Bliv klogere på dine følelser!
Foto: PR
Hun har hjulpet masser af mennesker. Lyttet og talt, som præst, psykoterapeut - og 'bare' som menneske. Oplevet, hvordan folk finder vej, når de får hjælp til at ændre, hvad de kan ændre - og til at give slip dér, hvor man ingenting kan gøre. Det er der bare rigtig mange af os, der ikke er så gode til.
Billig hjælp til selvhjælp
Men hjælpen er - bogstavligt talt - lige ved hånden. Ilse Sand har nemlig skrevet bogen 'Find nye veje i følelsernes labyrint', der sparer dig for dyre terapitimer og i stedet guider dig selv på rette vej.
"Jeg har skrevet bogen, fordi jeg kan høre, at de folk jeg taler med, mangler en viden omkring følelser. Psykoterapi er dyrt, og folk kan faktisk læse sig til en stor del af hjælpen," siger Ilse Sand til Oestrogen.dk.
"For når først du ved, hvad du føler - og hvorfor - bliver det bare lidt nemmere at finde ud af livet."
Hun er uddannet cand.theol og psykoterapeut og krops/gestalt-terapeut
Hun er optaget i Dansk Psykoterapeut Forening og i Dansk Forfatterforening.
Hun er forfatter til bøgerne 'Elsk dig selv - en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle'.
un arbejder med psykoterapi, supervision, kurser, foredrag og rådgivning .
Læs mere om Ilse Sand her!
Tænk realistisk
Og hvis du tror, menuen står på den sædvanlige 'positive thinking', er du lidt på vildspor. Det handler nemlig langt fra om altid at tænke så positivt, som selvhjælpsbøgerne gerne vil have os til. Nogle mennesker er blevet så dygtige til at tænke positivt, at de får lagt et filter mellem sig selv og virkeligheden, siger Ilse Sand.
Derfor lyder rådet fra hende:
"Tænk realistisk! Ikke for enhver pris 'unødigt' positivt. Man må ikke komme for langt væk fra sig selv, for det er i sig selv meget smertefuldt, men selvfølgelig skal man heller tænke unødvendigt negativt. Bare tænk så realistisk som muligt og se verden og virkeligheden, som den er."
Du er ikke dine tanker
Og virkeligheden? Den er ikke dine tanker.
"Du er ikke dine tanker, for tanker kan ændres. Så tjek dine tanker ud med realistiske briller og se, om det egentlig er sandheden, du har i hovedet," siger Ilse Sand, der også er forfatteren bag bogen 'Elsk dig selv'.
"Hvis du tænker, at du f.eks. ikke er så klog, så dygtig, så smuk som dén og dén, så se på - måske med hjælp fra en ven, der kan se det udefra - og ta' et realitytjek på dine tanker.
Facebook, fokus og rette værdier
Og hvem er det egentlig, vi sammenligner os med, når vi giver os selv karakterer og beslutter om vi er dumpet eller bestået? Måske de forkerte, lyder det fra Sand.
"Måske suger man til sig af andres succeshistorier på Facebook, eller måske sammenligner man sig med en ekstra talentfuld veninde eller søster. Af og til er det sundt at sammenligne sig selv med andre, end man plejer. Det kan gi' et lidt andet billede, og det kan man ha' brug for," forklarer hun.
"Det er nemlig muligt at rette fokus mod dét, der giver dig glæde, håb og værdi fremfor dine fejl."
Send tankerne til eftersyn
Så en nemmere forståelse af, hvorfor vi handler, som vi gør, kan vi altså hente ved at gi' os selv et tankeeftersyn. Også når det handler om den vrede, vi så ofte har hørt, det er vigtigt at komme af med. Et raskt skænderi renser luften og får skuldrene på plads. Eller også gør det ikke.
"Der er meget folketro i vores måde at tænke på, og vi har læst os til, at det er godt at aflevere sin vrede, at komme af med den. Men tingene er ikke så enkle," siger forfatteren og forklarer, at nyere forskning faktisk viser, at vreden ikke nødvendigvis bliver mindre af at blive sagt højt.
Vrede - hold fast eller gi' slip!
Til gengæld risikerer man at såre nogen.
"Når man giver udtryk for sin vrede, kan man jo godt regne med, at den, der eventuelt modtager den, bliver utilfreds. Men det er mere interessant at finde ud af, om du er vred, fordi der er et ønske, du ikke har fået opfyldt," forklarer hun. På den måde bliver vi klogere på os selv og på, om det er realistisk at 'få vores vilje', eller om vi skal give slip.
"Der kan sagtens komme noget godt ud af at sige tingene, og vreden kan godt forsvinde, men det vigtigste ved at sige det er, at folk bliver lidt klogere på, hvem vi er - og at du selv gør det."
Brok virker ikke!
Og det kan altså betale sig at kigge sine tanker igennem, inden man handler på de følelser, der følger med dem, råder Ilse Sand.
Vrede kan f.eks. skyldes urealistiske forventninger og blive til en dårlig følelse.
"Og det det dårlige forstærker jo det dårlige. Det er mere interessant at kigge på dine egne behov. Er der noget, du kan ændre, trænger du til forandringer. Brok virker ikke. Det er bare en ventil, der gør, at man kan holde ud lidt endnu."
Interviewet blev bragt første gang i juli 2013