https://imgix.femina.dk/media/article/1637-renee-1.jpg
Selvudvikling

Brev til Renée: Min mand leder efter en affære

16. januar 2018
af Renée Toft Simonsen
Èn ting er at have en affære og lave en fejl, det kan ske, og tilgivelse er noget af det smukkeste i et ægteskab. Men det ER bare en helt anden ting, når det sker igen og igen. Læs ugens brev til Renée her

Kære Renée

Jeg har kendt min mand i ni år, og vi har været gift i fem.

Vi lærte hinanden at kende, da han var 22 år, og jeg var 32.

Jeg havde tre børn fra mit første ægteskab, og vi har fået fire børn sammen. Vi har haft et godt ægteskab sammen – på godt og på ondt.

Men i sommeren 2015, mens jeg var gravid med vores sidste barn, finder jeg ud af, at han flirter med en mor fra vores søns børnehave, både over sms og i det virkelige liv.

På samme tidspunkt finder jeg ud af, at han har lavet en profil på en datingside for folk, som vil være deres partner utro.

Jeg fortæller ham, hvad jeg ved, og han benægter det hele.

Hertil siger jeg, at hvis han ikke fortæller mig sandheden, vil jeg skilles.

Det får ham til at indrømme det hele, og han siger, at han nok skal stoppe, så han sletter sin profil og dropper kontakten til moren fra børnehaven.

Men i februar 2016 opdager jeg, at han igen har kontakt med hende. Vi får det snakket igennem igen, og han siger, at han nok skal stoppe det – igen.

Alligevel begynder de at skrive sammen i løbet af sommeren.

Denne gang har han dog ændret hendes navn til et drengenavn på sin telefon, og jeg opdager det kun, fordi jeg står ved telefonen, da der tikker en sms ind fra hende.

Vi beslutter så at gå i parterapi, og jeg synes, det giver os begge to en masse, vi kan bruge.

Men det korte af lange er, at jeg nu har opdaget, at han har lavet to nye profiler på to datingsider. Jeg har ikke fortalt ham, at jeg ved det, og hvad skal jeg gøre?

Jeg er i tvivl, for der er bare så mange følelser i det fra min side, men jeg har heller ikke lyst til at fortsætte vores ægteskab, hvis han bliver ved på denne her måde.

Jeg forstår bare ikke hans opførsel. Håber, du kan give mig et råd.

Mvh. Anonym

Kære Anonym

Jeg blev helt tung om hjertet, da jeg læste dit brev. Du har allerede kæmpet med din mands utroskab i mange år, før du valgte at skrive til mig.

Jeg gætter på, at du er ved at nå grænsen for, hvad du følelsesmæssigt kan holde til, siden du skriver nu. Og dit spørgsmål til mig bærer også præg af, at konflikter om utroskab har fyldt alt for meget i jeres ægteskab.

Du har, som jeg læser det, syv børn i alt, tre fra dit første ægteskab og fire fra det, du er i lige nu.

Og så er der din mand, som er dig utro.

Ved du hvad: Syv børn!

Det er virkelig noget af en mundfuld at skulle stå alene med.

Ikke nok med, at dine fire yngste børn også bliver skilsmissebørn, så er du denne her gang alene med syv stykker!

Ærlig talt, det må være en fuldstændig sindssyg beslutning at skulle træffe. Både fordi det er hårdt at være alene med så mange børn, og fordi du i forvejen har været dét igennem med dine tre første, derfor véd du, hvor hårdt det er for børn, når forældrene går fra hinanden.

Det i sig selv kan vel nærmest afskrække én fra at blive skilt endnu en gang.

Men på samme tid ser alternativet bare ikke godt ud for at være ærlig.

Din mand har været dig utro, eller i hvert fald skriver han med andre kvinder, og han har haft flere datingprofiler.

Så der er nok en reel risiko for, at der også har været utroskab – muligvis ikke bare en enkelt gang i en kort periode, men derimod mange gange og over en del år.

I har allerede været i parterapi sammen, det har heller ikke ændret ved noget.

Uanset hvordan du vender og drejer det, må du nok se i øjnene, at hvis du vælger at blive sammen med din mand, så indebærer det sandsynligvis, at du skal acceptere at leve med utroskab.

Spørgsmålet er, om du kan det?

Hvis svaret er nej, så er beslutningen måske ikke så svær?

Uanset hvordan du ser på det, så er det smerteligt at være dig lige nu.

Det vil være smerteligt at blive skilt fra en mand, du elsker, men det vil nok være lige så smerteligt at leve med utroskab.

Måske kan du tænke, at det er bedst for børnene, at I ikke bliver skilt, og måske er det også rigtigt.

Men på samme tid kan børnene måske også mærke, at deres far og mor ikke har det godt sammen, og det er sådan noget, der smitter af på stemningen i huset – og dermed også på dem.

Det er kun dig, der kan mærke og vide, hvad der er det rigtige for dig og dine børn lige nu!

Men jeg har lyst til at sige til dig, at én ting er at have en affære og lave en fejl, det kan ske, og tilgivelse er noget af det smukkeste i et ægteskab.

Men det ER bare en helt anden ting, når det sker igen og igen. At den ene gentagne gange gør noget, som vedkommende VED gør den anden part meget ondt.

Når det er sådan, det hænger sammen, så er vi forbi det med at begå fejl og ovre i det med at have mangel på omsorg, respekt og empati.

Og det tænker jeg, man godt kan miste sig selv i, hvis man bliver ved med at være en del af det. Så pas på dig selv.

Kærlig hilsen Renée

Cand.psych. Renée Toft Simonsen giver hver uge gode råd og kærlige indspark til læserne. Du kan spørge hende om alt, hvad der hører kvindelivet til. Skriv til femina, Havneholmen 33, 1561 Kbh. V, og mærk kuverten ”Kære Renée”. Eller send en e-mail til renee@femina.dk. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte de breve, der bringes i bladet. Alle, der skriver til Renée, får svar, uanset om spørgsmålet bruges i bladet eller ej.

Meget mere Renée

Her kan du finde tidligere svar og klummer fra Renée. Så tumler du lige nu med et parforhold, der halter, eller en teenager, der ikke trives, eller lignende, så find et godt råd, der måske kan hjælpe dig videre.

Følg også femina på Facebook, hvor du altid er velkommen til at komme med din mening om artiklerne i bladet eller andre ting, du finder aktuelt at debattere.

Læs også