Renée Toft Simonsen
Selvudvikling

Brev til Renée: Jeg føler mig glemt, når min mand ikke gider give mig en julegave

20. november 2019
af Renée Toft Simonsen
Jeg har virkelig prøvet at give slip på mit ’barnlige’ ønske om, at der ligger en gave under træet til mig, men det er endnu ikke lykkedes mig. Læs ugens brev til Renée her.

Kære Renée

Jeg er en 42-årig kvinde med et barnligt problem. Det synes min mand i hvert fald. I de 20 år, vi har været kærester, har det været et tilbagevendende problem, at han ikke husker eller gider at købe en julegave til mig, og jeg bliver skuffet hver gang!

Jeg har virkelig prøvet at give slip på mit ”barnlige” ønske om, at der ligger en gave under træet til mig, men det er endnu ikke lykkedes mig.

Jeg er da selvfølgelig glad for at få gaver fra vores børn og er fuldstændig tilfreds med en bordskåner fra sløjdtimerne og en knyttet nøglering. Men når min mand ikke får købt en gave til mig, føler jeg mig simpelthen overset.

Jeg føler også selv, at det er lidt barnligt, men for mig repræsenterer den gave, at han ser mig, og hvem jeg er. At han har tænkt på mig og på, hvad der ville gøre mig glad.

Når han husker at købe en gave, rammer han nogle gange virkelig plet, som da han gav mig en smuk ring og et fint sæt undertøj – men andre gange slet ikke.

Jeg har for eksempel fået en badevægt og en blender. Så jeg er måske også for krævende. Men altså, når jeg slet ikke får en gave, så bliver jeg faktisk såret, selv om jeg selvfølgelig selv kunne købe det, jeg mangler – det er bare ikke det samme, synes jeg.

Er det bare mig, der er barnlig og fintfølende?

Kærlig hilsen Gaveelskeren

Kære Gaveelsker

Du er ikke for barnlig eller fintfølende. Du er præcis, som du skal være, med alt, hvad der er dig.

Nogle gange kan vi have følelser, der kommer i vejen for os og laver ballade. Indimellem kan vi lade dem passere, andre gange kan vi ikke.

Det kommer an på, hvor vigtigt det er for os. Vigtighed er meget individuelt og afhænger af mange faktorer, der ofte knytter sig til erfaringer og erindringer, og at få en gave til jul betyder meget for dig af alle mulige grunde.

Du kan godt arbejde med, at det ikke skal være så vigtigt for dig, men jeg tænker, at det er en overskuelig ting, så måske er det muligt, du og din mand kunne løse problemet sammen? I har været sammen i 20 år, I elsker hinanden.

Jeg går ud fra, I har det godt sammen det meste af tiden, og jeg går også ud fra, han kan en masse andre ting end det med gaver, siden du stadig er sammen med ham.

Med den baggrund skulle det derfor være muligt at tage det her problem alvorligt og løse det. Første skridt vil være at få ham til at forstå, at det er alvor.

Har du mon gjort det? Ved han, hvor sårende det er for dig, eller synes du selv, det er så pinligt brændende at ønske sig en julegave af sin mand, at du faktisk ikke har fået formidlet alvoren?

Nogle gange tror vi, at vi har sagt det, der er i vores hjerte, og at den anden har forstået det, men meget ofte har vi ikke været grundige nok i vores formidling, netop fordi det føles pinligt at have det sådan.

Mit forslag er, at du indkalder til ægteskabsmøde og skriver en dagsorden, hvor det med gaver er på som første punkt.

Lav ikke sjov med det, slå det ikke hen, tag det alvorligt, og stå ved dig selv og det, du ønsker. Derefter vil jeg foreslå, at du også tager en bog med til ægteskabsmødet, en bog, der handler om kærlighedssprog.

Et forslag kunne være Gary Chapmans bog ”Kærlighedens 5 sprog”. De fem sprog er fysisk berøring, anerkendende ord, tid, gaver og tjenester. Tesen er, at vi forstår og oplever kærlighed gennem alle de her fem sprog, men at vi alle har et favoritsprog.

Når vi får noget fra vores partner på det sprog, vi foretrækker, føler vi os elskede. Så hvis din mands kærlighedssprog er tid, men dit sprog er gaver, så giver I hinanden dét, I selv ønsker at få, men I får ikke dét, I selv har brug for.

Jeg tænker, at det kunne åbne op for forståelse fra begge sider at arbejde sammen om at finde ud af, hvad jeres kærlighedssprog er. Gevinsten kunne være, at din mand får en dybere forståelse for, hvad der får dig til at føle dig elsket, set og taget vare på.

Og i det her tilfælde, hvad det gør ved dig, når du ikke får en julegave – nemlig at du så ikke føler dig elsket, du føler dig i stedet usynlig og overset.

Husk, ægteskabsmødet skal være alvorligt, og i en god tone – ingen bebrejdelser, men venligt og kærligt og ud fra ønsket om at få mere kærlighed ind i jeres relation.

Det er en øvelse, hvor I begge kan lære noget. Og ja, det er muligt, det kunne munde ud i, at du får en julegave i år. Det håber jeg.

Kærlig hilsen Renée

SKRIV TIL RENÉE
Cand.psych. Renée Toft Simonsen giver hver uge gode råd og kærlige indspark til læserne. Du kan spørge om alt, hvad der hører kvindelivet til. Send en e-mail til renee@femina.dk.

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte i de breve, der bringes i bladet. Da Renée modtager mange breve, kan der gå et stykke tid, før du modtager svar. Kun de breve, der bringes i bladet, får svar.

MEGET MERE RENÉE
Her kan du finde tidligere svar fra Renée. Så tumler du lige nu med et parforhold, der halter, eller en teenager, der ikke trives, eller lignende, så find et godt råd, der måske kan hjælpe dig videre.

LYT TIL RENÉE
I podcasten ”Brev til Renée” kan du møde Renée, der svarer på spørgsmål om følelser og parforhold fra jer derude. Lyt med her

Renée Toft Simonsen
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også