https://imgix.femina.dk/media/d95205c7583645839bc73d0917e7b703.jpg
Selvudvikling

Andrea Vagn Jensen viser kirkegård og ø-idyl frem

30. juli 2010
af Britta Bjerre
Foto: Marianne Leth
Hvad ville du vise en udenlandsk gæst på besøg i Danmark for første gang? Sådan har vi spurgt en række kendte kvinder henover sommeren. I denne uge er det skuespiller Andrea Vagn Jensen, der svarer.

Andrea Vagn Jensen blev kendt af de fleste i Danmark, da hun spillede sekretæren Ulla i tv-serien "Strisser på Samsø" , som blev sendt første gang i 1997.

Andrea er et berejst menneske. Allerede som barn oplevede hun store dele af verden, fordi hun fulgte med sine forældre rundt.

Hendes far var ingeniør og var glad for at møde andre kulturer og anderledes udfordringer end de hjemlige, og han sagde gerne ja til jobs, der lå fremmede og eksotiske steder.

På den måde kom Andrea til at bo og gå i skole så forskellige steder som bl.a. Tyskland og Holland og Pakistan og Iran.

Kom tilbage

Som 17-årig vendte Andrea tilbage til Danmark for at blive.

Hun siger om sig selv: "Jeg tror sagtens, jeg kunne bo hvor som helst i verden".

Men som mor til 2 drenge, der går i skole, har hun besluttet, at hendes børn ikke skal flyttes så meget rundt, som hun selv blev.

"Når man har flyttet så meget rundt, som vi gjorde, kan der ske det, at der indeni én opstår en følelse af både at høre til hvor som helst og alligevel ingen steder", forklarer hun.

Udenlandsk gæst

Hvis Andrea skulle vise en udenlandsk gæst rundt i Danmark, ville hun først og fremmest:

Tage en tur ind på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København, når der er allerflest mennesker, der soler sig på gravene. Det er et skønt møde mellem livet og døden, anarki og orden.

Og så af sted til en af de danske øer, hvor der stadig er en fornemmelse af noget "ur-Danmark".

Byerne i verden ligner jo hinanden efterhånden.

Christiania kunne også være et bud. Og så alligevel ikke.

Det er næsten ved at være et monument over en fortid. Og efterhånden er der blevet lidt aber-i-bur over den måde, turister besøger stedet på.

Kronborg er et fantastisk sted. Og et fantastisk syn. Men det kommer lidt an på, hvor den udenlandske gæst kommer fra.

Hvis gæsten var fra Kina, ville vedkommende sikkert synes, det var vildt spændende at se Kronborg.

Men hvis gæsten var fra England eller Frankrig, ville et Kronborg-besøg nok være knap så spændende. Herregud, de har jo så mange slotte selv.

Andrea Vagn Jensen som Elektras mor:

  • Oplev Andrea Vagn Jensen i rollen som Elektras mor på Betty Nansen Teatret fra 25. september 2010. "Elektra" spilles frem til 30. oktober.
  • Hovedrollen som Elektra spilles af Marijana Jankovic overfor André Babikian (kendt fra "Livvagterne" i rollen som Elektras bror Orestes.
  • Stykket er en moderne version af Sofokles klassiske drama.

Læs også