https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/camilla-kjems/camilla-kjems-kopi-2.jpg
Selvudvikling

Bryd tabuet - og opråb!

17. marts 2009
af Camilla Kjems
Hvordan kan vi bo i et af verdens rigeste lande uden at have råd til at tage os ordentlig af vores psykisk syge? Og hvorfor er psykiske lidelser i mange egne af Danmark stadig et tabu?

Jeg er så trist … For hvordan kan vi bo i et af verdens rigeste lande uden at have råd til at tage os ordentlig af vores psykisk syge? Hvordan kan en ung mand - som endda har sat sit liv på spil for det danske militær - gå i ti år uden at få ordentlig hjælp? Og hvorfor er psykiske lidelser i mange egne af Danmark stadig et tabu?

De to første spørgsmål kan kun politikerne svare og handle på - OPRÅB TIL DEM!!! - men det sidste spørgsmål kan kun du og jeg gøre noget ved! Og jeg tager gerne det første skridt: Jeg har selv flere gange i mit liv været ramt af voldsomme depressioner og må den dag i dag stadig tage medicin for det i perioder. Min læge siger, det er arveligt, så jeg og mine nærmeste har gennem årene lært at se tegnene og handle på dem, før de udvikler sig til en egentlig depression. Min mand har oplevet at måtte sygemelde sig på grund af en depression, efter han som 29-årig pludseligt mistede begge sine forældre - og lignende historier hører jeg igen og igen, når jeg gennem mit arbejde møder mennesker fra hele landet og alle samfundslag.

Alle har de én ting tilfælles: De er kommet igennem deres psykiske lidelse ved at turde bryde tavsheden og handle! Det er ingen skam at gå ned, men det er en skam, hvis man aldrig kommer op igen. Og tro mig: Det gør man ikke, hvis man ikke kan tale om det uden at møde kulde og kejtethed.

Historien om ex-soldaten Torben Bødker, der i tirsdags blev dræbt efter at have angrebet to betjente med en sabel, er gudskelov en tragedie af de sjældne, men det ændrer desværre ikke på det skete. Så alle I stærke kvinder derude: Vær med til at bryde tabuet. Fortæl din historie, vær ærlig over for dine venner og din familie, og reager, hvis en af dine kære har brug for din hjælp. Og ser du en politiker på din vej - så stop hende og fortæl hende, at der må gøres noget nu - inden endnu en trist skæbne går til grunde …

De kærligste tanker, ikke mindst til Torben og hans familie, fra
Camilla Kjems
Redaktør for Femina

Vil du være med til at bryde tabuer, så skriv om dine egne erfaringer i kommentarfeltet nedenfor eller til vores mail redaktionen@femina.dk.

Vi bringer et sammendrag med læsernes egne historier i FEMINA i juni.

Læs også