Selvudvikling
15. maj 2013

Brystkræft: Tør du beholde dine bryster?

Ville du turde lægge dig under kniven, hvis du var arveligt disponeret for brystkræft? Ville du turde lade være? En forebyggende operation fjerner ikke risikoen, men reducerer den til den ’normale’. Hvad ville du vælge?
Af: af Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/maj/brystopprim.jpg

Foto: All Over

1200 danske kvinder dør hvert år af sygdommen. Vi har omkring 11 procent risiko for at udvikle brystkræft, og ti procent af alle brystkræfttilfælde er arvelig. Dét er der ekstra fokus på lige nu, hvor skuespillerinden Angelina Jolie har offentliggjort, at hun har fået fjernet sine bryster af frygt for den sygdom, hendes mor døde af, og som hun selv har 87 procent for at udvikle med tiden.

KRÆFT OG MUTEREDE GENER

Hvert år får 4.000 danskere stillet diagnosen brystkræft. 200-400 tilfælde er arvelig.

De hyppigst muterede gener hedder BRCA1 og BRCA2.
Bærer kvinden det muterede gen, er risikoen for brystkræft ca. 80 pct. og risikoen for æggestokkræft er 30 pct.

Omkring 1.700 danske kvinder og mænd er testet positive i dag.

Der er ingen opgørelser over, hvor mange kvinder der har ladet sig operere.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse, DR, BT.

Kontrol - et alternativ til operation
Hun og andre raske kvinder, der vælger en forebyggende - eller nærmere, risikoreducerende - operation, er bærere af et gen, der øger risikoen for sygdommen. I Angelina Jolies tilfælde til det voldsomt høje, men en del danske kvinder får hvert år beskeden, at deres risiko også er forhøjet i mere eller mindre grad.

Og så bliver muligheden for operation lagt på bordet. Men ikke som eneste mulighed, udtaler overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten til Oestrogen.dk.
"En grundig og tæt kontrol af kvinden er også et tilbud. Det hele kommer an på den enkelte kvinde, og der er masser af hensyn at tage. F.eks. opfatter en del kvinder, at deres kvindelighed sidder i brysterne, og det gør beslutningen sværere."

Brystkræft og kræft i æggestokkene
Der er mange andre hensyn at tage. For hvor gammel er kvinden, har hun fået de børn, hun ønsker, og præcis hvor stor er hendes risiko. Både for brystkræft, men også for kræft i æggestokkene, som er en risiko, der følger med, når man er bærer af det BRCA-gen, som ofte er synderen.

"Rigtig mange overlever jo brystkræft nu, mens kræft i æggestokkene ikke har så gode udsigter for helbredelse, og hvordan du oplever de risici, er meget forskelligt," fortæller Iben Holten.
"Og selvom der er gode chancer for at komme helt rask ud af brystkræft, er der altså stadigvæk mange kvinder, der dør af det."

Gentest - sådan foregår det
Overvejer du en gentest, er det af sted til lægen. En genetisk analyse består af en undersøgelse af en blodprøve fra en i familien, der har eller har haft sygdommen. Blodprøves tjekkes for mutationer - fejl - i BRCA1 og BRCA2-gerner, og i sjældne tilfælde undersøges også andre gener. Samtidig vil et slags stamtræ, hvor alle syge og raske slægtninge optegnes, være med til at danne grundlag for en risikovurdering.
På baggrund af den skønner lægen, om man kan have en øget risiko for brystkræft og eventuelt tilbydes en gentest.

OPERATION OG OVERLEVELSE

Undersøgelser dokumenterer en øget overlevelse ved forebyggende operationer.

En undersøgelse med 2.482 kvinder med genmutationerne viste, at risikoen for dødelighed var væsentligt nedsat. Ingen af dem, der valgte at få fjernet brysterne, fik konstateret brystkræft i opfølgningsperioden, mens 98 ud af 1.372 kvinder, der ikke valgte operationen, blev ramt af brystkræft.

Dansk undersøgelse af cirka 100 kvinder vist, at 3 har udviklet brystkræft, selvom de fik foretaget en risikoreducerende brystoperation.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Gener, tests og masser af hensyn
Men der er andre vigtige overvejelser, når først gen-testen er taget, og det ikke opløftende resultat står sort på hvidt.
"Hvis du opdager, at du er bærer af et gen, der øger din risiko for sygdommen, hvad betyder det så for dine børn, din søster - og dine søsters børn? Skal de så også undersøges, og har de lyst til at kende deres risiko," spørger Iben Holten.

"Det er meget følsomt, det her, og du bliver nødt til at lægge alle muligheder op for kvinden selv og tale åbent om det."

Gode til at tale om det
Lige præcis dét er vi, ifølge Holten, forholdsvis dygtige til her i landet.
"For hende, der sidder derhjemme med risikoen kan det være umuligt at tackle problemet og alle overvejelserne, men vores kultur herhjemme gør det nemmere for os at tale om det i modsætning til f.eks. USA," udtaler Iben Holten, der hilser Angelina Jolies åbenhed meget velkommen.

"Det er godt, at hun som sexsymbol har udtalt sig om så følsomt et emne. For alle de kvinder, der sidder med samme problem, er det vigtigt og gør en forskel."

Læs mere her!

"Undgå brystkræft - tab dig!"

Æggestokkekræft - opdag sygdommen!

Smut forbi Shoppen i dag!

Læs også