https://imgix.femina.dk/media/article/1706-camilla-kjems.jpg
Selvudvikling

Chefredaktøren: Tid til fordybelse

27. april 2017
af Camilla Kjems
Vi lever i en tidsalder, hvor vi på alle fronter udsættes for et massivt pres for at leve op til livets tilsyneladende ultimative mål: At blive en succes (hvad det så end er)
Har du KPI'er på dit job? Konkrete mål, du skal nå, og tal, du bliver holdt oppe på, når året er gået? Og hvad med i dit privatliv? Har du også en tjekliste der for, hvad du skal have gjort, ordnet og fikset, før du synes, du kan tillade dig at tage en slapper på sofaen? Og når du så endelig får sat dig godt til rette i sofaen, så tjekker du lige din Facebook og bliver mødt af din smarte venindes update, hvor hun har postet et billede med morgenens løberute på 22 km ... Skyld med skyld på. Stress med stress på. Skriiiiig!
Vi lever i en tidsalder, hvor vi på alle fronter udsættes for et massivt pres for at leve op til livets tilsyneladende ultimative mål: At blive en succes (hvad det så end er). Paradoksalt nok ser det ud til, at netop dette evindelige pres ofte medfører det præcis modsatte: Depression, angst og noget, der nærmer sig en folkeepidemi af stress. Sociolog Emilia van Hauen behandler netop dette i sin nye bog: ”Succestyranniet – Og vejen ud”. Hun mener, at vi har taget KPI- tankegangen (KPI står for ”key performance indicator” og bruges i erhvervslivet til at måle succes) med over i vores privatliv, så vi frem for at være levende, fejlbarlige mennesker bliver til manipulerbare enheder, der hele tiden skal justeres ind efter de mål, vi har sat os for at blive en succes. ”I dag er der millioner af mennesker, der tracker sig selv minut for minut på alt, fra fødeindtag til skridttælling og på antal venner, følgere og likes på de sociale medier: ”Hvis bare jeg har et faktuelt optimeret synligt succesfuldt liv, SÅ er jeg sikker! Så er jeg definitivt okay!”. Det er jo et fuldkommen vanvittigt mål at leve sit liv efter”, mener Emilia. Og jeg giver hende så meget ret! Læs mere i denne uges femina og slut dig sammen med femina til et opgør med succestyranniet. Camilla Kjems Chefredaktør camilla.kjems@femina.dk FÅ ET SMUGKIG I DENNE UGES FEMINA I GALLERIET HERUNDER

Læs også