kys og sex, medmindre han holder op med at ryge. Jeg tror ikke på, at nogen forandring, der skal holde i længden, nogensinde kan lykkes med trusler og straf. Og som du også skriver, ender du med at straffe dig selv - det, han siger, er jo, at du skal blande dig udenom, om det så skal koste ham sexlivet.

Med hans stædighed tænker jeg, du er ude på en mission, der er dømt til at mislykkes, og det er da bare så synd! Tro mig, jeg forstår dig bedre, end du aner - jeg er selv holdt op med at ryge og har en mand, der lystigt fortsætter. Jeg tror bare, motivationen er nødt til at komme indefra, hvis man skal kvitte cigaretterne. Jeg tror, det bedste, du kan gøre, er at prøve at arbejde med dig selv og acceptere, at det her kan du altså ikke kontrollere.

Samtidig er det selvfølgelig vigtigt, du finder fred med det. Men den dér med, at han vælger dig fra, fordi han vælger cigaretterne til, det er jo sådan set en konstruktion, du selv har fabrikeret, og derfor er det også dig selv, der skal omfabrikere den: Kunne du ikke i stedet sætte pris på, at han f.eks. tager hensyn og ikke ryger i jeres hjem? Lugten er der selvfølgelig stadig, men så må han da bare bade lidt mere, børste tænder og spise de dér saltlakridser, inden han kysser dig.
Kærlig hilsen Renée

Se mere:
Min datter har en voldelig mand
Jeg lever i en boble
Jeg vil ikke ringe til ham

Læs også