https://imgix.femina.dk/media/14619ac874e54b1d9e622c00e100d9e8.jpg
Selvudvikling

Bliv bedre til at hjælpe andre kvinder

18. marts 2011
af Lene Rode
Foto: Colourbox
Nogle gange er kvinde virkelig kvinde værst. Vi spænder ben for os selv og hinanden og skal lære, at jo mere vi giver – jo mere får vi igen

Den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright er kendt for at have sagt, at der findes en særlig plads i helvede for kvinder, der ikke hjælper hinanden. I så fald må der ifølge arbejdsmarkeds- og netværksekspert Soulaima Gourani være trangt. For faktisk er kvinder rigtig dårlige til at hjælpe hinanden til succes:
- Hvis en kvinde får hjælp til et projekt, en opgave eller til at få et job, så er det i 9 ud af 10 tilfælde af en mand. Kvinder kan næsten ikke holde det ud, hvis en kvinde, de kender, får succes, ser for godt ud eller tjener for mange penge - for de føler, at det sætter dem i et dårligere lys, siger Soulaima Gourani.

Vil selv være dronning
Også psykolog Mette Holm mener, at kvinde ofte er kvinde værst:
- Vores måde at konkurrere på er mere subtil og egentlig mere ubehagelig. Vi har svært ved at hjælpe hinanden af et ærligt hjerte, fordi vi vil have noget tilbage. Og fordi vi ikke ønsker at blive overhalet af andre kvinder. Vi kan altså godt hjælpe nogen, der er svagere, men ikke nogen, der er på samme niveau eller højere. Vi vil selv være dronning. Det er et meget ikke-fl atterende træk, og det handler i bund og grund om vores eget selvværd, siger hun.

Netværk er en adfærd
Men hvorfor er det så, der findes så mange kvindenetværk i Danmark?
- Fordi kvinder godt kan lide at være sammen. Men de vil helst være sammen med nogle, der ligner dem, så de laver netværk for samme faggrupper som dem selv i stedet for nogle, der komplementerer dem. De udveksler måske lidt erfaringer, men de hjælper ikke hinanden til at få en stor opgave eller et nyt job. Netværk er en adfærd, ikke noget, man får via medlemskab. Det hjælper heller ikke noget at have 800 connections på LinkedIn. Det er meget bedre at finde 18-20 virkelig gode personer, som man kan netværke med. Ikke dine veninder, men mennesker, der har noget og kan noget, du har brug for, forklarer Soulaima Gourani.

Lær af andre
- Hvis du vil rykke dig, gælder det om at være sammen med mennesker, du kan se op til og lære af, siger Mette Holm. At sige: "Hende der, hun er godt nok sej! Hende kan jeg virkelig lære noget af!"

Læs også

mænd

Online netværk er fremtiden

https://imgix.femina.dk/legacy/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/karriere/2011/03/1111-kvinder-hjalper-kvinder/lamejucardigan.jpg

Læs også