https://imgix.femina.dk/renee_toft_simonsen_sekundaer_interview_jeg_er_fucking_hot.jpg
Selvudvikling

Brev til Renée: Min mand er gammel og sur

5. februar 2020
af Renée Toft Simonsen.
Foto: runolfur gudbjørnsson
”Jeg har et rigtig godt forhold til mine børn og børnebørn. Problemet er, at min mand er sur og negativ over for dem, så de gider ham ikke mere.” Læs ugens brev til Renée her.

Hej Renée

Jeg skriver til dig, fordi jeg er nået til et punkt, hvor jeg trænger til et godt råd. Jeg er gift på 30. år, og min mand har to døtre fra et tidligere forhold.

Dem ser vi måske to gange om året, for han har ikke så godt et forhold til dem. Jeg har også selv to børn fra et tidligere forhold og fem børnebørn, som jeg elsker over alt på Jorden.

Jeg har et rigtig godt forhold til dem alle sammen. Problemet er, at min mand er sur og negativ over for dem, så de gider ham ikke mere.

Han nedgør alt og alle. Jeg har snakket med ham rigtig, rigtig, rigtig mange gange. Så går det fint i 14 dage, og så er den gal igen, og sådan fortsætter det.

Vi har lige haft familiefest, hvor han var uforskammet, og hvis de for eksempel spurgte ham om noget, fik de et møgbeskidt svar. Han var sur hele dagen.

Da de var taget hjem, sagde jeg det til ham, men han kunne ikke se, at han havde gjort noget forkert.

Han bliver 80 år om et par måneder, og jeg er 73 år og meget aktiv, hvor han bare sidder hjemme foran fjernsynet. Det er ikke første gang, han viser den opførsel.

Han er blevet en rigtig sur, gammel mand, og jeg er så ked af, at han næsten altid skal ødelægge mit gode humør. Jeg håber, du kan hjælpe mig. Hvad skal jeg gøre?

Venlig hilsen en kvinde på 73

Kære kvinde på 73

Jeg tænkte først, at din mand måske ”bare” er blevet så gammel, at han ikke orker uro og larm mere, og det er derfor, han bliver sur og beskidt i munden?

Måske ved han ikke selv, at det er sådan, men kan bare mærke, at han bliver voldsomt irriteret, når dine børn og børnebørn kommer på besøg? Ofte er det sådan, at når vi bliver ældre, tåler vi mindre larm og uro, vi bliver mindre sociale og har ikke energi til så meget.

Du skriver ikke, om han har været til læge og er blevet undersøgt for de sygdomme, der knytter sig til alderdommen. Hvis ikke, tænker jeg, at I kan tage til lægen og få en snak om de ting, der generer jeres ægteskab og hans temperament, og hvorvidt der kan ligge en fysisk årsag til grund?

Hvis der er, er det så muligt, at medicin eller andre hjælpemidler kan løse jeres udfordringer og mildne hans surhed?

Du skriver også, at du er meget aktiv, så jeg tænker, at du helbredsmæssigt er i god form. Derfor kunne det være en mulighed, at du begynder at komme mere ud af huset, når du skal være selskabelig. For eksempel behøver det ikke altid være dine børn og børnebørn, der besøger dig.

Du kan sagtens være den, der tager ud til dem, og så kan I holde jeres familiefest derude. Måske kan du endda overnatte og på den måde få mere tid med din familie.

Din mand kan så vælge, om han vil med eller ej, og hvis han gerne vil, så kan en forudsætning være, at han lover ikke at være sur. Hvis det viser sig, at han ikke helt kan klare det, eller han ikke orker at være væk hjemmefra, så er en mulighed, at han bare ikke er med til familiefesten.

Måske vil det være en lettelse for ham at slippe for at komme af sted eller have besøg?

Han virker ikke særlig socialt anlagt og har ikke et godt forhold til sine egne børn, så måske er det bare anstrengende for ham at være sammen med andre mennesker end dig?

Måske kunne det også være en lettelse for dig at være alene med din familie, så du ikke hele tiden skal være på vagt over for, om han får sagt noget grimt eller fornærmer nogen? Der er jo ingen, der siger, at fordi man er gift, så skal man partout lave alting sammen.

Jeg ved godt, det kan være svært at tage af sted uden ham, fordi han så sidder alene tilbage. Men alternativet – at du bliver nervøs og ked af det, når du skal være sammen med dine børn – er heller ikke rart, så måske er det at tage af sted alene det bedste af to onder?

Det gælder også, hvis du har lyst til at være sammen med veninder eller gå til bridge, porcelænsmaling, yoga, svømning, eller hvad der interesserer dig, uden din mand.

Din mand er syv år ældre end dig, og han er gået lidt i stå. Men 73 år er ingen alder, når man er aktiv og ved godt helbred, så selv om du elsker din mand, og I har været sammen i mange år, så synes jeg sagtens, du kan gøre ting for dig selv, som gør dig glad, selv om de måske ikke inkluderer ham.

Du har kun det her ene liv. Jeg synes, du skal nyde det, så godt du kan, og så kan du passe på din mand, elske ham og være sammen med ham alle de andre dage.

Kærlig hilsen Renée

SKRIV TIL RENÉE
Cand.psych. Renée Toft Simonsen giver hver uge gode råd og kærlige indspark til læserne. Du kan spørge om alt, hvad der hører kvindelivet til. Send en e-mail til renee@femina.dk.

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte i de breve, der bringes i bladet. Da Renée modtager mange breve, kan der gå et stykke tid, før du modtager svar. Kun de breve, der bringes i bladet, får svar.

MEGET MERE RENÉE
Her kan du finde tidligere svar fra Renée. Så tumler du lige nu med et parforhold, der halter, eller en teenager, der ikke trives, eller lignende, så find et godt råd, der måske kan hjælpe dig videre.

LYT TIL RENÉE
I podcasten ”Brev til Renée” kan du møde Renée, der svarer på spørgsmål om følelser og parforhold fra jer derude. Lyt med her

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også