PriyankaChopra_NickJonas
Interview

Alberte Winding, Anne Glad, Demi Moore. Nu er det - endelig - blevet normalt med en yngre partner

8. september 2022
Af Sara Skaarup
Foto: Mathilde Schmidt, Kamilla Bryndum, Mega, Aller Arkiv & PR
Der er kommet kærlighed med i ligningen i forholdet mellem voksne kvinder og yngre mænd til forskel fra tidligere, hvor vi lærte “cougar”-kvinderne, der jagede yngre mænd som seksuelt bytte, at kende. På få år er det blevet mindre odiøst at have en yngre partner, siger kultursociolog Emilia van Hauen.

Engang var de eneste par med aldersforskel, man rigtigt hørte om, forhold hvor manden var ældst.

Den fraskilte mand med en yngre model er nok den mest velkendte kombination, men også den gråhårede rigmand med en hustru i 20’erne og den midaldrende mand med en purung kvinde har vi set og hørt om.

Nu er den norm i opbrud: De seneste år er flere og flere kæresteforhold, hvor kvinden er født mindst 10 år før manden, dukket op på danskernes nethinde.

Den øgede interesse for yngre mænd afspejles på datingsites, der oplever en stigning blandt kvinder, der er interesserede i partnere født i et senere årti end dem selv.

Til forskel fra i 2010’erne, hvor “cougar”-begrebet slog igennem i betydningen “en ældre kvinde, der jager yngre mænd som et seksuelt bytte”, er kærlighed kommet med i ligningen.

JennaBagge_AlbertRosin
Jenna Bagge, 33 år, Albert Rosin Harson, 20 år.

Flere kvinder står frem med en yngre mand ved deres side som fuldgyldige partner i kærlighedslivet.

Bakkesangerinden Dot Wessman, der er sammen med politiker Morten Messerschmidt, som er 23 år yngre, var et af de første eksempler herhjemme, men der er mange andre.

“Kender du typen”-eksperten Anne Glad danner par med den 13 år yngre Kim Wagner.

Sangeren Alberte Winding er sammen med Andreas Fuglebæk, der er 20 år yngre end hende.

Også Medina, der godt nok ikke er over 50, har en langt yngre partner.

Førhen har 40’erne, 50’erne og kvindens overgangsalder traditionelt været forbundet med tab af seksuel energi og skønhed, men den forestilling er lykkeligvis i opbrud.

Kvinder vil ikke længere finde sig i at blive defineret af deres alder.

Og med erfaring, selvsikkerhed og ressourcer har gruppen meget at komme med og lader sig ikke bremse af fordomme eller behov for at please.

Kultursociolog Emilia van Hauen har set nærmere på fænomenet.

Er det blevet mindre odiøst som kvinde at have en ung mandlig partner?

– Ja, det oplever jeg, at det er. At ældre kvinder og yngre mænd har fundet sammen til både sex og i kærlighedsforhold er altid sket, det har bare ikke været noget, vi talte om. Forskellige begivenheder har været med til at skubbe til den norm. Som da skuespiller Demi Moore for 17 år siden blev gift med den 15 år yngre Ashton Kutcher.

– Demi Moore var i forvejen kendt som en provokerende kunstner, der lavede ravage, som dengang hun lod sig fotografere nøgen med maling på sin gravide mave.

– Deres forhold satte gang i en debat, som frisatte det stereotype billede af, hvad der kunne lade sig gøre, og i den efterfølgende tid kom der mange flere historier om voksne kvinder med yngre partnere. Det blev til et skridt hen imod en øget accept af de forhold.

Alberte_Andreas
Alberte Winding, 59 år, Andreas Fuglebæk, 40 år.
Anne_Kim
Anne Glad, 50 år, Kim Wagner, 37 år.

Det kan jeg godt

Hvilken idé havde vi generelt om modne kvinder med yngre mænd før da?

– For det første kalder jeg det aldrig selv “modne” kvinder, for jeg får en ret uheldig association til noget, der hænger fra et træ, som snart dumper ned. Derfor bruger jeg selv udtrykket “voksne” kvinder.

– Men når vi taler om voksne kvinder og unge mænd, blev hun før i tiden oftest set som en kvinde, der var moralsk anløben og som lokkede den uskyldige unge mand ind i en sexfælde.

– Hvor en ældre mand med en yngre kvinde blot gav hende sikkerhed, stabilitet og erfaring, var den ældre kvinde tværtimod et billede på desperation og tabt ungdom – og hun endte altid som taberen. Altså var der ikke tale om ægte kærlighed i et ligeværdigt forhold, hvor man gav hinanden noget forskelligt.

– Men det ændrede sig også for 10-15 år siden. En af de historier, jeg blev bedt om at kommentere på i den periode, var filmen “Perfect Mothers”. Her følger man to veninder, der er vokset op sammen, og siden indgår i kærlighedsrelationer med hinandens unge, voksne sønner – på sønnernes opfordring!

– Doris Lessing, forfatteren bag bogen, som filmen er lavet over, fik efter sigende den historie fra én af de nu voksne mænd. Han var stadig ærgerlig over, at det var mødrene, der havde afsluttet forholdene, for selv havde begge de to unge mænd haft lyst til at fortsætte.

– Når kendte mennesker står frem med den type relationer, og når vi ser den slags kærlighedshistorier i film, bliver muligheden mere synlig og normal. Derved får kvinder, der mærker den lyst, chancen for ikke at tænke “det kan jeg ikke”, men “det kan jeg også”. Og det samme gør de unge mænd!

Ser vi tendensen til at blive mere accepterende over for nye måder at være i kærlighedsforhold andre steder?

– Ja, vores fastlåste tænkning er i opbrud, og tendensen er bl.a. hjulpet på vej af mediepersoner, der står frem og gør noget andet end flertallet. Som når komiker Linda P. efter at havde brandet sig selv som lesbisk får en mandekæreste.

– Eller når Simon Emil Ammitzbøll-Bille efter et homoægteskab bliver gift og får børn med en kvinde – eller når Tommy Ahlers er åben om, at han er biseksuel. Også mange af tidens tv-serier er med til at skabe forståelse for nye sex- og kærlighedstemaer, serier som “Euforia” og “Sex Education”.

Hvordan kan man som almindeligt menneske hjælpe frisindet på vej, hvis man gerne vil det?

– Det er vigtigt, at vi får en anden måde at tale på om forhold, vi føler os uforstående overfor. Man behøver ikke selv leve utraditionelt for at være åbensindet, men det er en god idé ikke at være “bevidst ignorant” – altså at man beslutter, at man gerne vil vide noget, fremfor ikke at ville vide noget om andres valg.

– Det hjælper tolerancen på vej at forholde sig nysgerrigt og åbent, når man møder noget, man ikke er vant til. Får ens veninde f.eks. en kæreste, der er langt yngre end hende selv, kan man spørge: “Hvad gjorde, at du blev forelsket i X?” og “Oplever du nogen udfordringer i forbindelse med jeres aldersforskel?” frem for at gøre sine egne fordomme til deres problem.

Hvordan går det generelt med fritænkning og kærlighed herhjemme?

– Det går blandet, vil jeg sige. Nogle grupper er fritænkende, især blandt unge, som er med til at flytte grænserne for alle os andre. Men mange danskere bliver stadig forargede over aspekter vedrørende køn og kærlighed, f.eks. over par af forskellig alder eller mennesker med anden kønsidentitet, hvor jeg undrer mig og tænker: Var det ikke der, vi var for 20 år siden?

Demi_Ashton
Demi Moore, 59 år, Ashton Kutcher 44 år.
Courteney_Johnny
Courteney Cox, 58 år, Johnny McDaid, 46 år.
Priyanka_Nick
Priyanka Chopra, 40 år, Nick Jonas, 29 år.
Emilia_van_Hauen
​Emilia van Hauen er kultursociolog med speciale i bl.a. køn, diversitet og moderne fællesskaber.

Læs også