tålmodighed, selvudvikling
Selvudvikling

ALT for tålmodig eller irriterende utålmodig? Find balancen

14. december 2015
af Annette Aggerbeck, redigeret til web af Charlotte Hallbæck
Foto: Panthermedia
De fleste af os har som børn lært, at vi skal være tålmodige. Alligevel er mange af os ofte utålmodige, uden at vi nødvendigvis er stressede. Ikke at kunne vente har faktisk sine fordele. Læs med og bliv klogere på, hvornår det er godt, og hvornår det er skidt at være tålmodig, så du kan finde balancen.

Fra vi er børn, får vi at vide af de fleste voksne, at vi skal være tålmodige. Vi skal vente, til alle er færdige med at spise juleaften, før vi må åbne gaver. Vi lærer i det hele taget igennem opvæksten, at tålmodighed giver os flere fordele end utålmodighed, og at det gør os mere vellidte hos andre. Alligevel er mange af os som voksne utålmodige og har svært ved at vente. Hvorfor er vi så utålmodige? Fordi vi er stressede, vil du måske sige. Ja, men det er ifølge psykoterapeut Christina Copty langtfra hele forklaringen.

– Vi er forskellige, og nogle er bare født mere energiske. De tænker hurtigt, snakker hurtigt og bevæger sig hurtigt. Derfor bliver de også nemmere utålmodige. Herudover lærer vi om tålmodighed af vores forældre. Hvis vi bliver mødt af utålmodige voksne, bliver vi selv utålmodige. Måske synes de, vi er for langsomme, når vi prøver at gøre noget nyt.

Slip tankemylderet – se, hvordan du gør

Psykoterapeuten peger på, at vores samfundskultur paradoksalt nok lægger op til, at vi er utålmodige.

– Vi må ikke stagnere, men skal være i konstant udvikling, og det gælder på alle områder i vores liv. Man kan få en oplevelse af, at der er noget, man går glip af, hvis man ikke hele tiden er på. Man synes, livet er kort, og at chancer hurtigt forpasses, for alt er op til os selv, siger Christina Copty.

Både godt og skidt

Der skal tålmodighed til, for at vi kan holde fast i et langsigtet mål. Mange opfindere havde ikke fået gennemført deres idéer, hvis de havde været utålmodige. Det kan kræve gentagne og vedvarende forsøg at få en idé til at lykkes, ofte gennem mange år. Det samme gælder mennesker, der gerne vil tabe sig. Her er tålmodighed også vigtigt, når motivationen svigter. Mennesker, der sætter sig karrieremål, ved også, at det i høj grad handler om at arbejde med sit mål hver eneste dag og ikke tro, at det bare kommer ved en enkeltstående utålmodig og spontan handling.

Læs her, hvordan du kan mindske dit stressniveau med mindfulness

–Men når det er sagt, er der også fordele ved at være utålmodig, for det giver mere plads til spontanitet, begejstring og impulsivitet. Utålmodighed er ofte det, der skal til for at gå i gang med en forandringsproces. Tålmodighed er godt, når vi skal gennemføre noget, men vi begynder først et vægttab, når vi er så utilfredse med vores vægt, at vi bliver utålmodige. Først da tager vi os sammen og går i gang med at tabe os, siger Christina Copty.

Er du for utålmodig?

Ifølge Christina Copty kan man gå hen og blive for utålmodig. Man kan således blive intolerant over for andre mennesker, fordi man ikke har tålmodighed med andres måder at være på, hvis det går for langsomt.

– Hvis man generelt er meget utålmodig, kan det være en hindring for ægte nærvær og kontakt med andre mennesker. Man kan komme til at støde folk fra sig og virke, som om man føler sig bedre end dem, siger Christina Copty.

Man kan også have svært ved at dedikere sig til én ting ad gangen og fuldføre det, man sætter sig for, fordi utålmodigheden betyder, at éns interesse ikke holder særligt længe ad gangen. Man kan med andre ord have svært ved at fordybe sig, fordi der altid er noget nyt, man ikke vil gå glip af.

– Som med alt andet her i livet gælder det om at finde den rette balance. Et godt pejlemærke er, at utålmodighed er god motivation til at få os væk fra en dårlig situation eller i gang med noget, vi ellers har svært ved at tage os sammen til. Tålmodighed derimod giver os mere følelsesmæssig ro og er en vigtig drivkraft på rejsen mod langsigtede mål, siger Christina Copty.

Børnepsykolog: Sådan skader for meget skældud dit barn

Sådan finder du balancen, hvis du er for utålmodig:

1. Der er et ordsprog, der lyder: Meditér en halv time hver dag, og hvis du har for travlt, skal du gøre det i en time. Det samme gælder, når du vil udvikle tålmodighed: Jo mere utålmodig du er, desto mere skal du sætte dit tempo ned.

2. Find et forbillede, der er tålmodig, og undersøg, hvordan vedkommende forholder sig i pressede situationer.

3. Tålmodighed handler om at se tingene i et større perspektiv. Øv dig derfor i at tage de langsynede briller på og se ud over denne time, denne uge, dette år. Husk, at alt er foranderligt.

4. Øv dig i at være i din krop. Når man er utålmodig, er opmærksomheden alle mulige andre steder end i kroppen, men realiteten er, at vi kun kan være dér, hvor vores krop er, så øv dig i at være dér.

5. I stedet for at handle med det samme, så reflektér over situationen. Spørg dig selv, hvad der ville ske, hvis du ikke handlede med det samme – og brug gerne noget tid på denne selvrefleksion.

Læs også