Ane Cortzen
Interview

Ane Cortzen: "Jeg er ikke så ærgerrig længere, i forhold til hvad jeg skal opnå, og hvordan jeg skal se ud"

23. december 2021
af Britta Bjerre
Foto: Andreas Houmann
Ane Cortzen er i dag 47 år. En mærkelig mellemalder, som hun selv beskriver det, og som hun har svært ved at definere. Alligevel er hun i dag faldet til ro i den, hun er.

I år er det 10 år siden, Ane Cortzen fik sin debut som tv-vært. Pludselig stod hun der i DR-programmet ”TV! TV! TV!” som vært og var på en eller anden måde noget andet end det, vi var vant til.

Da den danske tv-branche et halvt år senere uddelte tv-priser, blev hun kåret som ”Årets Værtstalent 2011”. Og fra da af var Ane Cortzen – ja, tv-værten Ane Cortzen.

I dag er hun stadig tv-vært, men hun er også radiovært, foredragsholder, moderator, skribent, konsulent. Og sin egen.

Allerede i 2016 sagde hun sit faste job op i DR og var blandt andet kulturchef for Kähler-koncernens restauranter, inden hun i 2019 blev selvstændig.

Beskriv dig selv med tre ord:

– Jeg er livsduelig. Jeg synes, det har vist sig, at jeg er meget god til at klare mig i livet. Og så vil jeg sige: Jeg er spontan. Og jeg er nysgerrig.

Hvad er det største eller bedste, der er sket for dig i år?

– At min datter er blevet student – og voksen, 19 år. Samtidig er min anden datter startet på efterskole. Jeg kan bare mærke, at nu begynder der en ny fase.

– Det har sat store tanker i gang hos mig selv om, hvem jeg så er, når jeg ikke længere er mor til små børn.

– Professionelt har det i år i øvrigt været første gang, at jeg har fået et programforslag igennem helt selv, med en idé, som er min egen, og det er de programmer, der hedder ”Er der en arkitekt til stede?” Det har jeg fået en kæmpe reaktion på.

– Jeg har aldrig oplevet noget lignende i de år, jeg har været vært. Så det med at lave noget, der virkelig ligger mig på sinde, som jeg så kan fornemme også ligger andre på sinde, det har betydet meget for mig.

– Og måske har det antydet en retning, jeg gerne vil gå i fremover.

Hvad er det bedste ved din alder, og det værste?

– Det bedste ved at være 47 er, at jeg ikke er så ærgerrig længere, i forhold til hvad jeg skal opnå, og hvordan jeg skal se ud. På en eller anden måde er jeg faldet til ro med, hvem jeg er.

Ane Cortzen

Uddannet arkitekt. Var ansat i DR i flere år, bl.a. som chef for DR Designs motion graphics-afdeling og senest som designredaktør, inden hun i 2010 blev tv-vært.

Har været selvstændig siden 2019.

Er gift med arkitekt Benjamin Weber og mor til Agnes 19, Esther, 16, og Manfred, 12.

– Jeg har fået tre børn, som har udviklet sig til nogle dejlige mennesker. Det betyder næsten det meste for mig. Jeg har et spændende arbejdsliv.

– Den der evige skubben, jeg har haft i mange år, efter at ville noget mere eller andet, har lagt sig lidt.

Det værste?

– Det er en mærkelig alder, det her. Jeg er helt sikkert ikke ung, men jeg er heller ikke gammel. Det er sådan en mellemalder, som jeg har svært ved selv at definere.

– Jeg arbejder tit sammen med yngre mennesker, og jeg kan da godt huske, hvordan jeg selv så på folk i 40’erne, da jeg var ung. De var gamle. Sådan føler jeg mig jo ikke.

Hvad er den vigtigste beslutning, du har taget?

– Helt klart at få børn. Jeg havde aldrig tænkt på at få børn, og børn havde aldrig interesseret mig. Jeg var meget fokuseret på min karriere. Men min mand ville gerne have børn, og vi talte om det i mange år.

– Og så på et tidspunkt. Jeg kan tydeligt huske det. Vi var på ferie et sted, og så sagde han, at nu syntes han, at vi skulle komme i gang.

– Lige da var det virkelig et spørgsmål om at træffe en beslutning om enten at sige: ”Jeg kommer aldrig til at ville have børn, og hvis du vil det, kan vi ikke være sammen”, eller: ”Okay, så gør vi det”.

– Jeg besluttede mig for det sidste, hvilket har været det mest fantastiske at gøre i mit liv.

Hvad er det vildeste, du har gjort?

– Det var nok at sige min chefstilling i DR op for at være midlertidigt ansat vært og kaste mig ud i at være noget, jeg slet ikke havde forudsætninger for og aldrig havde prøvet før.

– Det har haft en enorm effekt på mit liv. Ellers har jeg jo levet meget stabilt. Jeg har ikke taget mange chancer i mit privatliv. Jeg har været sammen med den samme mand, siden jeg var 21.

– Men dét kan måske også siges at være lidt vildt!

Hvem tænker du på som kvindelige forbilleder?

– Forfatteren Helle Helle for eksempel, som jeg har interviewet nogle gange efterhånden. Hendes konsekvente måde at leve på og også hendes måde at skrive på, synes jeg bare er enormt inspirerende.

Hvad drømmer du om?

– Jeg kunne godt tænke mig at prøve at bo og arbejde i et andet land. Det talte jeg faktisk med Benjamin om forleden.

– Jeg kunne godt tænke mig, når alle børn er flyttet hjemmefra, at vi laver et eller andet radikalt valg. Og vi er gudskelov enige, min mand og jeg. Der skal ske noget.

– Det handler egentlig om at udnytte friheden, man får, når børnene er flyttet, til noget overraskende og ikke forudsigeligt.

Hvad er den bedste fødselsdag, du har holdt?

– Da jeg fyldte 30, friede Benjamin til mig. Den er vist svær at slå.

Læs også