Cæcilie Norby, sangerinde, fotograferet med sin teenagedatter
Selvudvikling

Cæcilie Norby: Jeg var jo en ret gammel mor

10. juli 2017
af Britta Bjerre
foto: Heidi Maxmiling
Cæcilie Norby havde ikke regnet med at blive mor. Ikke fordi hun ikke gerne ville. Det var bare sådan, det var gået. Men så mødte hun en mand, der insisterede på, at den lykke måtte hun ikke snyde sig selv for. I dag er den 52-årige jazzsangerinde mor til Asta på 16. Og ret lykkelig.

Da Cæcilie Norby mødte Lars Danielsson, svensk kontrabassist, cellist og komponist, havde han allerede tre børn.
Han vidste altså, hvad han talte om, når han sagde, at den lykke, det er at få et barn, måtte Cæcilie ikke snyde sig selv for.

Læs også, Cæcilie Norby: Når jeg står på scenen, er jeg forelsket i alle

Alligevel var det en beslutning, den nu 52-årige sangerinde ikke rigtigt kunne tage dengang, da hun var midt i 30'erne og havde alderen til, at den slags beslutninger skulle tages. Som hun forklarer:

- Det var ikke fordi, jeg ikke gerne ville have børn. Det var bare ikke et emne, der optog mig. I omgangskredsen dengang var der mange, der ligesom mig heller ikke havde børn.

Derfor endte det også med, at når folk spurgte til dét med børn og hende og Lars, at hun altid sagde: ”Vi har besluttet, at vi ikke kan beslutte det”.

Skuespiller Bodil Jørgensen om at blive mor som 47-årig

Cæcilie Norby: Men så ville skæbnen...

Men så ville skæbnen, at Cæcilie BLEV gravid. Bare sådan. Og Lars insisterede: ”Den oplevelse skal du simpelthen give dig selv. Det skal du bare. Der findes ikke noget større end at få et barn!”

Og i dag ved hun, at han havde fuldkommen og totalt og aldeles ret, når hun kigger på sin nu 16-årige datter Asta. Der findes ikke noget større.

Asta skal efter sommerferien begynde på musikgymnasiet Skt. Annæ, dér, hvor både Cæcilie og Cæcilies komponist-far tidligere har gået. Det føles også stort.

– Men jeg tog i virkeligheden aldrig beslutningen, siger Cæcilie, – jeg havde ikke regnet med at blive mor. Og jeg var jo også en ret gammel mor. Jeg var 36½, da jeg fik Asta. Men hold da op, hvor ville jeg have snydt mig selv. For det er jo lykken, simpelthen!

Caroline Henderson: Både ung mor og moden mor

Lod dem få den tid, de havde brug for

– Da Lars og jeg forelskede os, var vi begge på vej ud af vores respektive forhold og åbne over for noget nyt, fortæller hun videre.

- Men det var selvfølgelig ikke bare problemfrit. I sådan nogle lange forhold er der altid nogle tråde tilbage, der skal reddes ud. Men vi fandt ud af det. Og det gjorde vi, fordi vi arbejdede rigtigt meget på det alle sammen.

Hun fortsætter: - Lars og hans ekskone var gode til at tackle situationen og fik orden på tingene. Og jeg lod dem få al den tid, de havde brug for.

Siden har de to familier, Cæcilie og Lars og Lars’ ekskone og hendes nye mand plus børn på begge sider, haft så godt et forhold, at de fejrer fødselsdage og jul sammen og også tilbringer glade feriedage sammen i Cæcilies og Lars' svenske sommerhusidyl i Mølnlycke lidt udenfor Gøteborg.

Læs også: Skuespiller Anne Sofie Espersen: Vi skal ikke have børn sammen

Lige nu: Copenhagen Jazz Festival

I disse dage, hvor der er Copenhagen Jazz Festival for 39. gang, er de to musikere ganske vist ikke på ferievisit i Sverige, men har kalenderen fuld af arrangementer og aftaler i et København, der summer af jazz.

Cæcilie og Lars spiller og optræder sammen, men de spiller også ind imellem hver for sig.
Senere på sommeren skal Lars f.eks. spille på Sardinien, og da tager Cæcilie med, men blot som ledsager. På den måde kombinerer musikparret ofte arbejde og ferie og forlænger et spillejob med nogle dage før eller efter, hvor de bare kan være turister og slappe af fra arbejdet som verdenskendte jazznavne, og deres musik har ført dem mange spændende steder hen i verden.

Obs. Copenhagen Jazz Festival 2017 markeres med arrangementer flere steder i hovedstadsområdet frem til og med 16. juli.

Læs også