https://imgix.femina.dk/media/article/anette_stoevelbaek_img_0036.png
Selvudvikling

Anette Støvelbæk: "Jeg kan bedre se, at hun er ret cool, hende fru Frigh!"

29. januar 2021
af Britta Bjerre
Foto: Nellie Møberg
Anette Støvelbæk har levet on and off med Alice Frigh og "Badehotellet" i snart ni år efterhånden. Det har næsten været "terapeutisk" og givet anledning til refleksion over sit eget liv, siger hun.

For et stykke tid siden sad Anette Støvelbæk sammen med sin mor og genså hele "Badehotellet", alle syv sæsoner, der var på det tidspunkt.

At de overhovedet sad der, mor og datter, og så tv-serie sammen, skyldes en tradition, der blev skabt i familien hjemme hos Anette og hendes mand, skuespiller Lars Mikkelsen, efter at Anettes far døde for godt fire år siden, fortæller hun.

- Vi holder søndagsmiddage i familien, hvor de, der er hjemme, og de, de har tid, dukker op og spiser med. Indimellem er vi der alle sammen: Begge vores drenge, med eller uden kærester, min mor, Lars, mig. Andre gange er vi få. Hvis det ikke lige passer, springer vi en søndag over eller vælger en anden dag i ugen.

- Men vi samles, og traditionen er, at vores "søndagsmiddage" altid ender med, at vi ser tv-serier. Hen over en periode, hvor Lars var meget væk, og drengene heller ikke kunne komme, besluttede min mor og jeg så altså, at nu ser vi sgu "Badehotellet" forfra igen.

Ni år med fru Frigh

Anette har faktisk levet on and off med Alice Frigh og "Badehotellet" i snart ni år efterhånden.

- Og det er altså ret vildt. Og sjældent. Jeg tror ikke, der er andre serier herhjemme, der er blevet optaget hen over otte år, som "Badehotellet" er. Til foråret er det ni år siden, vi startede med de første optagelser. Det er exceptionelt at få lov at tage sådan en rolle på sig og med sig igennem så lang tid, siger hun.

https://imgix.femina.dk/fru_frigh_badehotellet.png

Hun erindrer ikke, at hun nogensinde har prøvet dét før, sådan at kigge tilbage på noget, hun har lavet, og se det hele igen, som hun nu gjorde med "Badehotellet". Og det satte mange tanker i gang.

- Det blev næsten helt terapeutisk. For hvad er der egentlig sket med fru Frigh i løbet af de år - og hvad er der i øvrigt sket med mig?

LÆS OGSÅ: Sonja Oppenhagen: Livet skal leves HVER dag

- Jeg har i hvert fald tænkt over her bagefter, at jeg tror, det er sundt for os at stoppe engang imellem og spørge os selv: "Hvad er der egentlig sket i mit liv det sidste år - eller de sidste fem år?" For kan vi huske det? Vi er hele tiden på vej videre, og nogen gange når vi ikke at lære noget af det, vi gennemgår undervejs, fordi vi har så travlt med at komme videre. Hvilket er ret tosset.

- Den tid til refleksion, som coronanedlukningen pludselig har givet mange af os, er simpelt hen så vigtig, tror jeg. Vigtigere end vi måske lige forestiller os, når vi har travlt med at have travlt.

Har mistet mange

At hun var på tur tilbage i tiden med "Badehotellet" og sig selv i rollen som Alice Frigh, satte som sagt også tanker i gang om hendes eget liv og de snart ni år, der er gået.

- Jeg tænkte umiddelbart: Uh, der er sket meget! Mange roller. Mange familiemæssige ting. Dødsfald også. Vi har mistet mange på de ni år. Min far, som døde for fire et halvt år siden. Min mormor. Flere venner.

- Det var samtidig de år, hvor mine børn er blevet voksne med de forskellige problematikker, der følger med det. Der har også været perioder, hvor Lars har været meget i udlandet, og hvor det meget har været mig, der har været herhjeme alene med vores børn. Set i bakspejlet har det også været sindssygt hårdt indimellem.

Det er også år, hvor hun selv er gået fra at være i 40'erne til at runde 50'erne. Og jo, siger hun, hun fornemmer, at der i de år er kommet en større ro i hendes liv - og over hende selv. Men hun tilføjer:

- Vi har vel alle sammen en forestilling om, at vores liv på et eller andet tidspunkt skal finde en eller anden form for stabilitet. Det synes jeg også, at der er kommet trods alt.

- Men altså, livet bliver ved med at være en kompliceret størrelse. Og en størrelse, som vi hverken kan forudsige eller insistere på skal være på en bestemt måde. Fordi ting sker. Livet sker. Man tror, tingene ser ud på én måde, og så kommer de til at tage sig helt anderledes ud.

LÆS OGSÅ: Benedikte Hansen: Jeg er ved at være klar til at møde kærligheden igen

Jeg har lært én ting

I mange år var et af Anettes yndlingsord "Ja". For som hun tit har sagt: - Vi kommer jo ingen vegne, hvis vi ikke siger ja.

Men igennem årene har hun faktisk været i øvelejr med den øvelse, der går ud på at lære at vippe sin medfødte ja-hat af bare engang imellem. Om det siger hun i hvert fald ret stærkt:

- Jeg har efterhånden lært én ting: At der er en styrke i at vise, hvor meget man kan klare. Men der er altså også en styrke i at vise, hvor meget man har LYST til at klare.

https://imgix.femina.dk/anette_stoevelbaek_img_0091.png

- Bare fordi du kan klare meget, betyder det ikke også, at du SKAL klare meget. Den forventning behøver du simpelt hen ikke at have til dig selv. Og det gør andre heller ikke. Vi ER bare mennesker og skal have lov til at bare at være mennesker. Og det skal vi også huske at give os selv lov til.

- Så hvis du spørger, om jeg er blevet bedretil at sige nej, er svaret altså: Ja! Og ja, jeg øver mig stadig!

Ret cool

Efter at have fulgt sig selv i rollen som Alice Frigh har Anette faktisk også fået en bedre forståelse af den karakter, hun ellers kender temmelig godt, fortæller hun.

- Jeg kan bedre se, at hun er ret cool, hende fru Frigh!

- Jeg har hele tiden håbet, at der skulle komme noget kærlighed ind i Alices liv. Det kom der så i forrige sæson, men desværre faldt hun lidt tilbage i gamle mønstre og blev forfjamsket og lod sig tryllebinde af en mand, der viste sig at være en sjuft. Vi får altid manus leveret løbende undervejs, så jeg vidste faktisk ikke, da vi optog de første scener af syvende sæson, om det skulle vise sig, at hun endelig var ved at finde den store kærlighed. Det var det så ikke.

- Men det ønsker jeg virkelig for hende. For hun er en kvinde, der har brug for et menneske med den virilitet og skævhed, som hr. Frigh netop ikke havde. Jeg kan selvfølgelig ikke røbe, hvad der sker i den nye sæson. Men lad mig sige det sådan: Fru Frigh er stadig i proces.

Ottende sæson af "Badehotellet" har premiere på TV2 og TV2 Play 1. februar 2021. Her er vi i serien nået frem til året 1941.

Læs også