Amalie Dollerup
Selvudvikling

Badehotellets Amalie Dollerup er nybagt mor: "Det har været rigtig hårdt, men jeg er også stolt over, at jeg gjorde det"

11. februar 2020
af Anne Bruhn Jørgensen anne.joergensen@soendag.dk
Foto: Nellie Møberg. Makeup: Maria Wahlin
Blot ni uger efter fødslen af sit første barn var Amalie Dollerup tilbage i rollen som Amanda i en af Danmarks mest populære tv-serier nogen sinde, nemlig ”Badehotellet”. Det seneste år har de begge oplevet nye udfordringer: Amanda som bestyrerinde på det velkendte badehotel og Amalie som mor til sønnen August.
Den 30. december 2013 stiftede tv-seerne for første gang bekendtskab med Andersens Badehotel, hvor hr. og fru Andersen i skikkelse af Ole Thestrup og Bodil Jørgensen bød velkommen til de københavnske hotelgæster, som trofast besøger hotellet hvert år. Siden dengang har seriens mange seere været mindst lige så trofaste. For nylig viste en undersøgelse, at ”Badehotellet” er den tredjemest sete danske tv-serie nogen sinde, kun overgået af ”Matador” og ”Krøniken”. Gennem seriens nu syv sæsoner har en lang række kendte danske skuespillere medvirket i den store seersucces, og én af dem, som har været med siden allerførste afsnit, er 33-årige Amalie Dollerup, der spiller rollen som grosserer Madsens datter Amanda.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg
– Hun må næsten være den karakter, der har udviklet sig allermest. Hun har gennemlevet to ægteskaber, et praktisk med en homoseksuel mand, men også et, der byggede på stor kærlighed, som brast i forrige sæson. Det har alt sammen modnet hende. Hvor hun startede som en 19-årig teenager med et iltert temperament, har hun udviklet sig til en voksen, ansvarsfuld kvinde. – Jeg synes altid, hun har været virkelig sej og stået op mod sin stædige, temperamentsfulde far og generelt taget kampene i et meget mandsdomineret samfund. Det beundrer jeg hende virkelig for. Jeg er ikke selv en, der råber lige så højt, men Amanda har en attitude, som fortæller, at man ikke skal lave noget pis med hende, og jeg synes, hun er en dejlig kvindeudviklende karakter at skulle give liv til. LÆS OGSÅ: Manuskriptforfatter på Badehotellet: "Jeg er så stolt af den serie"

En rigtig kvindeserie

Gennem årene er Amalie blevet kontaktet af flere kvinder, som har takket hende for Amanda og for det forbillede, karakteren er for unge piger, simpelthen fordi hun siger fra og lever sit liv, som hun vil. – ”Badehotellet” er virkelig en kvindeserie med kvindelige ledere, stuepiger og fru Andersen, som går op imod mændene, men der er også nogle stærke hustruer blandt gæsterne. Serien handler på mange måder om de kvinder, der sad i krogene og ikke blev hørt, men som i virkeligheden var superseje. I den nye syvende sæson af ”Badehotellet”, som foregår i sommeren 1940, er Amanda blevet hotelbestyrerinde. En titel, der i sin tid tilhørte fru Andersen, senere Fie, og i sidste sæson blev opgaven – relativt klodset – varetaget af stuepigen Edith. Men nu er det altså grosserer Madsens datter, som har fået opgaven, efter at hun sammen med Philip Dupont og grev Ditmar har købt hotellet. – Det skal hun lige lære, for der er selvfølgelig bump på vejen, men hun håndterer rent faktisk de bump. Amanda udfordres også af tiden, fordi der så småt snuser tyskere rundt omkring hotellet, så det er en meget interessant periode, og hun har bestemt sit at se til. – Der ligger en opgave i at være en naturlig autoritet over for gruppen af hotelgæster, som hun selv tidligere var på lige fod med. Nu skal hun byde dem velkommen og tage sig af dem. Hun er ikke stuepige, men leder. Faktisk en meget moderne leder, som er god til at give sine medarbejdere plads og spørge dem til råds. Amalie er langtfra den eneste, som har været fast inventar i serien gennem alle årene. Tværtimod. Det betyder, at holdet efterhånden kender hinanden rigtig godt, og det har samtidig givet skuespilleren Amalie plads til at udvikle sig. – Vores branche er meget flygtig, og typisk arbejder man sammen i to-tre måneder, og så er man færdig, og alle skal videre til noget andet med nye mennesker. Men det, at vi filmer sammen hvert år i mange måneder, betyder, at vi er blevet en hel lille familie og et tv-ensemble.

Nerver på bryllupsdagen

Det er ikke kun Amanda, der er blevet ældre gennem ”Badehotellets” syv sæsoner. Det er Amalie også. Da Amanda grundlagde sit eget reklamebureau, gik Amalie fra at være fastansat på Aalborg Teater til at være freelancer. Samtidig blev Amanda gift, og det blev Amalie også. I 2017 sagde hun ja til sin kæreste gennem 11 år, skuespiller Andreas Jebro. De to mødtes på Skuespillerskolen i Aarhus. – Inden Andreas og jeg blev gift, forstod jeg ikke det der med, at folk bliver nervøse på deres bryllupsdag. Altså hvad er der reelt at være nervøs for? Men jeg var simpelthen så nervøs. Jeg syntes, det var meget stort at skulle sige ja til hinanden. Det var også stort efterfølgende at kunne omtale ham som min mand frem for min kæreste. Ud over deres åbenlyse fælles interesse for skuespil, som betyder, at Amalie og Andreas øver replikker med hinanden og hjælper hinanden med praktiske ting som kontraktforhandlinger og lignende, supplerer de også hinanden på det personlige plan. – Andreas er meget handlende og løsningsorienteret, hvor jeg godt kan have sværere ved at se mig ud af tingene en gang imellem, og der er han rigtig god til at smitte mig med sit overskud, synes jeg. Der inspirerer han mig. Vi er også gode til at grine sammen, og så er vi bare gode for hinanden, tror jeg. Da de sagde ja til hinanden, valgte de at beholde deres efternavne i stedet at tage den andens. – Der er så meget identitet i et navn, og jeg føler ikke, jeg kan hedde andet end Dollerup. Andreas er selvfølgelig velkommen til at tage mit efternavn, men jeg har ikke lyst til at få et nyt navn. Det har intet at gøre med min kærlighed til ham. Vores søn har til gengæld fået begge vores efternavne. LÆS OGSÅ: "Jeg anede ikke, om jeg kunne finde ud af at spille skuespil", har Amalie Dollerup tidligere sagt i et interview til SØNDAG

Et spejl på puslebordet

Sønnens fulde navn er August Dollerup Jebro, og han blev født i juni sidste år. – Der er to kategorier, jeg kan sætte på det at blive mor: Det er udfordrende, men frem for alt er det det mest livsbekræftende, jeg nogen sinde har prøvet. Jeg troede, jeg kendte livet, men når man får et barn, er det som at åbne ind til en ny verden. Det er en kæmpe omvæltning. Det er som at have et lille spejl liggende på puslebordet, som stirrer på en. August har nemlig Amalies brune øjne, fortæller hun stolt. – Jeg havde sådan håbet på, at han lignede mig lidt, og det gør han faktisk. – Verden er blevet mere spændende, synes jeg. Hverdagen er, hvad den er, med bleer og gylp, men gennem August oplever jeg også verden igen: Gud, hvordan ser fingre egentlig ud? Og hvor er der mange skygger, når lyset falder. Der er detaljer i hverdagen og i livet, som jeg havde glemt, og som han minder mig om. – Jeg synes, mit følelsesbarometer er eksploderet, alting er blevet så sårbart. Nu har jeg virkelig noget at miste. Jeg er blevet mere følsom, men det, synes jeg ikke, er en dårlig ting, tværtimod. Det ser jeg bare som en udvidelse af min palet, og som noget, jeg helt sikkert også kommer til at bruge i mit arbejde. Samtidig er jeg blevet meget modigere, efter at jeg er blevet mor, og også mere tro mod mig selv. Amalie overvejede kort, om hun skulle takke nej til at lave ”Badehotellet” så kort tid efter sin fødsel, men samtidig var hun aldrig rigtig i tvivl. Løsningen blev, at Andreas og August var med hende på arbejde de fleste dage, og så kiggede de med fra sidelinjen, mens Amalie fik sat hår, lagt makeup og filmede. – Det har været rigtig hårdt, men jeg er også meget stolt over, at jeg gjorde det og kom så godt igennem. Nu kan alle slags arbejdsopgaver bare komme an.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også